NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

DeepMed IO: Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της υγείας

DeepMed IO: Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της υγείας

Με αφορμή την συμμετοχή της DeepMed IO στον διαγωνισμό MITEF Greece Startup 2018, ο Δρ. Κωνσταντίνος Βουγάς, Founder της εταιρίας μίλησε στο epixeiro.gr.

Η DeepMed IO είναι μια Med-Tech Startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Δημιουργήθηκε από από τον Δρ. Κωνσταντίνο Βουγά, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδικό Λειτουργικό Επιστήμονα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η αποστολή της εταιρίας είναι να επιταχύνει την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στην ογκολογία μέσω υλοποίησης συγκεκριμένων λύσεων για φλέγοντα προβλήματα.

Ποιο κενό στην αγορά καλύπτει η DeepMed IO, σε ποιους απευθύνεται και ποια τα οφέλη;

Η DeepMed IO αναπτύσει ένα σύστημα Υποβοηθούμενης Διάγνωσης μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή μέσα από το οποίο και με τη χρήση εξειδικευμένων Νευρωνικών Δικτύων, σε πρώτη φάση θα εντοπίζει με ακρίβεια μεταστατικές περιοχές σε ψηφιοποιημένες απεικονίσεις λεμφαδένων. Το λογισμικό θα δίνει τη  δυνατότητα στους Παθολογοανατόμους να επιτελούν το διαγνωστικό τους έργο πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η λύση αυτή έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργείται στην ογκολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο ,από τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων με καρκίνο η οποία δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση Παθολογοανατόμων με καταστροφικά αποτελέσματα όπως η αυξημένη αναμονή των ασθενών για θεραπεία και η μείωση της διαγνωστικής ακρίβειας λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία;

Η ιδέα της DeepMed IO προέκυψε πριν από 2,5 χρόνια μέσα από την ερευνητική δουλειά τη δική μου σε συνεργασία με τον Καθ. Γοργούλη πάνω στη ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την εξατομίκευση της θεραπευτικής στρατηγικής σε ασθενείς με καρκίνο, με βάση το μοριακό τους προφίλ. Εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην έρευνα ακμάζει με θεαματικά αποτελέσματα, η πρακτική εφαρμογή της στην κλινική βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο.

Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Η ομάδα αποτελείται μαζί με εμένα από τον Δρ. Πάνο Τσακανίκα με εξειδίκευση στην επεξεργασία εικόνας, την Δρ. Μαριλένα Μπουρδάκου ειδική στη βιοπληροφορική και τεχνητή νοημοσύνη, τον Βαγγέλη Μητσιάνη ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη και τον Αρχιμήδη Αγγελόπουλο μηχανικό λογισμικού. Η προσπάθεια επιβλέπεται από τον Καθ. Βασιλείο Γοργούλη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμο Καθηγητή Μοριακών και Κλινικών Επιστημών Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Manchester,UK, συνεργαζόμενο Καθηγητή στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και EMBO Member.

Τι εμπόδια συναντήσατε στις αρχές και πώς τα ξεπεράσατε;

Εκφράζοντας το προσωπικό μου βίωμα, θα πω ότι στην αρχή είσαι μόνος σου, δουλεύεις πάνω σε κάτι, παθιάζεσαι με αυτό και μετά αποφασίζεις να το πας στο επόμενο στάδιο. Όμως ούτε μπορείς ούτε είναι καλό να παραμείνεις μόνος σου οπότε αρχίζεις και μοιράζεσαι το όραμα και με άλλους. Κάποιοι εμπνέονται από αυτό που ακούνε, κάποιοι το βρίσκουν ενδιαφέρον και συμφέρον και άλλοι στέκονται αδιάφοροι. Εν τέλει ο καθένας έρχεται μαζί σου για τους δικούς του προσωπικούς λόγους αλλά ουσιαστικά εσύ πρέπει να κρατήσεις μόνο αυτούς που μοιράζονται το όραμα σου πραγματικά και δεν “ξεφουσκώνουν” με την πρώτη δυσκολία. Το να βρεις αυτούς τους ανθρώπους και να φτιάξεις την Ομάδα που μαζί θα πάτε στο επόμενο στάδιο είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που έχω αντιμετωπίσει και θεωρώ το εαυτό μου τυχερό που εντέλει έχω πλαισιωθεί από τόσο αξιόλογα άτομα.

Πείτε μας δυο λόγια για τον φετινό διαγωνισμό MITEF στον οποίο είστε ανάμεσα στους τελικούς φιναλίστ.

Από τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition αποκομίσαμε μόνο θετικά πράγματα. Η εμπειρία που προσέφερε ο διαγωνισμός σε όλη την ομάδα ήταν πολύ δυνατή και παράλληλα μας βοήθησε σε πολλούς τομείς όπως να τελειοποιήσουμε το business plan της εταιρείας και μέσω του εκτενούς δικτύου του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece γνωρίσαμε εξαιρετικούς ανθρώπους και μας δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουμε το προϊόν μας στο ευρύτερο επιχειρηματικό κοινό καθώς και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την εταιρία σας;

Η δραστηριότητα της εταιρίας δεν είναι κάτι που βλέπω σαν δουλειά η οποία περιορίζεται στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια αλλά σαν μέρος της ζωής μου. Ως εκ τούτου η DeepMed βρίσκεται μέσα σε όλο το 24ωρό μου. Προσπαθώ παράλληλα να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, από την οποία παίρνω δύναμη να συνεχίζω!

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει μια startup χωρίς λεφτά και χωρίς επενδυτές;

Τα πρώτα βήματα μπορούν πράγματι να γίνουν χωρίς επενδυτές και αρχικό κεφάλαιο βάζοντας πολλή δουλειά και προσωπικό χρόνο, ωστόσο για τα αμέσως επόμενα βήματα απαιτείται εύρεση χρηματικών πόρων.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε επιχειρηματίες που τώρα είναι στο ξεκίνημα;

Η αλήθεια είναι ότι και εμείς είμαστε νέοι σε αυτό το χώρο και δεν θεωρούμε ότι έχουμε την εμπειρία προκειμένου να συμβουλεύσουμε όλους αυτούς που σκέπτονται να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ωστόσο αυτό που έχουμε καταλάβει πολύ καλά στο λίγο αυτό χρόνο είναι ότι ο δρόμος της επιχειρηματικότητας είναι ένας δύσκολος δρόμος με πολύ αβεβαιότητα και πολλές διακυμάνσεις. Για να αντέξει κανένας, θα πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει και να πιστεύει σε αυτό γιατί μόνο τότε θα μπορεί να έχει την επιμονή και υπομονή που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το ταξίδι. Τέλος ο νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να προσέξει πολύ τους ανθρώπους που θα αποφασίσει να κάνει συνοδοιπόρους στο ταξίδι του γιατί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία μιας προσπάθειας είναι οι άνθρωποι, η ομάδα!

Τι νεότερο μπορούμε να αναμένουμε από την DeepMed IO στο άμεσο μέλλον;

Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη κι άλλων εργαλείων με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη, πέραν της ανίχνευσης μεταστάσεων σε λεμφαδένες, με στόχο να προσφέρουμε μια συνολική λύση που θα υποβοηθά τον παθολογοανατόμο στο ευρύτατο φάσμα της διαγνωστικής ρουτίνας. Επίσης σε ερευνητικό επίπεδο αναπτύσσουμε εργαλεία για την πρόβλεψη της υποτροπής και ανταποκρίσεως της θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr