NEWSFLASH...
Γυναίκες@Επιχειρείν
ανάγνωση

Πώς βλέπει ένας άνδρας το γυναικείο επιχειρείν

Πώς βλέπει ένας άνδρας το γυναικείο επιχειρείν

​Γυναικείο επιχειρείν: κάτι από το οποίο χρειαζόμαστε σίγουρα παραπάνω

Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά. Αυτή η φράση της Έλεν Κέλλερ είναι ένα από τα σημαντικότερα ψήγματα σοφίας στην ανθρώπινη ιστορία. Όχι επειδή προέρχεται από μία γυναικά, έναν άνθρωπο, με φοβερή δύναμη, αλλά επειδή είναι η μόνη λογική, βιώσιμη οδός για έναν καλύτερο κόσμο.

Από την σκοπιά ενός άντρα, είναι πραγματικά σπουδαίο το πως μπορούν οι γυναίκες να συμβιβάζουν το «εγώ» με το μαζί. Γιατί ενώ σε πολλούς τομείς προσπαθούν να ξεχωρίζουν, προβάλλοντας το εγώ τους, στους τομείς πραγματικής αξίας, όπως η οικογένεια, βάζουν πάντα μπροστά το μαζί. Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό τους που τις κάνει σπουδαίες μάνατζερ και επιχειρηματίες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βλέπουμε το πόσο απαραίτητο είναι τόσο έξω στην κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις, να υπάρχει το μαζί, το εμείς, το θέλω να συμβάλλω. Από την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι τη λειτουργία των παραγωγικών μας μονάδων και την παραγωγή πλούτου. Αυτό το μητρικό ένστικτο του να διδάξω και να κάνω πίσω όταν χρειάζεται για να αφήσω τα «παιδιά» μου να βγουν μπροστά και να δημιουργήσουν, είναι που κάνει τις γυναίκες μάνατζερς απαραίτητες.

Όσον αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικές διευκολύνσεις αποκλειστικά για τις γυναίκες. Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι πηγαίο, είναι ο ορισμός της δημιουργίας και της δημιουργικότητας. Αλλά οφείλουμε σαν κοινωνία να διασφαλίζουμε ότι οι γυναίκες εν δυνάμει επιχειρηματίες δεν θα συναντούν περισσότερα εμπόδια από τους άντρες (τα εμπόδια είναι πάντα πολλά), αλλά θα αντιμετωπίζονται ισάξια. Και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό.

Πώς μπορεί να βοηθήσει; Κάθε δήμος μπορεί να παρέχει χώρους υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Πρώτον, έναν χώρο εκδηλώσεων και συμβουλευτικής όπου εξειδικευμένοι φορείς πάνω στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, σαν τη MeXoXo, θα μπορούν να φιλοξενηθούν, να κάνουν εκδηλώσεις και να παρέχουν συμβουλευτική σε γυναίκες που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

Δεύτερον, μόνιμο χώρο εγκατάστασης, γραφεία και co-working spaces, σε γυναίκες που μπαίνουν τώρα στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας και έχουν άμεση ανάγκη από κάποιον επαγγελματικό χώρο. Και ναι, γνωρίζω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας από το σπίτι, αλλά η αίσθηση του επαγγελματικού χώρου είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικά για μια γυναίκα, που ακόμα και σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, έχει την κύρια ευθύνη για τα παιδιά και το σπίτι, η ύπαρξη ενός δικού της εργασιακού χώρου θα τη βοηθήσει να ξεφύγει από τις καθημερινές έγνοιες της, θα της δώσει χώρο και χρόνο να ονειρευτεί το μέλλον της, να βρει τον σκοπό της και να εργαστεί για να τον πετύχει.

Στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική διαφορά από τη γνώση. Και την πρόσβαση στη γνώση. Για ποιο λόγο δεν επιχειρούν οι άνθρωποι; Γιατί φοβούνται. Και είναι λογικό να φοβούνται όταν δεν γνωρίζουν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος φόβος από αυτός του αγνώστου και μεγαλύτερη απειλή για το ανθρώπινο είδος από την άγνοια και (ακόμα χειρότερα) την ημιμάθεια. Αυτό το χάσμα γνώσης είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθεί.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να υπάρχουν αρκετές αυτοσχέδιες και λίγες οργανωμένες προσπάθειες ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Η MeXoXo, η Women on Top, η I4U και αρκετοί άλλοι οργανισμοί κάνουν πολύ δουλειά στην κατεύθυνση ενημέρωσης των γυναικών σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς όμως, τα νούμερα είναι ακόμα σχετικά μικρά, διότι πολύ λίγες γυναίκες ενημερώνονται σχετικά με την ύπαρξη τέτοιων event, εκδηλώσεων και ομιλιών και ακόμα λιγότερες τις παρακολουθούν. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό η τοπική αυτοδιοίκηση να επικοινωνήσει τέτοιες εκδηλώσεις. Πώς; Μέσα από τις δομές της. Τα δημοτικά γυμναστήρια, σχολεία, τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνεπώς, πρέπει να στηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ένα δίκτυο επικοινωνίας τέτοιων εκδηλώσεων, ώστε πολύς περισσότερος κόσμος να ενημερώνεται, και πολλές περισσότερες γυναίκες να βοηθηθούν.

Αλλά μόνο αυτό; Φυσικά και μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πολλά για να στηριχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, και γενικά η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Από προγράμματα οικονομικής υποστήριξης μέχρι παροχή ανθρωποπόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά αυτό που από την εμπειρία μου έχω δει, είναι ότι τις περισσότερες φορές αρκεί ένας χώρος όπως αυτός που μπορεί να προσφέρεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, ένας πολύ καλός σύμβουλος και μέντορας, χρόνος, πάθος και μεράκι, και φυσικά σκοπός, για να πετύχεις πράγματα που ούτε εσύ ο ίδιος δεν έχεις φανταστεί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr