Ενώσεις, Επιμελητήρια

Η ΚΕΟΣΟΕ ζητά άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας

Τονίζει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν τη μορφή άμεσων ενισχύσεων μέσω του μηχανισμού υποστήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Η ΚΕΟΣΟΕ ζητά άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας

Τη λήψη άμεσων και ταυτόχρονα ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή αιτείται η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, η βιωσιμότητα των αμπελουργικών και όλων εν γένει των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και των συνεταιρισμών φορέων τους, έχει επιδεινωθεί και κατά συνέπεια διακυβεύεται η παγκόσμια, η ευρωπαϊκή και η εθνική επισιτιστική ασφάλεια. Η κρίση οδηγεί σε εκτίναξη του παραγωγικού κόστους στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα.

Η ΚΕΟΣΟΕ υπογραμμίζει ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον εντείνει τις πιέσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και συνεταιρισμούς, καθιστώντας αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Οι παρεμβάσεις, όπως υπογραμμίζει, θα πρέπει να έχουν τη μορφή άμεσων ενισχύσεων μέσω του μηχανισμού υποστήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση του κόστους εισροών, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα και καύσιμα, αλλά και του εργατικού κόστους λόγω έλλειψης εργατών γης.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προτείνεται η χρηματοδότηση μελετών για τον στρατηγικό σχεδιασμό βασικών αγροτικών προϊόντων, με στόχο την κατάρτιση οδικού χάρτη που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.

Τέλος, τονίζεται η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική στήριξη, πριν καταστεί μη αναστρέψιμη η κατάσταση, μέσω πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εθνική συνδρομή, προς τους Έλληνες αγρότες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ