epixeiro
Επιχειρηματικά Νέα

Reuters: Από τα τέλη του 2026 η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης

Η νέα εκτίμηση για το ποσοστό χρέους της Ελλάδας θα συμπεριληφθεί στο νέο πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο της χώρας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του μήνα

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Reuters: Από τα τέλη του 2026 η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης
epixeiro

24/04/2026 | 12:20

epixeiro

24/04/2026 | 12:21

Από τα τέλη του 2026 η Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν θα διατηρεί πλέον τη θέση της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ευρωζώνης, καθώς το δημόσιο χρέος της προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από εκείνο της Ιταλίας, σύμφωνα με πηγές και στοιχεία του νέου ιταλικού προϋπολογισμού.

Το ελληνικό χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 137% του ΑΕΠ το 2026, έναντι 145% το 2025, όπως ανέφεραν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Αντίθετα, η Ιταλία βλέπει το χρέος της να αυξάνεται από 137,1% του ΑΕΠ το 2025 σε 138,6% το 2026, σύμφωνα με το πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο (DFP) του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης – από φέτος», δήλωσε ένας από τους δύο Έλληνες αξιωματούχους στο Reuters.

Η νέα εκτίμηση για το ποσοστό χρέους της Ελλάδας θα συμπεριληφθεί στο νέο πολυετές δημοσιονομικό σχέδιο της χώρας, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του μήνα.

Το χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει σχεδόν σταθερό στο 138,5% το 2027, πριν μειωθεί στο 137,9% το 2028 και στο 136,3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το δημοσιονομικό της σχέδιο.

Από το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας – το υψηλότερο στην ευρωζώνη τις τελευταίες δύο δεκαετίες – έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 45 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 145% του ΑΕΠ πέρυσι.

Η Ιταλία μείωσε το χρέος της κατά περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες την ίδια περίοδο.

Η Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει από μια δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση και τρία πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους περίπου 280 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα δάνεια ύψους περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο πακέτο διάσωσης αργότερα μέσα στο έτος.

Πηγή: Reuters