epixeiro
Επιχειρηματικά Νέα

EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθεί επενδυτικό πρόγραμμα 855 εκατ. ευρω για την περίοδο 2026-2030

Τα κεφάλαια θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθεί επενδυτικό πρόγραμμα 855 εκατ. ευρω για την περίοδο 2026-2030

Εισήχθησαν σήμερα οι νέες μετοχές που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στο πλαίσιο της ΑΜΚ, διατέθηκαν 59.523.810 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, με τιμή διάθεσης 4,20 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την πιστοποίηση της πλήρους καταβολής, το μετοχικό κεφάλαιο της ElvalHalcor διαμορφώνεται σε 169.558.504,44 ευρώ, διαιρούμενο σε 434.765.396 μετοχές.

Τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ανήλθαν σε περίπου 237 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ μετά ΦΠΑ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μέρους των αναγκών χρηματοδότησης του πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου 2026-2030, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στις 18 Ιουνίου 2026.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, μετά την αύξηση, η ελεύθερη διασπορά της μετοχής αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 30%, ενισχύοντας την εμπορευσιμότητα και την παρουσία της εταιρείας στην αγορά.

Το επενδυτικό σχέδιο

Τα κεφάλαια θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα για την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους περίπου 855 εκατ. ευρώ την περίοδο 2026-2030. Από αυτό, περίπου 455 εκατ. ευρώ αφορούν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, ενώ τα υπόλοιπα συνδέονται με συντήρηση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων.

Τα βασικά έργα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση νέου ψυχρού ελάστρου, σύγχρονη μονάδα χύτευσης και επεξεργασίας ανακυκλωμένου αλουμινίου, ανάπτυξη νέας μονάδας ανακύκλωσης χαλκού, καθώς και σημαντικές επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, κυρίως στα Οινόφυτα.

Ο πρόεδρος της ElvalHalcor υπογράμμισε ότι οι νέες επενδύσεις σε μηχανήματα και υποδομές θα επιτρέψουν στην εταιρεία, μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς. Παράλληλα, όπως σημείωσε, θα δώσουν τη δυνατότητα στο εργοστάσιο έλασης χαλκού, που ήδη είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σε όγκους πωλήσεων, να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη.