ΔΑΑ: Περισσότεροι επιβάτες, αλλά χαμηλότερα έσοδα και κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2026
Στα 15,75 εκατ. ανήλθε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ η εταιρεία αναπροσαρμόζει το επενδυτικό της σχέδιο για τη σταδιακή ενίσχυση της δυναμικότητας και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης άνω των 40 εκατ. επιβατών ετησίως
10/09/2026 | 11:16
Αύξηση στην επιβατική κίνηση, αλλά ταυτόχρονα κάμψη στα έσοδα και στην κερδοφορία παρουσίασε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Την ίδια περίοδο, η εταιρεία προχωρά στην επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την επέκταση του αεροδρομίου, με βασικό στόχο η δυναμικότητα να αυξηθεί σταδιακά, χωρίς να περιοριστεί η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης πέρα από το όριο των 40 εκατ. επιβατών σε ετήσια βάση.
Συνολικά, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε 15,75 εκατ. επιβάτες στο πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 4,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2025. Η επιβατική κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε κατά 5,1%, ενώ η διεθνής κίνηση ενισχύθηκε κατά 4,2%.
Ωστόσο, η δυναμική της κίνησης παρουσίασε επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Ενώ το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 8,1%, στο δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός περιορίστηκε στο 2,2%, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή επηρέασαν μέρος των διεθνών αεροπορικών συνδέσεων.
Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, τα συνολικά έσοδα και τα λοιπά εισοδήματα διαμορφώθηκαν στα €299,6 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 2,8% σε ετήσια βάση. Βασικός παράγοντας για την υποχώρηση ήταν η προσωρινή έκπτωση 30% στο Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών, η οποία εφαρμόστηκε από την 1η Οκτωβρίου 2025 έως και τις 30 Απριλίου 2026. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάχθηκε στο πλαίσιο προσαρμογής της κερδοφορίας των αεροπορικών δραστηριοτήτων στις προβλέψεις του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.
Τα έσοδα από τις αεροπορικές δραστηριότητες ανήλθαν σε €219,2 εκατ., μειωμένα κατά 4,9%. Αντίθετα, οι μη αεροπορικές δραστηριότητες κινήθηκαν ανοδικά, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 3,5% και να φτάνουν τα €80,4 εκατ.
Στις επιμέρους κατηγορίες, οι εμπορικές δραστηριότητες απέφεραν €52,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 4,2%. Αντίθετα, τα έσοδα από τις υπηρεσίες στάθμευσης οχημάτων μειώθηκαν κατά 4,5%, στα €11,1 εκατ., εξαιτίας της μειωμένης διαθέσιμης δυναμικότητας.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 4,4%, φτάνοντας τα €123,7 εκατ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις πληθωριστικές πιέσεις, τις μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες από τρίτους.
Ως αποτέλεσμα, το EBITDA διαμορφώθηκε στα €176 εκατ., μειωμένο κατά 7,3%, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε κατά 7,6%, στα €168,5 εκατ. Το περιθώριο του προσαρμοσμένου EBITDA περιορίστηκε στο 56,2%, από 59,2% το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Σε ό,τι αφορά την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €106,6 εκατ., καταγράφοντας πτώση 11,3%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €81,4 εκατ., μειωμένα κατά 11,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν σε €40,9 εκατ., ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ενισχύθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τα €127,5 εκατ., έναντι €92,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Στο χρηματοδοτικό σκέλος, τον Ιούνιο ο ΔΑΑ προχώρησε στην έκδοση ομολόγου ύψους €500 εκατ., με επταετή διάρκεια και επιτόκιο 3,75%. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €83,25 εκατ. μέσω του προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος.
Η διοίκηση επισημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες που συνδέονται με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας είναι καλυμμένες έως το 2030.
Για το σύνολο της χρήσης 2026, η διοίκηση εμφανίζεται πλέον πιο αισιόδοξη ως προς την επιβατική κίνηση, αναθεωρώντας προς τα πάνω την πρόβλεψή της και αναμένοντας αύξηση σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό.
Παράλληλα, διατηρεί τον στόχο για καθαρά κέρδη περίπου €200 εκατ., καθώς και τη δέσμευση για διανομή στους μετόχους του 100% των κερδών που είναι διαθέσιμα προς διανομή.
Σχολιάστε