Ο Όμιλος RCG συμμετείχε στο 19ο RED Meeting Point, συζητώντας για δεδομένα, τεχνολογία και το μέλλον της κατασκευής
η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δομική αντίφαση: τεράστια ζήτηση για προσιτή και ποιοτική στέγη, από τη μια πλευρά, και ένα απόθεμα, ενεργοβόρο και συχνά δεσμευμένο από νομικές ή πολεοδομικές εκκρεμότητες, που ξεπερνά κατά 50% την κατασκευή προ του 1980, από την άλλη
08/05/2026 | 12:50
Με διπλή παρουσία στο μεγαλύτερο συνέδριο του κλάδου ακινήτων στην Ελλάδα, ο Όμιλος RCG συμμετείχε ενεργά στο 19ο RED Meeting Point, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών στις 5 και 6 Μαΐου 2026, τοποθετώντας στο επίκεντρο του κλαδικού διαλόγου δύο από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της αγοράς: τον ρόλο της τεχνολογίας και των δεδομένων στην κατασκευή, και τη στρατηγική αξιοποίηση του οικιστικού αποθέματος για τη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς κατοικίας.
Ο Λευτέρης Σέργιος, Group Head of Data της ReDataset, του τεχνολογικού βραχίονα του Ομίλου RCG, συμμετείχε στο panel που διοργανώθηκε από κοινού με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με θέμα «How Innovation Is Revolutionizing Construction».
Με την οπτική του αρχιτέκτονα-μηχανικού ΕΜΠ, και εφοδιασμένος με βαθιά γνώση της αγοράς ακινήτων, ο κ. Σέργιος ανέδειξε μια κομβική μετατόπιση στη λογική της κατασκευαστικής καινοτομίας: από το πώς κατασκευάζεται, στο τι, πού και από ποιον κατασκευάζεται. «Παραδοσιακά, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ανήκε σε αυτούς που είχαν πρόσβαση σε γη και κεφάλαιο. Τώρα ανήκει σε αυτούς που έχουν πρόσβαση στην πληροφορία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο το buildboard, η πλατφόρμα που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο περίπου 27.000 κατασκευαστικά ακίνητα
Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκε το buildboard, η πλατφόρμα που ανέπτυξε η ReDataset, και η οποία παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο περίπου 27.000 κατασκευαστικά έργα, μέχρι στιγμής, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσω τεχνολογίας AI, το buildboard αποδελτιώνει τις κατακερματισμένες πληροφορίες από κτηματολόγια, πολεοδομίες, δήμους και άλλες πηγές, και τις παρουσιάζει σε ένα ενιαίο περιβάλλον προκειμένου όλοι όσοι εμπλέκονται σε μια οικοδομική κατασκευή, όπως για παράδειγμα μηχανικοί, προμηθευτές, ασφαλιστές, επενδυτές, να τις αξιοποιούν άμεσα.
Ο κ. Σέργιος επεσήμανε ότι οι επενδυτικές αποφάσεις στο Real Estate εξακολουθούν να βασίζονται κατά κύριο λόγο σε ιστορικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες που δεν μπαίνουν ποτέ «στο ραντάρ». Η έγκαιρη και συγκροτημένη πληροφόρηση για το τι πρόκειται να χτιστεί αλλάζει αυτή τη δυναμική ριζικά, όπως αποδεικνύει και η χρήση του buildboard από funds του εξωτερικού, προκειμένου να αξιολογούνται επενδύσεις σε τουριστικά και οικιστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα.
Δεδομένα, αξία και μακροπρόθεσμη απόδοση: η στρατηγική του Ομίλου RCG για τα οικιστικά ακίνητα
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, η Φιλομήλα-Αθηνά Λευθεριώτη, Head of Asset Management & Group Head of Asset Management Strategy της Resolute Hellas, συμμετείχε στο panel με θέμα «Investing in the Next Generation of Living – Aligning Expectations for Win-Win Real Estate Deals», παρουσιάζοντας τη στρατηγική του Ομίλου RCG απέναντι σε μια αγορά που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες.
Η κα Λευθεριώτη επεσήμανε ότι η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δομική αντίφαση: τεράστια ζήτηση για προσιτή και ποιοτική στέγη, από τη μια πλευρά, και ένα απόθεμα, ενεργοβόρο και συχνά δεσμευμένο από νομικές ή πολεοδομικές εκκρεμότητες, που ξεπερνά κατά 50% την κατασκευή προ του 1980, από την άλλη.
Ο Όμιλος RCG, ο οποίος σήμερα διαχειρίζεται ακίνητα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ (περίπου 8.000 ακίνητα σε ολόκληρη την Ελλάδα) αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση με μια ολοκληρωμένη, data-driven προσέγγιση. Μέσω της ReDataset, του βραχίονα AI και Data Analytics του Ομίλου, αξιοποιεί real-time δεδομένα από χιλιάδες ακίνητα, τα συνδυάζει με αναλύσεις αγγελιών, δημόσιων αρχών, και της αγοράς γενικότερα, και καταλήγει σε στοχευμένες παρεμβάσεις: από ενεργειακές αναβαθμίσεις, ανακατανομή χώρων και αξιοποίηση κοινόχρηστων περιοχών, έως γυμναστήρια, co-working spaces και χώρους εκδηλώσεων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά το ενεργειακό κόστος
«Τα ανεπαρκή, τα πεπαλαιωμένα, τα λάθος δεδομένα είναι η αχίλλειος πτέρνα του ιδιοκτήτη, του επενδυτή και του κατοίκου», δήλωσε η κα Λευθεριώτη. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά, σύμφωνα με εκείνη, το ενεργειακό κόστος, μια παράμετρος που συστηματικά υποτιμάται, παραμένοντας δύσκολα προβλέψιμη, με το γεωπολιτικό τοπίο σε ρευστότητα.
«Τοποθετούμαστε έτσι ώστε να προσδίδουμε αξία σε επενδυτές, χρήστες, αλλά και στην αγορά στο σύνολό της»
Η απάντηση του Ομίλου σε αυτή την πρόκληση δεν είναι αμυντική. Αντίθετα, ο Όμιλος RCG επιλέγει να διαμορφώνει ενεργά τις συνθήκες της αγοράς, διοχετεύοντας ακίνητα στρατηγικά και σταδιακά, με γνώμονα την ποιότητα και τη μακροπρόθεσμη απόδοση. «Δεν είμαστε ο παθητικός διαχειριστής ακινήτων. Τοποθετούμαστε έτσι ώστε να προσδίδουμε αξία σε επενδυτές, χρήστες, αλλά και στην αγορά στο σύνολό της», τόνισε η κα Λευθεριώτη.
Η κα Λευθεριώτη αναφέρθηκε, επίσης, στην έντονη ζήτηση για high quality living και εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, σε άξονες κοντά σε αεροδρόμια και μεγάλους οδικούς κόμβους της ηπειρωτικής χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική του Ομίλου RCG δεν περιορίζεται στις παραδοσιακές αστικές αγορές. Πρόκειται για μια τάση που ο Όμιλος ήδη αξιοποιεί ενεργά μέσω της υπηρεσίας REGenerate, που εξειδικεύεται στην ανακαίνιση και ανακατασκευή ακινήτων υψηλής ποιότητας.
Σχολιάστε