ΜΙΔΑ: Υποχρεωτική δήλωση στοιχείων από τους ιδιοκτήτες – Πώς θα αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των ακινήτων
Οι προθεσμίες δεν είναι ακόμη γνωστές, θα προσδιοριστούν με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ή με απόφαση της ΑΑΔΕ
26/06/2026 | 17:05
Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη διασύνδεση του Κτηματολογίου με την ΑΑΔΕ μέσω του νέου Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μια πρωτοβουλία που θα υποχρεώσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και να δηλώσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτά χρησιμοποιούνται.
Για τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο σύστημα μίλησε στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές», με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, τονίζοντας ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη εικόνα τόσο της ακίνητης περιουσίας όσο και της πραγματικής χρήσης κάθε ακινήτου.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα ενοποιήσει τα δεδομένα του εντύπου Ε9 με τα στοιχεία που τηρούνται στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή, οι ιδιοκτήτες θα βλέπουν συγκεντρωμένα τα στοιχεία κάθε ακινήτου όπως είναι καταχωρισμένα στο Κτηματολόγιο και θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι συμφωνούν με τα αντίστοιχα στοιχεία του Ε9, ως προς την κυριότητα, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, το εμβαδόν και τη διεύθυνση.
Δήλωση της πραγματικής χρήσης
Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας αφορά τη δήλωση της πραγματικής χρήσης του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν εάν:
- ιδιοκατοικούν το ακίνητο,
- το νοικιάζουν
- το εκμισθώνουν με μακροχρόνια, βραχυχρόνια ή εμπορική μίσθωση
- το διαθέτουν μέσω Airbnb
- το έχουν παραχωρήσει δωρεάν, (πχ μητέρα, πατέρα, παιδί)
- το έχει κάνει το κράτος επίταξη
- παραμένει κενό,
- χρησιμοποιείται για επαγγελματική ή άλλη χρήση.
Παράλληλα, θα ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία, να γράψεις ή να επιβεβαιώσεις όπως ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πιθανόν ο αριθμός παροχής νερού, καθώς και τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
Προτεραιότητα στους εκμισθωτές
Πρώτοι αναμένεται να κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα. Όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς, χωρίς την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης του ακινήτου δεν θα μπορούν να μπουν στην καινούργια βάση που θα εμπεριέχει το ΜΙΔΑ, στην οποία θα δηλώνονται οι νέες μισθώσεις ακινήτων, οι νέες τροποποιήσεις αλλά και οι λύσεις υπαρχουσών μισθώσεων.
«Οι προθεσμίες αυτές δεν είναι γνωστές. Αυτές όλες θα προσδιοριστούν με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών ή με απόφαση της ΑΑΔΕ», διευκρίνισε στη συνέχεια. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ εκτίμησε επίσης, ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος δεν θα αργήσει, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι η έναρξη μέσα στο καλοκαίρι ενδέχεται να δημιουργήσει αυξημένο φόρτο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Αναφερόμενος τέλος στις δυσκολίες που αναμένονται, ο κ. Παραδιάς σημείωσε ότι μεγαλύτερη ταλαιπωρία θα αντιμετωπίσουν όσοι δεν έχουν σωστά δηλωμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία, τονίζοντας: «Αυτοί που θα ταλαιπωρηθούν είναι αυτοί οι οποίοι ως τώρα έχουν επιδείξει αδιαφορία μεγάλη για το πώς είναι δηλωμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτοί θα βρεθούν προ διαφόρων θεμάτων που θα πρέπει να τα επιλύσουν».
Με πληροφορίε από ertnews.gr
Σχολιάστε