Σαββατοκύριακο- γιορτή για τη Λημνιώνα, το Μοσχάτο και τον Τύρναβο
Στις 13 και τις 14 Δεκεμβρίου δύο παγκόσμιες ημέρες φωτίζουν τις πτυχές της οινικής και γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλίας.
13/12/2025 | 08:00
Ο Τύρναβος, στην καρδιά της αμπελουργίας της Θεσσαλίας, ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα ξεχωριστό διήμερο γιορτής, αφιερωμένο στις δύο χαρακτηριστικές ποικιλίες που καθορίζουν τη σύγχρονη ταυτότητά του, τη Λημνιώνα και το Μοσχάτο Τυρνάβου καθώς και στη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής.
Με την Παγκόσμια Ημέρα Λημνιώνας στις 13 Δεκεμβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Μοσχάτου Τυρνάβου στις 14 Δεκεμβρίου, ο θεσμός που εγκαινιάστηκε πέρυσι αποκτά φέτος ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, αναδεικνύοντας τόσο τις χαρακτηριστικές αυτές ποικιλίες όσο και τον γαστρονομικό χαρακτήρα της περιοχής.

Η Ένωση Οινοποιών & Αποσταγματοποιών Τυρνάβου (Tyrnavos Wines & Spirits) που εκπροσωπεί σήμερα 13 παραγωγούς και καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οινικής και αποσταγματικής παραγωγής της περιοχής, διοργανώνει με την υποστήριξη του Δήμου Τυρνάβου το ετήσιο διήμερο αφιερωμένο στις δύο ποικιλίες που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της αμπελουργικής ταυτότητας της περιοχής, τη Λημνιώνα και το Μοσχάτο Τυρνάβου.
Με στοχευμένες δράσεις, τη συμμετοχή των οινοποιείων και των αποσταγματοποιείων του Τυρνάβου και πολύμορφες εκδηλώσεις, επιχειρεί να αναδείξει το οινικό παράλληλα με το γαστρονομικό αποτύπωμα της περιοχής.
Η Αναγέννηση της Λημνιώνας: Κομψότητα με Ιστορία
Η Λημνιώνα, είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία με καταγεγραμμένες αναφορές από το 1870 που αποτελεί μια σύγχρονη ευχάριστη έκπληξη του ελληνικού αμπελώνα. Χάρη στις προσπάθειες πρωτοπόρων παραγωγών, όπως το Κτήμα Ζαφειράκη, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην αναβίωσή της από το 2005, η ποικιλία έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο.
Είναι μια ποικιλία που ξεχωρίζει για τον κομψό και αρωματικό της χαρακτήρα της αλλά και για τη φρεσκάδα, τη ζωντανή οξύτητα και τις μεταξένιες της τανίνες. Στο ποτήρι μας αναδύει αρώματα κόκκινων φρούτων, λεπτές νότες βοτάνων, μαύρου τσαγιού και μανιταριού, στοιχεία που της προσδίδουν μοναδική πολυπλοκότητα και δυνατότητες παλαίωσης.
Οι δράσεις για τη Λημνιώνα στις 13 Δεκεμβρίου
Στη διάρκεια του διημέρου, οινοποιοί και αποσταγματοποιοί ανοίγουν τα κελάρια τους στο κοινό, προσφέροντας θεματικές γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις των νέων τους εμφιαλώσεων και ειδικές ενέργειες για την ανάδειξη της Λημνιώνας και του Μοσχάτου Τυρνάβου.
Ειδικότερα, το Κτήμα Ζαφειράκη, του οινοποιού 4ης γενιάς Χρήστου Ζαφειράκη, τιμά την ημέρα με μια σειρά ειδικών δράσεων όπως οι γευσιγνωσίες παλαιότερων ετών σε επιλεγμένα εστιατόρια και κάβες της περιοχής, δίνοντας την ευκαιρία δοκιμής εκφράσεων με ξεχωριστή ωρίμανση, η διάθεση συλλεκτικών φιαλών και φυσικά τις επισκέψεις στι οινοποιείο που θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό, προσφέροντας ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μοσχάτου Τυρνάβου στις 14 Δεκεμβρίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Μοσχάτου Τυρνάβου έρχεται να συμπληρώσει το διήμερο, εστιάζοντας στην ποικιλία-σύμβολο της περιοχής. Το Μοσχάτο Τυρνάβου, το οποίο κυριαρχεί στους αμπελώνες της περιοχής, δεν είναι απλώς η βάση για εκλεκτούς αρωματικούς οίνους, αλλά ο θεμέλιος λίθος για το φημισμένο Τσίπουρο Τυρνάβου, ένα προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Η παραγωγή αποσταγμάτων στον Τύρναβο έχει μακρά ιστορία. Η περιοχή είναι συνυφασμένη με το τσίπουρο, του οποίου η ποιότητα οφείλεται στην άριστη πρώτη ύλη, τα αρωματικά στέμφυλα του Μοσχάτου. Ενώ η παρουσία της Ένωσης Οινοποιών & Αποσταγματοποιών Τυρνάβου (Tyrnavos Wines & Spirits) στο διήμερο θέλει να υπογραμμίσει ακριβώς αυτή τη διττή ταυτότητα του αμπελώνα (οίνος και απόσταγμα), τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του τοπικού πολιτισμού και οικονομίας.
Γαστρονομία, Οίνος και Πολιτισμός
Το Σάββατο τα στέκια γεύσης και ποτού της πόλης θα φιλοξενήσουν ειδικό happy hour (20:00 – 22:00) αφιερωμένο στη Λημνιώνα και το Μοσχάτο, με προνομιακή διάθεση κρασιών και αποσταγμάτων.
Ενώ την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου (Maxim) θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Προκόβα (1989) «Τύρναβος, η πολιτεία του κρασιού και της αμπέλου», μια μαρτυρία για τη διαχρονική σχέση της τοπικής κοινωνίας με τη γη.

Παράλληλα την γαστρονομική πτυχή της εκδήλωσης θα αναλάβει ο καταξιωμένος Τυρναβίτης chef, Σωτήρης Ευαγγέλου (Makedonia Palace Θεσσαλονίκης), οποίος θα δημιουργήσει συνταγές εμπνευσμένες από την τοπική παράδοση, αποκλειστικά για την περίσταση. Οι δημιουργίες του θα συνδυαστούν με επιλεγμένα κρασιά και αποστάγματα της περιοχής, αναδεικνύοντας ιδανικά τις δύο ποικιλίες σε ένα ολοκληρωμένο pairing γεύσης, ιστορίας και παράδοσης.
Η καθιέρωση των δύο Παγκόσμιων Ημερών φιλοδοξεί να ενισχύσει την εξωστρέφεια της περιοχής και να προβάλλει τη μοναδικότητα των προϊόντων της. Ο Τύρναβος, με την πλούσια αμπελουργική του κληρονομιά, συνεχίζει να εργάζεται για την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών, την προστασία του πολιτισμού του αμπελιού και την ενίσχυση της οινοτουριστικής ανάπτυξης διεκδικώντας τη θέση που του αξίζει στους οινικούς χάρτες.
Σχολιάστε