Events

Διαγωνισμός JOOP 2025: Το Τόκιο γιορτάζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Διαγωνισμός JOOP 2025: Το Τόκιο γιορτάζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
epixeiro

13/06/2025 | 16:13

epixeiro

09/08/2025 | 14:38

Το Τόκιο γιορτάζει την αριστεία του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και του Design με τον διαγωνισμό JOOP 2025

Σήμερα στο Τόκιο πραγματοποιείται η τελετή απονομής του Japan Olive Oil Prize (JOOP), μιας διεθνούς εκδήλωσης που γιορτάζει την ποιότητα, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στον κόσμο του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Η έκδοση του 2025 είχε τη συμμετοχή 577 ελαιολάδων από 28 χώρες, εδραιώνοντας τον JOOP ως έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως στον τομέα του EVOO (Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου).

Ο JOOP προωθεί την αριστεία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και ευαισθητοποιεί τους Ιάπωνες καταναλωτές να αναγνωρίζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας μέσω masterclasses, καθοδηγούμενων γευσιγνωσιών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Ο στόχος είναι να στηρίξει τους παραγωγούς και να ενισχύσει την επιτυχία τους στην ιαπωνική αγορά, γνωστή για τον εκλεπτυσμένο γευστικό της προσανατολισμό.

Ο Davide Fantoni, γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιταλίας στην Ιαπωνία, δήλωσε: «Η δουλειά μας δεν τελειώνει με την τελετή απονομής, συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι νικητές του διαγωνισμού παρουσιάζονται σε διάφορες εκδηλώσεις και σε διαφορετικά περιβάλλοντα B2B και B2C. Μεταξύ αυτών, η μεγαλύτερη αγροδιατροφική έκθεση της Ασίας, η Foodex Japan, μια στρατηγική διεθνής βιτρίνα για να συναντηθούν αγοραστές, διανομείς και επαγγελματίες του κλάδου.»

Η ιαπωνική αγορά εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη, αυξανόμενη από περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ το 2023 σε περίπου 307 εκατομμύρια ευρώ το 2024, με αύξηση +9,6% ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση Index Box Japan: Virgin Olive Oil – Market Analysis, Forecast, Size, Trends and Insights (2024). Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η αγορά θα ξεπεράσει τα 337 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025, υποστηριζόμενη από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ιαπώνων καταναλωτών για προϊόντα υψηλής ποιότητας και υγιεινά.

Η διεθνής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 12 παγκοσμίου φήμης ειδικούς, επέλεξε τους νικητές μέσα από μια προσεκτική διαδικασία αξιολόγησης και τυφλής γευσιγνωσίας, που διεξήχθη σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Οι κριτές αυτής της χρονιάς είναι: Antonio G. Lauro (Ιταλία), Fernando Martinez Roman (Ισπανία), Miciyo Yamada (Ιαπωνία), Alexis Kerner (Ηνωμένες Πολιτείες), M. Angeles Calvo Fandos (Ισπανία), Birsen Can (Τουρκία), Marcelo Scofano (Βραζιλία), Na Xie (Κίνα), Hiromi Nakamura (Ιαπωνία), Mariko Shimada (Ιαπωνία), Stamoula Karambelas (Ελλάδα), Hideaki Shibata (Ιαπωνία).

Η Stamoula Karambelas, Joop Juror, εξήγησε «Η ιαπωνική αγορά είναι ώριμη και απαιτητική, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σαφής, σταθερή και στοχευμένη επικοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο JOOP μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τους παραγωγούς να τοποθετηθούν σωστά.»

Δίπλα στον διαγωνισμό αφιερωμένο στην ποιότητα του ελαίου, το JOOP Design Award, ενεργό από το 2020, αναδεικνύει επίσης την αισθητική και επικοινωνιακή πλευρά των EVOO: η συσκευασία, οι ετικέτες και ο σχεδιασμός των μπουκαλιών αξιολογούνται από διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών στον τομέα του design, που αποτελείται από: Rafael Moneo (Ισπανία), Marc Sadler (Γαλλία), Ludovica Serafini και Roberto Palomba (Ιταλία), Choi Byung Hoon (Νότια Κορέα), Denis Guidone (Ιταλία).

Η τελετή διεξάγεται στην καρδιά του Τόκιο, στη γειτονιά του design Aoyama, προσφέροντας μια αποκλειστική πλατφόρμα για παραγωγούς, σχεδιαστές, αγοραστές και λάτρεις του κλάδου. Μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε την αριστεία και την καινοτομία στον κόσμο του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

JOOP 2025 winners:

  • Best of Flavoured Agrumato-Method Calabrian Chili Olive Oil Corto Olive Co. United States Of America
  • Best of Polyphenol HYPERELON ULTRA GOLD G-TEAM Greece
  • Best in Country Best of Argentina Siriano Gourmet AIMURAI S.A. Argentina
  • Best of Brazil Estância das Oliveiras CORATINA ESTÂNCIA DAS OLIVEIRAS Brazil Best of Croatia Premiums OPG Stranić Croatia
  • Best of Greece Terra Creta Organic EVOO Melissa – Kikizas SA Greece Best of Italy LECCIO DEL CORNO - TREBBIO TREBBIO Italy
  • Best of Jordan MAIDA ARBOSANA Al Maida Agricultural Jordan
  • Best of Portugal Casa de Santo Amaro PRESTIGE Extra Virgin Olive Oil PDO Azeite de Trás-os-Montes TRÁS-OS-MONTES PRIME LDA Portugal
  • Best of South Africa Kielder Premium Selection EVOO Kielder South Africa (PTY) LTD South Africa
  • Best of Spain Señorío de Camarasa Recién Hecho SCA Santa Isabel de Torres Spain
  • Best of Tunisia Huile d'olivia red meat Dear Goodness Tunisia Best of Turkey Gaia Oliva Memecik Gaia Oliva LTD ŞTİ Turkey
  • Best of United States Of America Frantoio Extra Virgin Olive OIl Durant Olive Mill United States Of America

Design Award

  • 1st Place RAMI TORTI IGP OLIO DI PUGLIA AZIENDA AGRICOLA ADRIATICA VIVAI S.S.- RAMI TORTI Italy
  • 2nd Place Boeira Extra Virgin Olive Oil Quinta da Boeira – Arte e Cultura, Lda. Portugal
  • 3rd Place Yiayia and friends Nacaro foods P.C. Greece