Διεθνή

Οι φτωχότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο το 2025

Διαφθορά, έλλειψη υποδομών, ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλοι κρίσιμοι παράγοντες που διαμορφώνουν την εικόνα των φτωχότερων αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Οι φτωχότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο το 2025

10 χώρες με μεγάλες προκλήσεις - Διατηρείται μεγάλο το χάσμα με τον αναπτυγμένο κόσμο

Αφγανιστάν: Η οικονομία του Αφγανιστάν στηρίζεται σε εύθραυστα θεμέλια. Τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων έκαναν περισσότερα από το να ρίξουν κυβερνήσεις, κατέστρεψαν τους δρόμους που μεταφέρουν σιτηρά, τα καλώδια ηλεκτροδότησης που φωτίζουν τα εργαστήρια και τα κανάλια που τροφοδοτούν τους οπωρώνες. Οι περισσότερες οικογένειες επιβιώνουν σε μικρά οικόπεδα. Τις καλές χρονιές καλλιεργούν σιτάρι και εκτρέφουν κατσίκες. Τις κακές χρονιές, η ξηρασία και οι ξαφνικές πλημμύρες εξαφανίζουν μια ολόκληρη σεζόν. Τα κορίτσια αποκλείονται από τις περισσότερες τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επομένως το μισό ταλέντο του έθνους δεν αξιοποιεί ποτέ πλήρως τις δυνατότητές του. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εξετάζουν τα δύσβατα περάσματα και τα συχνά σημεία ελέγχου, αποφασίζουν ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ υψηλοί και επενδύουν αλλού. Μέχρι να επιστρέψει η ασφάλεια, να ανοίξουν ξανά οι τάξεις και οι δανειστές να εμπιστευτούν το τραπεζικό σύστημα, το Αφγανιστάν θα παραμείνει κολλημένο στο κάτω μέρος του παγκόσμιου πίνακα εισοδήματος.

Νότιο Σουδάν: Το Νότιο Σουδάν απέκτησε την ανεξαρτησία του με τεράστια πετρελαιοπηγεία, αλλά σχεδόν καθόλου ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Οι επανειλημμένες συγκρούσεις έκλεισαν τους αγωγούς και οι εποχιακές βροχές μετατρέπουν τους χωματόδρομους σε αδιάβατη λάσπη, αποκόπτοντας τα χωριά για μήνες. Όταν σταματούν οι εξαγωγές καυσίμων, οι μισθοί της κυβέρνησης μειώνονται, οι κλινικές ξεμένουν από φάρμακα και οι έμποροι συσσωρεύουν σιτηρά. Οι αγορές στην Τζούμπα σφύζουν από ζωή, ωστόσο μια σύντομη διαδρομή αποκαλύπτει χωράφια όπου οι αγρότες εξακολουθούν να καλλιεργούν με το χέρι. Οι οικογένειες στηρίζονται στα βοοειδή για πλούτο και κοινωνική θέση, αλλά οι επιδρομές και η ξηρασία αραιώνουν τα κοπάδια κάθε χρόνο. Τα παιδιά συχνά περνούν τα πρωινά τους κουβαλώντας νερό αντί να διαβάζουν, και πολλοί δάσκαλοι περπατούν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στα σχολεία χωρίς θρανία ή βιβλία. Ο πληθωρισμός καταβροχθίζει τους μισθούς, ωθώντας τις οικογένειες να ανταλλάσσουν τα βασικά. Οι επενδυτές βλέπουν πολλά υποσχόμενα πράγματα στο πετρέλαιο και την εύφορη γη, αλλά αποφεύγουν το ρίσκο. Η διαρκής ειρήνη, οι αξιόπιστες μεταφορές και η σταθερή ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να έρθουν μαζί πριν ριζώσει η ανάπτυξη.

Σιέρα Λεόνε: Είκοσι ένα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, η Σιέρα Λεόνε εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανοικοδομηθεί. Οι σκουριασμένες γεννήτριες παρέχουν άνισα ρεύμα, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να κλείνουν νωρίς και τα ψυχόμενα φάρμακα να αλλοιώνονται. Τα διαμάντια και ο χρυσός ρέουν μέσω άτυπων καναλιών, στερώντας από το δημόσιο ταμείο κεφάλαια για δρόμους και καθαρό νερό. Κάθε περίοδο βροχών, οι κατολισθήσεις λάσπης σαρώνουν τα σπίτια στις πλαγιές των λόφων στο Φρίταουν, αποκαλύπτοντας τον εύθραυστο πολεοδομικό σχεδιασμό. Οι αγρότες της υπαίθρου καλλιεργούν ρύζι και μανιόκα, αλλά πρέπει να σπρώχνουν τα προϊόντα τους σε ανώμαλα μονοπάτια για να φτάσουν στις αγορές. Χωρίς αποθήκευση, οι καλλιέργειες σαπίζουν γρήγορα, μειώνοντας τις τιμές στην πύλη του αγροκτήματος. Τα γυμνάσια και το δευτεροβάθμιο σχολείο δεν διαθέτουν εργαστήρια επιστημών και πολλοί απόφοιτοι μεταναστεύουν, μειώνοντας το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας καταπολεμούν τις επιδημίες ελονοσίας και χολέρας με περιορισμένες προμήθειες. Ένα αξιόπιστο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, διαφανείς κανόνες εξόρυξης και έλεγχοι κατολισθήσεων θα μπορούσαν να απελευθερώσουν το ανεκμετάλλευτο παράκτιο και γεωργικό δυναμικό της χώρας.

Μαλάουι: Το Μαλάουι απολαμβάνει σταθερές κυβερνήσεις από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1964. Ωστόσο, το 2020, το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε τη νίκη του πρώην προέδρου Πίτερ Μουθαρίκα στις γενικές εκλογές, επικαλούμενο νοθεία ψήφων. Ο θεολόγος και πολιτικός Λάζαρος Τσακβέρα, ο οποίος ορκίστηκε στη θέση του, δήλωσε ότι ήθελε να παρέχει το είδος της ηγεσίας που θα ευημερεί σε όλους, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν υλοποιούνται με τον καιρό. Σήμερα, το Μαλάουι αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που επιδεινώνει τον υψηλό πληθωρισμό (πάνω από 32% πέρυσι και πάνω από 24% φέτος), μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος, την κλιμάκωση του δημόσιου και εξωτερικού χρέους και τη σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια που πλήττει μεγάλα τμήματα των 24 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Οι αγρότες καλλιεργούν καλαμπόκι για οικιακή χρήση και καπνό για μετρητά, αλλά οι διακυμάνσεις των τιμών αφήνουν τους προϋπολογισμούς σε τέλμα. Οι μικροχρηματοδοτικές ομάδες βοηθούν τις γυναίκες να αγοράσουν σπόρους και κατσίκες, ωστόσο τα μεγαλύτερα δάνεια για τρακτέρ ή άρδευση παραμένουν σπάνια. Καλύτερες σιδηροδρομικές συνδέσεις, διαφοροποιημένες καλλιέργειες και σταθερή ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσαν να αυξήσουν τα εισοδήματα σε όλο το οροπέδιο.

Μαδαγασκάρη: Οι κυκλώνες σαρώνουν τη Μαδαγασκάρη σχεδόν κάθε χρόνο, γκρεμίζοντας γέφυρες που συνδέουν τα χωράφια βανίλιας με τις αποβάθρες εξαγωγής. Όταν οι δρόμοι κλείνουν, τα κέρδη από τις παράκτιες περιοχές δεν φτάνουν ποτέ στο κεντρικό οροπέδιο και οι κλινικές της ενδοχώρας μένουν χωρίς φάρμακα. Η διαφθορά διεκδικεί ένα μέρος από κάθε προϋπολογισμό κατασκευής, αφήνοντας μισοτελειωμένα σχολεία να καταρρέουν στον ήλιο. Η αποψίλωση των δασών για ξυλάνθρακα αφαιρεί το επιφανειακό έδαφος, μειώνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών και λασπώνοντας τα ποτάμια. Οι τουρίστες συρρέουν σε σοκάκια με μπαομπάμπ και σε καταφύγια λεμούριων, αλλά πολλά θέρετρα εισάγουν τρόφιμα και προσλαμβάνουν προσωπικό από μεγαλύτερες πόλεις, περιορίζοντας τα τοπικά κέρδη. Οι καλλιεργητές ρυζιού εξακολουθούν να φυτεύουν με το χέρι και λίγοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν λιπάσματα όταν οι τιμές αυξάνονται. Σε ορισμένα χωριά υπάρχουν διάσπαρτα ηλιακά πάνελ, ωστόσο το κόστος των μπαταριών κρατά τα φώτα χαμηλά. Αυστηρότερα μέτρα κατά της διαφθοράς, δρόμοι ανθεκτικοί στους κυκλώνες και πιστώσεις για μικρούς παραγωγούς θα εξαπλώσουν τον φυσικό πλούτο της Μαδαγασκάρης πολύ πέρα από τις παραλίες της.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται πάνω σε χρυσό, διαμάντια και πυκνά δάση, αλλά οι οδηγοί νηοπομπών μετρούν δεκάδες οπλισμένα σημεία ελέγχου στο δρόμο προς το Μπανγκούι. Κάθε διόδιο αυξάνει τις τιμές των τροφίμων και πολλά φορτηγά δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους. Μόνο ένα σπίτι στα πέντε έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα καυσόξυλα παραμένουν το κύριο καύσιμο, επιταχύνοντας την αποψίλωση των δασών γύρω από τα χωριά.
Οι εκπαιδευτικοί σε αγροτικά σχολεία συχνά εργάζονται απλήρωτοι για μήνες, και οι νέοι γιατροί φεύγουν για ασφαλέστερες θέσεις στο εξωτερικό. Ομάδες ανταρτών λειτουργούν αυτοσχέδια δικαστήρια, εισπράττοντας πρόστιμα που εξαντλούν τις τοπικές αποταμιεύσεις. Οι οργανισμοί βοήθειας μεταφέρουν φάρμακα αεροπορικώς επειδή οι αυτοκινητόδρομοι δεν είναι ασφαλείς, πολλαπλασιάζοντας το κόστος. Μια πανεθνική κατάπαυση του πυρός, διαφανείς συμβάσεις εξόρυξης και ένα αξιόπιστο δίκτυο θα μπορούσαν να προσελκύσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για να μετατραπεί ο θαμμένος πλούτος σε δημόσια έσοδα.

Μπουρούντι: Η πολιτική ένταση κρατά τους επενδυτές επιφυλακτικούς και οι συχνές διακοπές ρεύματος σταματούν ακόμη και μικρά εργαστήρια στην Μπουζουμπούρα. Οι οικογένειες μεταφέρουν νερό από μακρινές πηγές, αφήνοντας στα παιδιά λιγότερο χρόνο για μελέτη. Με ελάχιστη επίπεδη γη, η αστική επέκταση καταβροχθίζει τη γεωργική γη, ωθώντας τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα. Τα κέρδη από τον καφέ εξαρτώνται από τους παγκόσμιους αγοραστές, αλλά οι αγρότες βλέπουν μόνο ένα κλάσμα των τελικών τιμών πώλησης. Η ανεργία των νέων στέλνει πολλούς εκτός συνόρων σε αναζήτηση εργασίας, αποστραγγίζοντας το τοπικό ταλέντο. Η καλλιέργεια σε αναβαθμίδες, η σταθερή διακυβέρνηση και ένας περιφερειακός σύνδεσμος εξουσίας θα βοηθούσαν να παραμείνουν τόσο οι επαγγελματίες του εδάφους όσο και οι νέοι επαγγελματίες στο σπίτι.

Μοζαμβίκη: Οι κυκλώνες Ιντάι και Φρέντι πλημμύρισαν λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές, καθυστερώντας τις εξαγωγές κάσιους και άνθρακα. Οι αγρότες της ενδοχώρας βασίζονται στη βροχή, με αποτέλεσμα οι ξηρασίες να μειώνουν τις συγκομιδές και να διαβρώνουν τις αποταμιεύσεις. Οι κοινοτικές ομάδες φυτεύουν πλέον μαγκρόβια δάση για να αποτρέψουν μελλοντικές καταιγίδες, ωστόσο χρειάζονται κεφάλαια για μεγαλύτερα έργα. Η εκτεταμένη ασφάλεια, οι διαφανείς προϋπολογισμοί και οι ανθεκτικές υποδομές θα μπορούσαν να μετατρέψουν το φυσικό αέριο και τον τουρισμό σε αξιόπιστο εθνικό εισόδημα.

Νίγηρας: Η έρημος καλύπτει τα δύο τρίτα του Νίγηρα, επομένως οι κτηνοτρόφοι ταξιδεύουν μακρύτερα κάθε χρόνο για να βρουν βοσκότοπο. Τα ποσοστά γονιμότητας ξεπερνούν τις έξι γεννήσεις ανά γυναίκα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται κάθε κλινική και τάξη. Ένα πραξικόπημα του 2023 προκάλεσε περιφερειακές κυρώσεις, μειώνοντας την προμήθεια καυσίμων και φαρμάκων. Οι εξαγωγές ουρανίου φέρνουν έσοδα, ωστόσο η ασθενής εποπτεία σημαίνει ότι λίγα κεφάλαια φτάνουν σε έργα χωριών. Η φτώχεια του Νίγηρα οφείλεται εν μέρει στο σκληρό κλίμα της ερήμου, το οποίο περιορίζει τη γεωργική παραγωγικότητα και συμβάλλει στη συχνή ξηρασία. Επιπλέον, ως χώρα σε περίκλειστη χώρα, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, επιδεινώνοντας την εξάρτησή της από την καλλιέργεια χαμηλού εισοδήματος. Το ποσοστό γονιμότητας - ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο - ασκεί τεράστια πίεση στους περιορισμένους πόρους της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα τρόφιμα και τις βασικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η αδύναμη διακυβέρνηση του Νίγηρα, τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς και οι συνεχιζόμενες απειλές για την ασφάλεια από εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή του Σαχέλ υπονομεύουν περαιτέρω τις αναπτυξιακές προσπάθειες.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ο ποταμός Κονγκό μεταφέρει ξυλεία και ορυκτά, ωστόσο τα πυκνά δάση, τα μεγάλα ορμητικά νερά και τα οπλισμένα σημεία ελέγχου περιορίζουν το εμπόριο. Οι ανατολικές επαρχίες κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα κοβαλτίου στον κόσμο, αλλά οι πολιτοφυλακές φορολογούν κάθε φορτηγό, διογκώνοντας το κόστος μεταφοράς και αποθαρρύνοντας τους μεγάλους επενδυτές. Μόνο ένα νοικοκυριό στα πέντε διαθέτει δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πόλεις συχνά λειτουργούν με θορυβώδεις γεννήτριες ντίζελ. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μάχονται με την ιλαρά και τη χολέρα με περιορισμένους πόρους, και οι καταιγίδες ξεβράζουν τακτικά τους χωματόδρομους. Οι αγρότες κοντά στην Κινσάσα καλλιεργούν μανιόκα, ωστόσο τα ποσοστά αλλοίωσης παραμένουν υψηλά χωρίς ψυκτικές αποθήκες. Ομαλά ποτάμια λιμάνια, αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια και ασφαλείς ζώνες εξόρυξης θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον φυσικό πλούτο σε εθνική ανάπτυξη, αλλά η πρόοδος εξαρτάται από τη συνεπή επιβολή του νόμου και τις διαφανείς συμβάσεις.