epixeiro
Διεθνή

Μέτρα της Επιτροπής για να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Μέτρα της Επιτροπής για να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών
epixeiro

07/03/2014 | 11:54

epixeiro

07/08/2025 | 13:03

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση με την οποία ζητά από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τη διαφάνεια των αμοιβών των γυναικών και των ανδρών σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Το μισθολογικό χάσμα -η μέση διαφορά των ωριαίων αποδοχών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο σύνολο της οικονομίας- έχει μεταβληθεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια και παραμένει στο 16,4% σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (IP/14/190).

Η μεγαλύτερη διαφάνεια στις αμοιβές είναι σημαντικός παράγοντας στην καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος, δεδομένου ότι μπορεί να αποκαλύψει προκαταλήψεις και μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου στη μισθολογική διάρθρωση ενός οργανισμού. Χάρη στη μεγαλύτερη διαφάνεια οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες και οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών. Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να βελτιώσουν τη διαφάνεια των αποδοχών με διάφορα μέσα, όπως η παροχή στους υπαλλήλους της δυνατότητας να ζητούν πληροφορίες για τις αμοιβές, η υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημοσιοποιούν σχετικά στοιχεία, η διεξεγαγωγή ελέγχων για τις αμοιβές σε μεγάλες επιχειρήσεις και η ενσωμάτωση της ισότητας των αμοιβών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι το τέλος του 2015 τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για την εφαρμογή των συστάσεων.

«Η Ευρώπη προωθεί την ισότητα των φύλων από το 1957.Από την αρχή της ισότητας των αμοιβών που κατοχυρώνεται στις Συνθήκες μέχρι τα εργασιακά δικαιώματα, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά το έργο μας δεν σταματά εδώ,επειδή η ίση αμοιβή δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα για τις γυναίκες στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε τώρα μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποδοχές. Εάν οι εταιρείες σέβονται πραγματικά την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, τότε δεν έχουν τίποτα να κρύψουν», δήλωσε η αντιπρόεδρος και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. «Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αμείβονται λιγότερο μόνο και μόνο επειδή αγνοούν τι κερδίζουν οι άνδρες συνάδελφοί τους. Η μεγαλύτερη διαφάνεια θα συμβάλει στη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ελπίζω πως τα κράτη μέλη θα ανταποκριθούν στην πρόκληση και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες δεν θα εξαπατούνται πλέον όσον αφορά τις αμοιβές τους. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την ισότητα των φύλων πραγματικότητα, όχι μόνο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά 365 ημέρες το χρόνο.»

Η σύσταση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη, που εκδόθηκε σήμερα, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων σχετικά με τη βελτίωση της μισθολογικής διαφάνειας, όπως:

παροχή στους υπαλλήλους του δικαιώματος να ζητούν πληροφορίες για τα επίπεδο των αμοιβών, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών ή μεταβλητών αμοιβών, όπως τα πριμ ή οι πληρωμές σε είδος, με ανάλυση ανά φύλο τακτική υποβολή εκθέσεων από τους εργοδότες για τις μέσες αμοιβές ανά κατηγορία υπαλλήλων ή θέσεων, με ανάλυση ανά φύλο (ισχύει μόνο για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις) διεξαγωγή ελέγχων για τις αμοιβές στις μεγάλες επιχειρήσεις (εξαιρούνται οι ΜΜΕ) και κοινοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των ελέγχων στους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους κοινωνικούς εταίρους, εφόσον ζητηθεί ένταξη θεμάτων σχετικών με την ισότητα των φύλων (και τους ελέγχους των αμοιβών) στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα μέτρα, ανάλογα με την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Άλλα μέτρα που προτείνονται είναι η συγκέντρωση επικαιροποιημένων στατιστικών για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ένας σαφέστερος ορισμός της «εργασίας ίσης αξίας» και η προώθηση συστημάτων αξιολόγησης και κατάταξης της εργασίας χωρίς διακρίσεις ως προς το φύλο, η ενίσχυση του ρόλου των εθνικών φορέων ισότητας στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, η παρακολούθηση και εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης.

Επόμενα βήματα: Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 για να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει όσον αφορά την εφαρμογή της σύστασης. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και θα εξετάσει αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες.