epixeiro
Διεθνή

Αντιμέτωπη με την κατηγορία ξεπλύματος μαύρου χρήματος η τράπεζα Westpac

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Αντιμέτωπη με την κατηγορία ξεπλύματος μαύρου χρήματος η τράπεζα Westpac
epixeiro

20/11/2019 | 13:11

epixeiro

08/08/2025 | 00:42

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστραλίας αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της Westpac, μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός όμιλος κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε συναλλαγές ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,9 δις. ευρώ), μέρος των οποίων συνδέεται με περιστατικά παιδικής εκμετάλλευσης.

Σε υπόμνημα προς το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας, η Υπηρεσία Πληροφοριών δήλωσε πως «η Westpac δεν διεξήγαγε τον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο σε αποστολές χρημάτων προς τις Φιλιππίνες και τη Νοτιοανατολική Ασία, περιοχές με γνωστές περιπτώσεις παιδικής εκμετάλλευσης. Η Westpac δεν έχει ακόμα εφαρμόσει αυτοματοποιημένο σύστημα επίβλεψης κινήσεων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ομάδων παιδικής εκμετάλλευσης εντός της τράπεζας. Ως εκ τούτου, δεν εντόπισε δραστηριότητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με κυκλώματα παιδικής εκμετάλλευσης» προσθέτει το υπόμνημα της Austrac.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την αυστραλιανή Υπηρεσία Πληροφοριών, η Westpac εξυπηρέτησε αίτημα πελάτη για άνοιγμα πολλαπλών λογαριασμών ο οποίος κατά το παρελθόν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για συμμετοχή σε κύκλωμα παιδικής εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, κατά το διάστημα 2013-2018, η Westpac δεν δήλωσε εισερχόμενα κεφάλαια από χώρες του εξωτερικού, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αυστραλιανή τράπεζα αντιμετωπίζει, θεωρητικά, πρόστιμο μεταξύ 391 και 483 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σε περίπτωση που κριθεί ένοχη από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει αναμένεται να είναι αρκετά μικρότερο.

Σημειώνεται πως πέρυσι η ανταγωνίστρια τράπεζα CBA κατέβαλε 700 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα προς την Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστραλίας για 53,000 παραβιάσεις του νομικού πλαισίου.

Με πληροφορίες από The Guardian