Διεθνή

ΠΟΕ: Το παγκόσμιο εμπόριο επηρεάζεται από νέους και συσσωρευμένους περιορισμούς

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

ΠΟΕ: Το παγκόσμιο εμπόριο επηρεάζεται από νέους και συσσωρευμένους περιορισμούς

​Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να επηρεάζεται από νέα και συσσωρευμένα μέτρα περιορισμού στις εισαγωγές, κάτι «που προκαλεί ανησυχία σε μια εποχή που οι οικονομίες θα χρειαστούν το εμπόριο για να ανοικοδομηθούν από τις επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19».

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ, Roberto Azevêdo, ο οποίος παρουσίασε την έκθεση στα μέλη του Οργανισμού, στα θετικά «η έκθεση δείχνει ότι τα μέλη εισήγαγαν επίσης μέτρα διευκόλυνσης των εισαγωγών σε εντυπωσιακή κλίμακα και έχουν αρχίσει να περιορίζουν τους εμπορικούς περιορισμούς που είχαν εισαχθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας»..

Η έκθεση σημειώνει ότι 56 νέα περιοριστικά μέτρα που δεν σχετίζονται με την πανδημία εφαρμόστηκαν μεταξύ των Οκτωβρίου 2019 και των μέσων του Μαΐου 2020 - κυρίως αυξήσεις δασμών, απαγορεύσεις εισαγωγών, εξαγωγικοί δασμοί και αυστηρότερες τελωνειακές διαδικασίες για τις εξαγωγές. Οι νέοι περιορισμοί στις εισαγωγές κάλυψαν εμπορεύσιμα αγαθά αξίας 423,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την τρίτη υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2012.

Οι εκτιμήσεις του ΠΟΕ δείχνουν ότι η σωρευτική εμπορική κάλυψη των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από το 2009 και εξακολουθούν να ισχύουν, ανέρχεται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 8,7 τοις εκατό των παγκόσμιων εισαγωγών. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταθερά από το 2009, τόσο σε αξία όσο και σε ποσοστό.

Ακόμη και αν οι εμπορικοί περιορισμοί παραμείνουν, η έκθεση εντοπίζει επίσης ότι τα μέλη του ΠΟΕ κινούνται προς πολιτικές που διευκολύνουν το εμπόριο σε διάφορους τομείς, με 51 νέα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου που δεν σχετίζονται με το COVID-19. Τα μέτρα αυτά περιλάμβαναν κυρίως την κατάργηση ή τη μείωση των δασμών κατά την εισαγωγή, την κατάργηση των φόρων κατά την εισαγωγή, την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών και τη μείωση των εξαγωγικών δασμών.