Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την Ngozi Okonjo-Iweala για τη θέση της επικεφαλής του ΠΟΕ
Ο διορισμός της πρώην υπουργού Οικονομικών της Νιγηρίας στο «τιμόνι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.
Η Ngozi Okonjo-Iweala αναμενόταν να αποτελέσει την πρώτη γυναίκα και την πρώτη Αφρικανή που θα ηγούταν του ΠΟΕ. Αλλά οι ΗΠΑ, ασκώντας κριτική για τον χειρισμό του παγκόσμιου εμπορίου από τον ΠΟΕ, θέλουν μια άλλη γυναίκα, την Yoo Myung-hee από τη Ν. Κορέα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει τον οργανισμό.
Η τετραμηνιαία διαδικασία επιλογής για να βρεθεί ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΠΟΕ αντιμετωπίζει πλέον εμπόδια, με την Ουάσινγκτον να αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την υπουργό εμπορίου της Νότιας Κορέας.
Σε μια δήλωση επικριτική για τον ΠΟΕ, το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο συμβουλεύει τον Πρόεδρο Donald Trump για την εμπορική πολιτική, δήλωσε ότι o οργανισμός πρέπει να καθοδηγείται από κάποιον με «πραγματική, πρακτική εμπειρία στον τομέα».
Η Yoo «διακρίθηκε» ως εμπειρογνώμονας στο εμπόριο και «έχει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να είναι αποτελεσματικός ηγέτης της οργάνωσης», ανέφερε η δήλωση.
Πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ΠΟΕ και το διεθνές εμπόριο. Δεν υπήρξαν πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τους δασμούς εδώ και 25 χρόνια, το σύστημα επίλυσης διαφορών έχει ξεπεραστεί και πολύ λίγα μέλη εκπληρώνουν βασικές υποχρεώσεις διαφάνειας. Ο ΠΟΕ χρειάζεται σημαντική μεταρρύθμιση».
Σχολιάστε