Η έλλειψη chipset θα φτάσει μέχρι το 2022 - Κίνδυνος για την παραγωγή
26/01/2022 | 12:40
08/08/2025 | 12:16
Η αμερικανική κυβέρνηση Biden κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια έλλειψη chipset θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η ίδια αναφέρει πως θα υπάρξει μακροπρόθεσμη πίεση σε μια σειρά από επιχειρήσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών και της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς για πιθανή αύξηση των τιμών στα chipset που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές αυτοκινήτων και ιατρικών συσκευών, όπως δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo.
«Δεν είμαστε καν κοντά στο να είμαστε έξω από το δάσος, καθώς σχετίζεται με τα προβλήματα εφοδιασμού με ημιαγωγούς», είπε η Raimondo σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, στην οποία συζητήθηκαν τα ευρήματα μιας έκθεσης του κλάδου που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και που κυκλοφόρησε την Τρίτη.
Η έκθεση, που βασίζεται σε πληροφορίες από περισσότερες από 150 εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού chipset, δείχνει ότι «υπάρχει σημαντική, επίμονη αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης». Οι εταιρείες δεν βλέπουν το πρόβλημα να λύνεται μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Η έκθεση υπογραμμίζει τις περιορισμένες επιλογές που φαίνεται πως διαθέτει η κυβέρνηση Biden καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στην κρίση, η οποία έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών. Η έλλειψη chip είναι, επίσης, βασικός μοχλός για τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Το μέσο απόθεμα μειώθηκε από 40 ημέρες σε λιγότερες από 5, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για σφάλματα, είπε η Raimondo. Οποιαδήποτε διακοπή για τους κατασκευαστές του εξωτερικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε παύση λειτουργίας της παραγωγής στις Η.Π.Α.
«Η αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών παραμένει εύθραυστη», ανέφερε η έκθεση, παρά την πολύμηνη εργασία της κυβέρνησης Biden για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. «Η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά».
Σχολιάστε