Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού το σ' 6μηνο του 2022 - 3 μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας
20/12/2021 | 11:09
08/08/2025 | 11:52
«Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022» είπε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να μιλήσει για το ύψος της αύξησης. «Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» τόνισε.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένας νόμος διαφορετικός, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της οικονομίας, καθορίζει το αποτύπωμά της στην κοινωνία, συνοψίζει όσα πετύχαμε και άθροιζε όσα διεκδικούμε. Γι’ αυτό η ψήφισή του ισοδυναμεί με ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και των πολιτών στην κυβέρνηση».
Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε: «Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη μεταξύ χωρών Νότου στην οικονομική άμυνα και πρόοδο. Παρά τις απώλειες που έχουμε είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, κάτι που όπως σημείωσε δεν έγινε στην Ισπανία.
«Αυτές είναι οι πορείες των δύο οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη κυβερνά η κεντροαριστερά. Στην Ελλάδα καλύψαμε όλες τις απώλειες της πανδημίας η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα ανεργίας κ. Τσίπρα. Η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 14% και εμείς πάνω από 16%. Σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Αυτές οι συγκρίσεις δείχνουν ότι το πώς δαπανά πόρους έχει σημασία. Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησής μας να στηρίξουμε όλες τις θέσεις εργασίας όλων των επιχειρήσεων. «Αυτές οι αλλαγές μπορεί να θολώνονται μέσα στην πανδημία όμως είναι καταλυτικές. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές μας πολιτικές».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού. «Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερο ΦΠΑ. Συνολικά έγιναν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Για να μην λέτε κύριοι της αντιπολίτευσης ότι εμείς ντιλάρουμε δήθεν με κάποιους λίγους. Το μόνο ντιλ που κάνουμε είναι με την κοινωνία. Σε αυτούς απολογούμαστε και αυτοί θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τα Χριστούγεννα θα βρουν πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και έκτακτη ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία», σημείωσε.
«Είναι απόδειξη ότι η Πολιτεία στο πλαίσιο δυνατοτήτων πρώτα και πάνω απ' όλα μεριμνά για ασθενέστερους. Η μάχη με τις ανισότητες έχει δρόμο. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα που έρχονται να είναι περισσότερα. Στόχος μας να αυξάνεται το εισόδημα. Δίκαιο μερίδιο στην ανάπτυξη να έχουν όλοι χωρίς να μένει κανείς πίσω. Αυτό πάντα θα το πιστεύω και η μεγάλη παράταξη της ΝΔ πάντα αυτή την πολιτική θα υπηρετεί».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ακρίβεια, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και θα το κάνουμε χωρίς να πληρώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία» και πρόσθεσε: «Στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Ανάπτυξη για όλους χωρίς κανείς στην κοινωνία να μένει πίσω».
Και ανακοίνωσε τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:
- Πρόσθετη αύξηση κρατικής ενίσχυσης για τιμολόγια ρεύματος για Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και ευάλωτους.
- Αύξηση έκπτωσης λογαριασμούς φυσικού αερίου αερίου κατά 40% μήνα Δεκέμβριο.
- Για τους αγρότες: κάλυψη μεγαλύτερου ποσού από την ρήτρα αναπροσαρμογή στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου.
«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν δυναμικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας και τους πρώτους μήνες του 2022» σημείωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: ertnews.gr
Σχολιάστε