Πιερρακάκης: «Έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες» για νέα μέτρα στήριξης απέναντι στις πιέσεις της ενέργειας
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων σε καύσιμα και ενέργεια – Τι είπε για το diesel, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
16/09/2026 | 16:57
Τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών, εφόσον οι πιέσεις από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και των καυσίμων ενταθούν, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 FM.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές εφεδρείες που έχει διατηρήσει η χώρα, επισημαίνοντας ότι αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν. Παράλληλα, απέφυγε να προαναγγείλει συγκεκριμένες αποφάσεις, παραπέμποντας στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέταση των εξελίξεων στο ενεργειακό κόστος.
«Οι αντοχές της οικονομίας έχουν αξία όταν μετατρέπονται σε αντοχές της κοινωνίας»
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι έχουν ήδη διατεθεί 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολιτών, ενώ συνεχίζεται και η επιδότηση στο diesel. Όπως ανέφερε, στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα τεθούν εκ νέου όλα τα δεδομένα, χωρίς ωστόσο να προαναγγέλλονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση απέναντι στις εξελίξεις και να αξιοποιεί τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια όταν οι συνθήκες το απαιτούν. «Οι αντοχές της οικονομίας έχουν αξία όταν μετατρέπονται σε αντοχές της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διατήρηση δημοσιονομικών εφεδρειών δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να έχει περισσότερες επιλογές σε περιόδους κρίσης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι διεθνείς κρίσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν από την Ελλάδα, αλλά η χώρα μπορεί να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τις αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης.
Δεν βρίσκεται στο επίκεντρο η έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκτακτης φορολόγησης στα διυλιστήρια, ο υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών-μελών.
Όπως εξήγησε, οι συνθήκες διαφέρουν από χώρα σε χώρα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ενεργειακή παραγωγή κατευθύνεται κυρίως στην εγχώρια αγορά, ενώ σε άλλες σημαντικό μέρος αφορά τις εξαγωγές.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πάντως, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η επαναφορά της συγκεκριμένης φορολόγησης δεν βρίσκεται με ένταση στο τραπέζι των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση
Τι είπε για ΦΠΑ και ΕΦΚ
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι τελικά η μείωση της τιμής στην αντλία, ανεξάρτητα από το εάν αυτή προκύπτει μέσω φορολογικής ελάφρυνσης ή μέσω επιδότησης.
Υπενθύμισε, στο πλαίσιο αυτό, την επιδότηση στο diesel, σημειώνοντας ότι είχε αντίστοιχο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει προβληματισμός για οριζόντιες και μόνιμες μειώσεις φόρων, καθώς τέτοιες παρεμβάσεις περιορίζουν τα φορολογικά έσοδα και δεν αποτελούν την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Όπως υπογράμμισε, προτεραιότητα είναι η στήριξη των πολιτών απέναντι στις αυξημένες πιέσεις, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
«Δεν είναι στη λογική μας ένα νέο πακέτο μέτρων πριν από τις εκλογές»
Ο κ. Πιερρακάκης απέρριψε παράλληλα τη λογική ενός νέου πακέτου μέτρων με αποκλειστικό στόχο την προεκλογική περίοδο.
Όπως ανέφερε, η οικονομική πολιτική δεν θα πρέπει να συνδέεται με την προσδοκία εκλογικού οφέλους, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση αντιμετωπίζει την ψήφο ως ανταποδοτική σχέση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αποφασίζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι με γνώμονα τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Απέκλεισε πρόωρες εκλογές λόγω της ενεργειακής κρίσης
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εξαιτίας ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα, ο υπουργός παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Σημείωσε ότι σε περιόδους δυσκολιών η έμφαση πρέπει να δίνεται στη διαχείριση των προβλημάτων και στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.
«Ίσα-ίσα, αν υπάρχουν δυσκολίες, εκεί είναι που κρατάς το τιμόνι ακόμη πιο γερά», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην προσαρμογή της πολιτικής της στις νέες συνθήκες.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Πιερρακάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων εφόσον οι εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας το καταστήσουν αναγκαίο, χωρίς να προαναγγέλλει συγκεκριμένο νέο πακέτο μέτρων.
Σχολιάστε