epixeiro
Δημόσια Διοίκηση

Κικίλιας: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» – Στήριξη της ακτοπλοΐας

Ο υπουργός Ναυτιλίας προανήγγειλε θεσμικές συναντήσεις με τον κλάδο για τη στήριξη της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης και τη συγκράτηση των εισιτηρίων, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας μέσω της ναυτιλίας και στις εξελίξεις γύρω από το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Κικίλιας: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» – Στήριξη της ακτοπλοΐας

Στην ανάγκη στήριξης της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης και της συγκράτησης των τιμών των εισιτηρίων απέναντι στις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, στις προοπτικές ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη ναυτιλία, στις εξελίξεις σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και στην κρίση στο ελληνικό μπάσκετ αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τ/σ ΣΚΑΪ,

Για τη στήριξη της ακτοπλοΐας, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Έχω κάνει την εισήγησή μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στο Υπουργείο Οικονομικών και χαίρομαι που με βάση την εισήγηση αυτή- ακούσατε τις δηλώσεις του κύριου Πρωθυπουργού- η ακτοπλοΐα, δηλαδή η διασύνδεση των νησιών μας, η διακίνηση των προϊόντων και οι άνθρωποι που πρέπει να πηγαίνουν και να έρχονται το χειμώνα που είναι σχετικώς άδεια τα πλοία, πρέπει να στηριχθούν. Πρέπει να στηριχθεί η ακτοπλοΐα. Πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και οι ανάλογες θεσμικές συναντήσεις με τον κλάδο, προκειμένου να δούμε ποιος θα είναι αυτός ο τρόπος. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία και σε μια πάρα πολύ δύσκολη δημοσιονομικά εποχή, βλέπετε ότι γίνεται αυτή η προσπάθεια».

Απευθυνόμενος παράλληλα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σημείωσε: «Από την Ευρώπη και από αυτούς οι οποίοι αποφασίζουν, δεν θα ξεφύγουμε δημοσιονομικά, συμφωνώ, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια ενσυναίσθηση αναφορικά με την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε. Να δοθεί δυνατότητα στα κράτη - μέλη και στις κυβερνήσεις να φροντίσουν τους συμπολίτες τους και τους πολλούς».

«Ούτε το 2025 ανέβηκαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Υπενθύμισε, δε, ότι ούτε το 2025 ανέβηκαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, παρότι ο κλάδος είχε ανακοινώσει αυξήσεις της τάξης του 15%, ενώ σταθερές έμειναν οι τιμές και το 2026, εν μέσω πολέμου στη Μ. Ανατολή, με ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ μετά από εισήγηση του ίδιου και απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Για τις άγονες γραμμές, για τα μικρά νησιά μας κλπ. θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε πάλι την ακτοπλοΐα. Αυτή είναι η θέση μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη και αυτό μετράει στις αγορές της Ανατολής»

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ιαπωνία και την Κίνα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ο υπουργός επεσήμανε: «Είμαστε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη και αυτό μετράει στις αγορές της Ανατολής. Και σε πολύ μεγάλες χώρες, οι ναυπηγήσεις ελληνόκτητων πλοίων έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά στην Κίνα είναι στο 68%. Στις συναντήσεις που πραγματοποίησα, ζήτησα- ανταποδοτικά σε αυτό- ελληνικές εταιρίες ναυτιλιακού εξοπλισμού, να είναι αυτές οι οποίες θα προτιμούνται για τα τα πλοία που θα ναυπηγηθούν. Ζήτησα πιο στενές σχέσεις. Είναι κάτι το οποίο το ακούει η κινέζικη κυβέρνηση και ζήτησα αυτό να είναι πολλαπλασιαστής στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία».

«Δηλαδή από τη στιγμή που έχουμε ένα κλάδο πολύ ισχυρό, να πάμε να τον εκμεταλλευτούμε, έτσι ώστε να έχουμε ανταποδοτικά οφέλη σε όλο το cluster της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς ρόλους του Υπουργείου Ναυτιλίας, που είναι ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο. Δεν είναι σημαντικά μόνο η ακτοπλοΐα, το μεταναστευτικό και η αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και οι λιμενικές υποδομές, η ανάπτυξη των λιμανιών μας που θα ενισχύσουν τον τουρισμό, το yachting και η κρουαζιέρα. Και με αυτό τον τρόπο θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι πολλοί».

«Δεν πιστεύω ότι χάνει κανείς την εξωτερική πολιτική μέσα μια μέρα ή κερδίζει μέσα σε μία μέρα - Είναι μια αέναη μάχη και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια»

Για τις εξελίξεις σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Καταρχάς δεν πρόεκυψε τώρα το τουρκολιβυκό ψευτομνημόνιο, αλλά τον Νοέμβριο του 2019. Τότε είχε υπογραφεί παρανόμως από την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης και από τότε ήταν ένα πρόβλημα για εμάς. Τώρα κυρώθηκε από τη Βουλή τους, μάλιστα, ξηλώθηκε και ο πρόεδρος των αντιπροσώπων και είναι εμφανές ότι είχε στηθεί και χτιστεί ένας μηχανισμός επιρροής από την Τουρκία στη Λιβύη».

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι χάνει κανείς την εξωτερική πολιτική μέσα μια μέρα ή κερδίζει μέσα σε μία μέρα. Είναι μια αέναη μάχη και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Προφανώς δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, αλλά δεν κρίνει τα πάντα μία στιγμή. Αντιθέτως, εδώ απαιτούνται σοβαρές πολιτικές, ξεκάθαρη και επαγγελματική προσέγγιση, απαιτείται να μιλάνε αυτοί που ξέρουν. Για μία ακόμη φορά θα πω ότι αυτοί που δεν κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προφανώς δεν έχουν όλη την εικόνα. Την έχουν αυτοί οι οποίοι διαπραγματεύονται», ξεκαθαρίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση ως μέλος αυτής της κυβέρνησης έχω πει πολλές φορές, ως προς την Τουρκία, γιατί φαίνεται καθαρά εδώ η επιρροή της σε μια διαλυμένη χώρα όπως είναι η Λιβύη, ότι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμείς δεν δεχόμαστε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».