epixeiro
Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών

Ολοκληρώθηκε το 3ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Ολοκληρώθηκε το 3ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ολοκληρώθηκαν, για τρίτη συνεχή χρονιά, με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 3ου Θερινού Σχολείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, στη Χίο, την περίοδο 30 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2014.

Το Θερινό Σχολείο αποτελεί επιμέρους δράση της Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας (Δ.Α.ΣΤΑ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της, όπως αυτό διαμορφώνεται με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση: 2007-2013". Στόχος του Θερινού Σχολείου ήταν να καθοδηγήσει τους/τις φοιτητές/τριες στο να μετατρέπουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε πράξη.

Το Θερινό Σχολείο εκτός από τις διαλέξεις στο αντικείμενο της επιχειρηματικότητας, παρείχε εντατική βιωματική διδασκαλία. Μέσα από προσανατολισμένα στη δράση εργαστήρια και υπό την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών και ακαδημαϊκών δασκάλων, από Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και συνεργαζόμενων επιχειρηματιών, οι φοιτητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους για την ανάπτυξη και παρουσίαση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι 21 προπτυχιακοί/κές και μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες που προέρχονταν από όλα σχεδόν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίστηκαν σε ομάδες και με συμμετοχικές διαδικασίες επέλεξαν μόνοι τους 6 επιχειρηματικές ιδέες για την βελτίωση και εξέλιξη των οποίων εργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές εργάστηκαν στις ακόλουθες επιχειρηματικές ιδέες:

"Ο κήπος της Εδέμ"

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα πάθος κι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το κοινό μας πάθος με τους άλλους. Φανταστείτε λοιπόν ένα αναγνωστήριο-καφετέρια μέσα στην πόλη, όπου δυο παράλληλοι κόσμοι ενώνονται. Να θέλει κάποιος να είναι μόνος του βυθισμένος στις σκέψεις του, αλλά ταυτόχρονα να είναι περιτριγυρισμένος από άλλους. Φανταστείτε αυτόν τον χώρο όπου τα ανήσυχα πνεύματα συναντώνται και μοιράζονται το πάθος τους για το διάβασμα, αλλά και την ηρεμία σε ένα ήσυχο, φιλικό και γεμάτο από φύση περιβάλλον.

''Gr-eco''

Η ιδέα αφορά στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες business to business. Η δραστηριότητά της αφορά τον αγροτοδιατροφικό τομέα και συγκεκριμένα τις πωλήσεις υψηλής ποιότητας αγροτοδιατροφικών προϊόντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε επιλεγμένες αγορές. Στόχος είναι από τη μία η βοήθεια προς τους μικρομεσαίους παραγωγούς να βρουν αγορές για τα προϊόντα τους και από την άλλη οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα παραπάνω προϊόντα να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια λίστα πιστοποιημένων παραγωγών. Η Gr-eco αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες, από την επικοινωνία, την προώθηση μέχρι τη μεταφορά των προϊόντων και τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν τις εξαγωγές.

Εστιατόριο «Γεῦσις εν σώματι υγιεί»

Ένα εστιατόριο με μενού που απευθύνεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες ατόμων που δεν μπορούν να φάνε ότι επιθυμούν, όταν βγουν έξω για φαγητό, γιατί έχουν προβλήματα υγείας ή ατόμων που έχουν επιλέξει να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τύπο υγιεινής διατροφής. Για την δημιουργία του μενού συνεργάζονται σεφ και διατροφολόγοι. Στόχος αποτελεί τα πιάτα να είναι φτωχά σε λιπαρά, θερμίδες, σάκχαρα κτλ αλλά εξίσου πλούσια και γευστικά. Τώρα πια στο εστιατόριο μπορεί να πάνε παρέες ανθρώπων με διαφορετικά στυλ διατροφής και να φάνε νόστιμα πιάτα ανταποκρινόμενα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους!

Αναψυκτικό Κεφίρ ΜαΜα (Μαστίχα – Μανταρίνι)

Μια επιχειρηματική ιδέα για τη δημιουργία ενός αναψυκτικού. Το αναψυκτικό Κεφίρ ΜαΜα αποτελεί ένα λειτουργικό τρόφιμο σε μορφή αναψυκτικού με βάση το κεφίρ και συνδυάζει τη γεύση και το άρωμα του μανταρινιού, μαζί με τις ευεργετικές ιδιότητες και το άρωμα της μαστίχας. Είναι ένα αναψυκτικό πλούσιο σε προβιοτικά, χωρίς λακτόζη, ζάχαρη και γλουτένη, το οποίο απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα άτομα που πάσχουν από γαστρεντερολογικά προβλήματα, χρόνια ή παροδικά, καθώς λόγω των συστατικών και της τεχνολογίας του, σύμφωνα με εμπεριστατωμένες μελέτες, τείνει να αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία και μορφολογία του εντέρου στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και ζωής.

Θα διατίθεται εντός Ελλάδας, λόγω της εντοπιότητας των πρώτων υλών που το απαρτίζουν (π.χ. ελληνικό γάλα, μαστίχα, άρωμα μανταρινιού), σε "gourmet" αλλά και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, σε γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων (π.χ. Hilton), αλλά και σε ειδικούς αντιπροσώπους φαρμακοβιομηχανιών που ασχολούνται με εναλλακτικές μεθόδους πρόληψης και ίασης των διαφόρων ασθενειών, οι οποίες βασίζονται στον εναλλακτικό τρόπο διατροφής και ζωής. Τέλος, υπάρχουν προοπτικές για εξαγωγές στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες, οι κάτοικοι των οποίων σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, μαστίζονται σε μεγάλο ποσοστό από γαστρεντερολογικά προβλήματα και διαταραχές με ποικίλη αιτιολογία.

Live in Greece like a Greek

Μια επιχειρηματική ιδέα που αφορά στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας η οποία θα διαχειρίζεται παραδοσιακά καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα θα αναρτώνται τα σπίτια ιδιοκτητών για τις περιόδους που είναι κενά. Επίσης, για κάθε περιοχή θα υπάρχει οδηγός-φυλλάδιο με τα τοπικά προϊόντα, τις δραστηριότητες και άλλες τοπικές επιχειρήσεις. Έτσι ο τουρίστας, που κατά μέσο όρο δαπανά €646, θα στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις (σε αντίθεση με το all-inclusive των ξενοδοχείων). Απευθυνόμαστε σε τουρίστες που επιθυμούν είτε να γνωρίσουν τους Έλληνες και τον τρόπο ζωής τους είτε σε εκείνους πού μέσα από τους τοπικούς οδηγούς ενδιαφέρονται για αθλητικό τουρισμό, αγροτουρισμό, θρησκευτικό και άλλα ήδη τουρισμού.

Smartprices

Η ιδέα αφορά την κατασκευή μιας ιστοσελίδας (και παράλληλα εφαρμογής για κινητές συσκευές) σύγκρισης τιμών προϊόντων που διατίθενται στα super market. Οι χρήστες (καταναλωτές) θα μπορούν να προσθέτουν στο ηλεκτρονικό καλάθι τους προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν μέσα από μια ευρεία γκάμα που προσφέρουν τα συνεργαζόμενα καταστήματα όπως π.χ. γαλακτοκομικά, είδη σπιτιού, είδη μαγειρικής, κτλ. Στο τελικό βήμα θα τους εμφανίζεται το οικονομικότερο κατάστημα σε σχέση με τα προϊόντα που επέλεξαν να αγοράσουν και θα τους δίνεται η δυνατότητα της ηλεκτρονικής εξ' αποστάσεως παραγγελίας ή εναλλακτικά θα τους εμφανίζεται η διαδρομή (χάρτης) προς το κοντινότερο κατάστημα της περιοχής τους για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με τον παραδοσιακό τρόπο. Η όλη ιδέα της εφαρμογής είναι εξαιρετικά ωφέλιμη διότι σε περιόδους κρίσης, όπως και η τωρινή, ο κόσμος αναζητά συνεχώς να εξοικονομήσει χρήματα. Παράλληλα προσφέρει και εξοικονόμηση χρόνου, μιας και αρκετοί καταναλωτές δεν είναι σε θέση να τον σπαταλούν για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, που μπορούν να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά με τις αγορές τους μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Οι επιχειρηματικές ιδέες που αναπτύχθηκαν παρουσιάστηκαν στη λήξη των εργασιών του 3ου Θερινού Σχολείου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, σε Επιτροπή κριτών αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς δασκάλους και προσκεκλημένους επιχειρηματίες του νησιού, Συγκεκριμένα παρευρέθησαν ο κ. Β.Παππάς, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, ο κ Ι.Ζαούδης, Επιχειρηματίας εταιρείας Pollfish, ο κ. Α.Καμπανάος, Διευθυντής Εργοστασίου της εταιρείας ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ Α.Ε..

Μετά τις παρουσιάσεις, οι κριτές αξιολόγησαν την παρουσίαση των παιδιών και η πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση έλαβε τιμητικό έπαινο. Η ομάδα που διακρίθηκε και έλαβε τον έπαινο ήταν η ομάδα με την επιχειρηματική ιδέα «Gr-eco». Όλες οι επιχειρηματικές ιδέες πρόκειται να προωθηθούν ως υποψήφιες για τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας που θα διοργανώσει για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το προσεχές διάστημα.

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι φοιτητές/τριες φιλοξενούνταν στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Χίου και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις παραγωγικών μονάδων του νησιού, να μοιραστούν τις εμπειρίες πετυχημένων επιχειρηματιών της Χίου και να γευθούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν την παραγωγική μονάδα ζαχαρωδών προϊόντων & προϊόντων μαστίχας Χίου της εταιρείας MEDITTERA AΒΕΣΕ στην Καλλιμασιά, τη βιομηχανική μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης χυμών της εταιρείας ΧΥΜΟΙ ΧΙΟΥ ΑΕ στην Καρδαμάδα και την οικοτεχνία και τον πολυχώρο της εταιρείας CITRUS AE στον Κάμπο της Χίου.

Το Θερινό Σχολείου κατάφερε να φέρει για άλλη μια χρονιά κοντά φοιτητές/τριες από όλα σχεδόν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, να τους ενώσει σε ομάδες και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα στάδια και τις διαδικασίες που μεσολαβούν από τη σύλληψη μιας ιδέας και την αρχική διερεύνηση γύρω από αυτή, έως την τεκμηριωμένη συγκρότησή της ώστε να μπορεί να προωθηθεί στην αγορά.

Οι ίδιοι οι φοιτητές/τριες ως μελλοντικοί επιχειρηματίες δούλεψαν μαζί, κατένειμαν του ρόλους τους και εργάστηκαν για το στήσιμο μιας καινοτόμας επιχείρησης που φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της, να προσπελάσει τα εμπόδια και να κερδίσει μερίδιο αγοράς.

Το 3ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας προσπάθησε να κάνει τα παιδιά να βιώσουν τις πραγματικές συνθήκες που θα συναντήσουν στο μέλλον και τους έδωσε ερεθίσματα, εφόδια και κατευθύνσεις που σίγουρα τους είναι απαραίτητα όταν αποφασίσουν οι ίδιοι να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δυνητικοί επιχειρηματίες.

Στην ιστοσελίδα mke.aegean.gr/summer-school/ θα υπάρχει σύντομα το εκπαιδευτικό, φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες του Θερινού Σχολείου καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από την παρουσίαση των επιχειρηματικών ιδεών των ομάδων των φοιτητών/τριών.