epixeiro
Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες

Σουπερμάρκετ: Πτώση τιμών τον Ιούλιο – Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών στις αλυσίδες σουπερμάρκετ μειώθηκε κατά 0,47% σε ετήσια βάση και κατά 0,77% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, με πτωτική τάση τόσο στα τρόφιμα όσο και στα μη τρόφιμα

Κοινοποιήστε

Σχολιάστε

Διαβάζεται σε 2 λεπτά

Σουπερμάρκετ: Πτώση τιμών τον Ιούλιο – Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός

Μείωση στις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στα σουπερμάρκετ καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη στοχευμένη μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ διαμορφώθηκε σε αρνητικό επίπεδο, στο -0,47% τον Ιούλιο του 2026 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παρουσίασε επίσης πτώση, καθώς τον Ιούλιο του 2026 μειώθηκε κατά 0,77% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τόσο ο δείκτης τροφίμων όσο και ο δείκτης μη τροφίμων κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, συμβάλλοντας στη συνολική υποχώρηση των τιμών. Ειδικότερα, ο υποδείκτης τροφίμων κατέγραψε μείωση 0,25%, ενώ ο υποδείκτης μη τροφίμων υποχώρησε κατά 1,47%.

Παράλληλα, οι επιμέρους κατηγορίες προϊόντων εμφανίζουν περιορισμένες μεταβολές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, διατηρώντας μια εικόνα σχετικής σταθερότητας στην αγορά των σουπερμάρκετ.

Από τις 23 κατηγορίες που εξετάζονται, οι δώδεκα παρουσιάζουν αύξηση και οι έντεκα μείωση.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών τον Ιούλιο 2026 σε σχέση με τον Ιούλιο 2025 καταγράφονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: -6,97%
  • Τροφές και είδη για κατοικίδια: -5,21%
  • Ζύμες νωπές και κατεψυγμένες: -4,27%
  • Είδη πρωινού και ροφήματα: -1,98%
  • Τυροκομικά: -1,69%

Μεγαλύτερες αυξήσεις τον Ιούλιο 2026 σε σχέση με τον Ιούλιο 2025 καταγράφονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Έτοιμα γεύματα: +3,75%
  • Νερά, αναψυκτικά, χυμοί: +3,26%
  • Αυγά, βούτυρα και ζώμοι: +2,99%
  • Ξηροί καρποί: +2,79%
  • Αλλαντικά: +2,71%

Τα συμπεράσματα και αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων και όχι σε δειγματοληψία.

Για το σκοπό της έρευνας αναλύθηκε η μεταβολή της μοναδιαίας αξίας ανά κατηγορία προϊόντος (πωλήσεις προς όγκο) ανάμεσα στους μήνες Ιούλιο 2026 και Ιούλιο 2025. Ο συγκεκριμένος δείκτης αντικατοπτρίζει τόσο την πορεία των τιμών, όσο και τις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών. Η έρευνα επαναλαμβάνεται ανά μήνα συγκρίνοντας την εξέλιξη των τιμών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.