NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου - Τι ισχύει για φέτος που πέφτει Κυριακή

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου - Τι ισχύει για φέτος που πέφτει Κυριακή
22_10_2018 | 14:10
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία

Η 28η Οκτωβρίου εμπίπτει, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ. 748/66, στις αργίες. Τι συμβαίνει όμως φέτος που πέφτει Κυριακή;

Για τον ιδιωτικό τομέα, η λειτουργία των επιχειρήσεων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν εάν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει.

Όσοι κληθούν να εργαστούν την 28η Οκτωβρίου θα πληρωθούν όπως ορίζει το σχετικό νομικό πλαίσιο για τις υποχρεωτικές αργίες.

Αν ο εργοδότης αποφασίσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, τότε όλοι οι υπάλληλοι λαμβάνουν προσαύξηση 75%. Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει και ο εργαζόμενος με δική του πρωτοβουλία δεν προσέλθει να εργαστεί, τότε δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιο του. Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιο τους χωρίς καμιά άλλη αμοιβή.

Όταν η 28η Οκτωβρίου πέφτει ημέρα Κυριακή, όπως φέτος, δεν τίθεται ζήτημα μετάθεσης της σε άλλη εργάσιμη μέρα, αφού από το 1983 (Ν.1400/83) καταργήθηκαν οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές.

Με πληροφορίες από news.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr