NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Διαμεσολάβηση: Ξεπεράστε τις επιχειρηματικές σας διαφορές με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Διαμεσολάβηση: Ξεπεράστε τις επιχειρηματικές σας διαφορές με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα

Στο πλαίσιο της λειτουργίας και δραστηριότητας μιας επιχείρησης, είναι φυσικό να ανακύψουν διαφορές - συγκρούσεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές.

Οι πρώτες αφορούν στην εσωτερική λειτουργία της επιχείρησης, όπως π.χ. τη σχέση μεταξύ των μελών της, εταίρων ή μετόχων, ή μεταξύ της διοίκησης και στελέχους ή υπαλλήλου. Οι δεύτερες αφορούν στη σχέση της επιχείρησης με τους προμηθευτές, τους συνεργάτες, τους πελάτες της, αλλά και τους ανταγωνιστές της.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η όποια διαφωνία ή διαφορά, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, θα προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία της επιχείρησης, θα θέσει σε κίνδυνο την φήμη της και θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στη ροή της πελατείας και των εσόδων της. Επιπλέον, αν αυτή η διαφορά πάρει διαστάσεις και δημοσιοποιηθεί, θα αποτελέσει φραγμό στην ανοδική ανάπτυξη της δραστηριότητας της επιχείρησης και στην απόδοση αυτής, χωρίς να αποκλείεται να απειλήσει σοβαρά την διάλυση σημαντικών σχέσεων επαγγελματικής συνεργασίας.

Επομένως, η ταχύτητα, το χαμηλό κόστος και η εμπιστευτικότητα είναι ζητούμενα στην επίλυση των διαφορών των επιχειρήσεων, ειδικά την σημερινή εποχή, στην οποία, η ρήση «ο χρόνος είναι χρήμα», βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της.

Τα ζητούμενα αυτά – και όχι μόνον - ικανοποιούνται πλήρως από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, που είναι μία νόμιμη και διαρθρωμένη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των αστικών και εμπορικών διαφορών (Ν. 3898/2010,  όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 178 επ. Ν. 4512/2018 και ισχύει σήμερα). 

Παράθεση - epixeiro.gr

Ο διαμεσολαβητής δεν έχει ρόλο δικαστή ή διαιτητή, ούτε αποφασίζει για τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς

Στην διαμεσολάβηση, τα μέρη της διαφοράς (ιδιώτες επιχειρηματίες ή νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων) προσέρχονται με την θέλησή τους και συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία. Με την παρουσία και υποστήριξη των δικηγόρων τους, συζητούν και διαπραγματεύονται, πάνω σε περισσότερες εναλλακτικές λύσεις και βήμα - βήμα, με την βοήθεια και καθοδήγηση του διαπιστευμένου διαμεσολαβητή που έχουν επιλέξει, καταλήγουν στην λύση εκείνη που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει λοιπόν νικητής και ηττημένος στην διαμεσολάβηση.

Η διαμεσολάβηση διεξάγεται: α) σε χώρο ιδιωτικό, μακριά από την δημοσιότητα ενός δικαστηρίου, β) σε χρόνο που επιλέγουν οι ενδιαφερόμενοι σε συνεννόηση με τον διαμεσολαβητή. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία ημέρα ή ακόμα και μερικές ώρες (!) και γ) με απόλυτη εμπιστευτικότητα, χωρίς να τηρούνται πρακτικά. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται εγγράφως ότι θα τηρήσουν το απόρρητο των πληροφοριών και γενικά όλων όσων διαμειφθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Έτσι, η διαφορά δεν κοινολογείται, ούτε κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν τα εμπορικά μυστικά της επιχείρησης ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Ο διαμεσολαβητής είναι ο ουδέτερος, ανεξάρτητος και αμερόληπτος, ειδικά εκπαιδευμένος επιστήμονας που διευκολύνει τα μέρη της διαφοράς να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν κάτω από συνθήκες ισότιμου και γόνιμου διαλόγου, ώστε να βρουν τα ίδια μια αμοιβαία ικανοποιητική λύση, η οποία αποτυπώνεται στην έγγραφη συμφωνία τους, που έχει νομικά δεσμευτική ισχύ και είναι άμεσα εκτελεστή.

Ο διαμεσολαβητής δεν έχει ρόλο δικαστή ή διαιτητή, ούτε αποφασίζει για τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς, τον οποίο επιλέγουν τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη. Κατά συνέπεια, ο διαμεσολαβητής, από την ίδια την φύση του ρόλου του, δεν αντλεί κανένα απολύτως συμφέρον από το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης. Άλλωστε, είναι άτομο της κοινής επιλογής και εμπιστοσύνης των δύο πλευρών.

Το κόστος της διαμεσολάβησης μοιράζεται εξ ίσου, ανάμεσα στα μέρη της διαφοράς και ανέρχεται περίπου στο 1/3 του κόστους μιας δίκης ή μιας διαιτησίας. Περιλαμβάνει την αμοιβή του διαμεσολαβητή, η οποία προσδιορίζεται σε ωριαία βάση (170 Ευρώ για τις 2 πρώτες ώρες και 100 Ευρώ για κάθε επόμενη ώρα), καθώς και το κόστος χρήσης του χώρου και παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας (150 ευρώ κατά μέσο όρο). Η αμοιβή του δικηγόρου κάθε μέρους είναι ζήτημα συμφωνίας με τον πελάτη του.

Η διαμεσολάβηση δεν αποσκοπεί μόνο στην φιλική και ταχεία επίλυση της διαφοράς, μακριά από δημοσιότητα και με χαμηλό κόστος, αλλά επιπλέον, μέσα από το ήπιο κλίμα ισότιμου διαλόγου και την επιλογή κοινά αποδεκτών λύσεων, βοηθάει στη διατήρηση της σχέσης των μερών, προσωπικής και επαγγελματικής, με δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας τους στο μέλλον. Αυτό το τελευταίο, σημαντικότατο πλεονέκτημα, αποτελεί την ειδοποιό διαφορά της διαμεσολάβησης, σε σχέση με όλες τις άλλες διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων και είναι πολύτιμο για τον χώρο των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό, σε όλες τις συμβάσεις που συνάπτουν οι επιχειρήσεις και μάλιστα τόσο στα ιδρυτικά τους έγγραφα (π.χ. σύσταση εταιρείας/καταστατικό), όσο και στις συμφωνίες με προμηθευτές, συνεργάτες, πελάτες, προσωπικό κλπ., είναι σκόπιμο να περιλαμβάνουν όρο σχετικό με την επίλυση των διαφορών που τυχόν θα ανακύψουν, με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, και μόνο, αν αυτή αποτύχει, να ακολουθεί δίκη ή διαιτησία (ρήτρα διαμεσολάβησης).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr