NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Nomada Honey Soda: Με μέλι Κρήτης, λεμόνια Σικελίας και ρίζες στην ελληνική παράδοση [Συνέντευξη]

Nomada Honey Soda: Με μέλι Κρήτης, λεμόνια Σικελίας και ρίζες στην ελληνική παράδοση [Συνέντευξη]

Ο Μάνος Σμυρλάκης, συνιδρυτής της Nomada Honey Soda, μας παρουσιάζει το ανθρακούχο και μη αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζει η εταιρεία του, βασισμένο στο μέλι και το λεμόνι, μια συνταγή «με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση».

Τι ακριβώς είναι η Nomada Honey Soda και πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία και την ονομασία της;

Μαζί με τον Νικόλα Σμυρλάκη, προερχόμενοι από τον χώρο του ελληνικού αποστάγματος με τα Roots Liqueurs, δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο ανθρακούχο μη-αλκοολούχο ποτό. Πηγή έμπνευσης της συνταγής είναι το αυθεντικό, σπιτικό, υγιεινό και γνώριμο σε όλους «γιατροσόφι», δηλαδή νερό με μέλι και λεμόνι.

Είναι η δυναμική ισορροπία που επιτυγχάνεται από τον συνδυασμό γλυκού και ξινού, δηλαδή μέλι με λεμόνι, που χαρίζει στη συνταγή τόσο τονωτικές όσο και θεραπευτικές ιδιότητες. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ιπποκράτης μίλησε για τα φυσικά οφέλη της διατροφής ενάντια στις ασθένειες και για τη χρησιμότητα της στην υγεία μας. Οι δε νομαδικές φυλές, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, είχαν παραλλαγές της συνταγής αυτής, ως φυσικό τονωτικό.

Η ιδέα προήλθε από το συγκεκριμένο νομαδικό τρόπο ζωής, αλλά και από τη «Νομάδα», το πιο διαδεδομένο και ταξιδεμένο είδος μέλισσας από την οικογένεια των Απιδών. Η Nomada Honey Soda, με μόνο 16 θερμίδες, αναβιώνει μία αρχαία συνταγή και την προσφέρει για πρώτη φορά σε ανθρώπους που επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς και να ανταποκρίνονται στους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας.

Από που προήλθε η συνταγή και και πως γίνεται η παραγωγή;

H συνταγή έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση, «ταξιδεύοντας» από την αρχαία Ελλάδα έως τους Έλληνες της Μικράς Ασίας,

Παράγεται και εμφιαλώνεται στην Ελλάδα, με 100% θυμαρίσιο μέλι Κρήτης και 100% φυσικό χυμό από λεμόνι Σικελίας, ένα 100% φυσικό προϊόν. Είναι δε η πρώτη «Honey Soda» στον κόσμο με αυθεντικό μέλι.

nomada2.jpg?mtime=20181031210025#asset:102904

Επιλέγουν οι καταναλωτές μη-αλκοολούχα, όπως η Nomada Honey Soda; Είναι κάτι που έχουν αρχίσει να προτιμούν στις εξόδους τους; Γενικότερα, ποια είναι η ανταπόκριση που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό απέναντι στο προϊόν σας αλλά και στα μη-αλκοολούχα γενικότερα;

Παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, παρατηρείται μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε αλκοόλ. Είτε για λογούς που σχετίζονται με το ευ ζην και την γενικότερη τάση για πιο υγιεινό τρόπο ζωής (βλ. ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη, ποτά με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό κτλ), είτε για λογούς οικονομικούς, ασφάλειας στην οδήγηση και γενικότερης «ωρίμανσης» των αντανακλαστικών της κοινωνίας. Όμως, στα πλαίσια αυτά, ο κόσμος συνεχίζει να διασκεδάζει, να κοινωνικοποιείται, να βγαίνει έξω, οπότε το «πίνειν» χωρίς αλκοόλ είναι μια ιδέα για να περνάει ευχάριστα η ώρα, χωρίς να καταναλώνουμε αλκοόλ και χωρίς να αποκλίνουμε από την καθιερωμένη συνήθεια να κρατάμε ένα ποτήρι στην διασκέδαση. Είναι μια τάση που ήρθε για να μείνει και να μεγαλώσει.

Που μπορεί κάποιος να βρει σήμερα την Nomada Honey Soda; Υπάρχουν συνεργασίες με κάβες και καταστήματα; Πως μπορεί κάποιος να την διαθέσει μέσω του καταστήματος του;

Σε κάβες, ντελικατεσεν (τόσο στα μικρά και κομψά της γειτονιάς όσο και στα μεγαλύτερα) και σε εστιατόρια και καφέ με ενημερωμένους καταλόγους. Και online φυσικά. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να την διαθέσει μεσώ του καταστήματος του, αρκεί να ενημερώσει την κάβα του ή να επικοινωνήσει μαζί μας για να τον κατευθύνουμε.

Υπήρξαν δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην επιχειρηματική σας διαδρομή; Με βάση την εμπειρία σας, υπάρχει κάποια συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που έχει μια ιδέα, ένα επιχειρηματικό σχέδιο, και θέλει να το κάνει πράξη;

Δυσκολίες υπήρξαν και υπάρχουν πάντα, σε όλα τα στάδια μιας επιχείρησης. Θα έλεγα ότι οι δυσκολίες είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι που οδηγεί στην επιτυχία μιας επιχείρησης, διότι βοηθούν να επιλεγεί και να διορθωθεί μια πορεία και να παρθούν αποφάσεις στον σωστό χρόνο.

Σε κάποιον που έχει μια ιδέα και θέλει να την κάνει πράξη θα πρότεινα τα εξής: σωστή ομάδα και άνθρωποι που μοιράζονται το όραμα και πιστεύουν στην ιδέα είναι η βασική μαγιά. Επιπλέον, χρειάζεται κουράγιο, επιμονή, θέληση και κυρίως δράση. Καλές είναι οι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά το επιχειρείν θέλει αποφάσεις και δραστηριότητα, να μην φοβάται κανείς τα λάθη και την αποτυχία αλλά να μαθαίνει από αυτά.

Επίσης, στα πλαίσια της νέας νοοτροπίας του οικοσυστήματος των startup, το οποίο έχει εξελιχθεί και ωριμάσει, πρέπει ο νέος επιχειρηματίας να είναι ανοικτός, να δέχεται και να δίνει συμβουλές, να βοηθάει, να μοιράζεται τους προβληματισμούς και τα σχέδια του και γενικότερα να αλληλεπιδρά με το επιχειρηματικό περιβάλλον. Από αυτήν την διαδικασία μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει, τόσο αυτός, όσο και το οικοσύστημα.

nomada3.jpg?mtime=20181031210044#asset:102905

Με το συγκεκριμένο προϊόν βρεθήκατε ανάμεσα στους νικητές των Ελληνικών Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2017. Μιλήστε μας για τη συγκεκριμένη διάκριση και για το πως σας βοήθησε στην επίτευξη των στόχων σας.

Η ομάδα μας ήταν ανάμεσά στους πέντε νικητές του ελληνικού́ Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2017 (που πλέον είναι γνωστό ως Envolve Award Greece), ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσοτέρους από 1.250 συμμετέχοντες. Ο ρόλος τους και η βοήθεια τους, τόσο σε πόρους όσο και σε επίπεδο συμβουλευτικής, δικτύωσης και υπηρεσιών pro-bono, έπαιξαν αποφασιστικό ρολό στο νέο μας ξεκίνημα και η ομάδα του βραβείου παραμένει και θα παραμείνει στο πλευρό μας υποστηρικτικά σε όλη μας την πορεία από εδώ και στο πέρα, σαν μια οικογένεια.

Τα τελευταία χρονιά, ιδίως μέσα στην κρίση, πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη δίνουν ελπίδα στους νέους επιχειρηματίες (ανεξάρτητα αν κερδίζουν η όχι), αναβαθμίζουν τον τόπο και δίνουν έναν βηματισμό και παραδειγματισμό «μπολιάσματος» μιας γενιάς με υγιή ανάπτυξη, στόχους και όραμα.

Επίσης, να προσθέσουμε πως η εταιρεία μας έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Nomada Honey Soda και οι στόχοι που έχετε θέσει ως προτεραιότητα;

Απευθυνόμαστε σε ένα απαιτητικό κοινό, που ζητάει κάτι παραπάνω από ένα απλό ανθρακούχο νερό μετά το φαγητό, μετά το γραφείο ή στο καφέ/μπαρ. Ζητάει να είναι υγιεινό, όσο και μια ιδιαίτερη μαγική εμπειρία. Όραμα και στόχος μας είναι να μας βρει το κοινό και εμείς αυτούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr