NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Πέρα από τον Chrome: 4 web browsers για να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας [Συγκριτικό]

Πέρα από τον Chrome: 4 web browsers για να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας [Συγκριτικό]

Το πιο πιθανό είναι πως εάν διαβάζετε αυτό το κείμενο από desktop υπολογιστή, τότε μας έχετε επισκεφθεί κάνοντας χρήση του Google Chrome.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, ο Chrome έχει κατακτήσει ένα μερίδιο αγοράς που πλέον ξεπερνάει το 60%, με τις υπόλοιπες προτάσεις να ακολουθούν.

Εντούτοις, οι λύσεις που εντοπίζονται στις συγκεκριμένες προτάσεις δεν υστερούν σε χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τον Chrome. Μάλιστα, ενδεχομένως να υπερτερούν, προσφέροντας λειτουργίες και επιλογές παραγωγικότητας που δεν εντοπίζονται στον web browser της Google.

Παρακάτω θα δούμε τέσσερις από αυτές, επικεντρώνοντας στο software που είναι διαθέσιμο για Windows.

Vivaldi

vivaldi_sc.jpg?mtime=20181125144907#asset:105385

Θυμίζοντας μας τον γνωστό συνθέτη, ο Vivaldi έχει αναπτυχθεί στη Νορβηγία από την Vivaldi Technologies, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Jon Stephenson von Tetzchner (τον πρώην συνιδρυτή και CEO της Opera Software, την πρόταση της οποίας θα δούμε παρακάτω).

Ο Vivaldi ξεκίνησε ως μια προσπάθεια επαναφοράς των χαρακτηριστικών που είχε ο Opera 12 και θεωρείται πως απευθύνεται στους power users. Μετά από αρκετό διάστημα ανάπτυξης, παρέχει δυνατότητες που δεν εντοπίζονται εύκολα σε άλλους browsers, όπως split screen προβολή, δημιουργία γκρουπ με ανοικτές καρτέλες, σημειώσεις, προβολή ιστοσελίδων στην πλαϊνή μπάρα, λειτουργία ανάγνωσης κ.α.

Γιατί να τον προτιμήσετε: Ο Vivaldi προσφέρει λειτουργίες παραγωγικότητας (όπως το tab splitting) και παραμετροποίησης που δεν εντοπίζονται σε άλλους browsers.

Γιατί να τον αποφύγετε: Αν και αναπτύσσεται εδώ και αρκετό καιρό και είναι πλέον σε σταθερή έκδοση, είναι μάλλον ο browser με τις περισσότερες πιθανότητες παρουσίασης κάποιου bug. Επίσης, δεν διαθέτει mobile εκδοχή, οπότε δεν θα έχετε πρόσβαση στα bookmarks σας από smartphone.


Opera

opera_sc.jpg?mtime=20181125144948#asset:105386

Έχοντας διανύσει μια μακρά διαδρομή στον χώρο των browsers και με αρκετές σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια (κάποιες από τις οποίες ξένισαν όσους τον προτιμούν), ο Opera αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους χρήστες του Chrome αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στον Opera και που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι η ενσωματωμένη λειτουργία VPN και ο ad blocker, η δυνατότητα προβολής ενός video σε αναδυόμενο παράθυρο, τα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και το ενσωματωμένο news feed.

Γιατί να τον προτιμήσετε: Για την δωρεάν λειτουργία VPN που έχει ενσωματωμένη και για το Opera Turbo, το οποίο μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση με αργές σελίδες ή συνδέσεις.

Γιατί να τον αποφύγετε: Το 2016, ο browser πουλήθηκε σε κινεζικό consortium. Αν και η ανάπτυξη του συνεχίζεται κανονικά από την Opera Software, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους γύρω από το γεγονός, κυρίως βάσει ανησυχιών για θέματα ιδιωτικότητας.


Mozilla Firefox

firefox_sc.jpg?mtime=20181125145023#asset:105387

Ο Firefox αποτελεί ένα από τα γνωστότερα ονόματα στην αγορά των browsers και ήταν εκείνος που πέτυχε να κοντραριστεί με τον Internet Explorer, σε μια εποχή που κανείς δεν χρησιμοποιούσε κάτι διαφορετικό. Η νεότερη έκδοση του δείχνει να κάνει μια ακόμη προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος που έχει πλέον δοθεί στον Chrome.

Η νεότερη έκδοση έρχεται με ένα επανασχεδιασμένο περιβάλλον εργασίας, ανανεωμένο σύστημα για extnesions, tracking protection, καλύτερη διαχείριση της διαθέσιμης μνήμης και μια γενικότερη υπόσχεση για βελτιστοποιημένη και ταχύτερη λειτουργία σε σύγκριση με τις παλαιότερες εκδόσεις.

Γιατί να τον προτιμήσετε: Η Mozilla και ο Firefox είναι γνωστές για τις «σχέσεις» τους με την opera source κοινότητα και την υποστήριξη τους για έναν «ανοικτό» παγκόσμιο ιστό. Είναι μάλλον ο browser που θα πρέπει να επιλέξετε εάν το privacy είναι προτεραιότητα σας.

Γιατί να τον αποφύγετε: Γενικώς, ο Firefox δείχνει πως προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ξαναβρεί τον δρόμο του. Με πολλές και σημαντικές αλλαγές, μένει να φανεί ποια θα είναι η μελλοντική εξέλιξη του. Ενδεχομένως έχει χάσει τον «αέρα» καινοτομίας που υπήρχε κάποτε.


Microsoft Edge

edge_sc.jpg?mtime=20181125145051#asset:105388

Με την παρουσίαση των Windows 10, η Microsoft θέλησε να περάσει σε μια νέα εποχή γύρω από τους web browsers, αφήνοντας πίσω της τον (εξαιρετικά απαρχαιωμένο και αραχνιασμένο) Internet Explorer και παρουσιάζοντας τον Edge, μια εφαρμογή που θέλει να κοντραριστεί στα ίσια με τον ανταγωνισμό.

Έτσι, ο Edge προσφέρει δυνατότητα χρήσης extensions, παρέχει ένα εξαιρετικά επανασχεδιασμένο και μοντέρνο περιβάλλον εργασίας, ενσωματωμένη αλληλεπίδραση με την εφαρμογή παραγωγικότητας OneNote, νέες λειτουργίες διαχείρισης των ανοικτών καρτελών κ.α.

Γιατί να τον προτιμήσετε: Εάν έχετε Windows 10 και θέλετε έναν browser που να «αλληλεπιδρά» με το λειτουργικό και τις υπηρεσίες/εφαρμογές της Microsoft, τότε ο Edge είναι η επιλογή σας. Και βρίσκεται και μερικά κλικ μακριά, κάπου στην Έναρξη.

Γιατί να τον αποφύγετε: Αν και η Microsoft έχει κάνει σημαντικά βήματα, είναι σίγουρο πως ο Edge είναι ο λιγότερο προσαρμόσιμος από τους browsers αυτού του αφιερώματος. Παράλληλα, δεν θα βρείτε σε αυτόν και την πλούσια συλλογή από extensions άλλων εφαρμογών. 


Εν κατακλείδι

Υπάρχουν ακόμη περισσότεροι browsers που κυκλοφορούν εκεί έξω, οι παραπάνω όμως, μαζί με τον Chrome αλλά και τον Safari της Apple (για συσκευές της Apple) είναι οι βασικές και πιο αξιόπιστες λύσεις στην αγορά του desktop web browsing. Επιλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα, έχοντας πάντα υπόψιν πως χαρακτηριστικά που θα βρείτε στην μια εφαρμογή ενδεχομένως να μην υπάρχουν σε κάποια άλλη.

Να θυμάστε:

  • Τα extensions του Chrome μπορούν να εγκατασταθούν τόσο στον Opera όσο και στον Vivaldi (με κάποιες ενδεχόμενες ασυμβατότητες), ενώ ο Opera διαθέτει και τα δικά του. Ο Edge δεν προσφέρει τέτοιου τύπου συμβατότητα, καθώς έχει το δικό του σύστημα.
  • Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι browsers εκεί έξω, ανεπτυγμένοι και από μικρότερους developers, κάποιοι από αυτούς με πολύ ξεχωριστές λειτουργίες. Να θυμάστε πάντα πως από τον browser περνούν πολλά προσωπικά δεδομένα, οπότε προσοχή στο τι επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε.
  • Ο Chrome, ο Opera, ο Firefox και ο Edge διαθέτουν εφαρμογές για Android και για iOS. Επί του παρόντος, ο Vivaldi είναι μια αποκλειστικά desktop εφαρμογή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πότε θα διατεθεί κάποιο mobile εκδοχή.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr