NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

10 μουσικά κομμάτια που θα σας χαλαρώσουν, με την υπογραφή της νευροεπιστήμης

10 μουσικά κομμάτια που θα σας χαλαρώσουν, με την υπογραφή της νευροεπιστήμης

Παρασκευή σήμερα και εμείς αποφασίσαμε να σας βοηθήσουμε να ξεφύγετε από τους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της εβδομάδας που φεύγει με λίγη μουσική. Όχι όμως με οποιαδήποτε μουσική, αλλά με κομμάτια που αποδείχθηκε επιστημονικά πως έχουν την δυνατότητα να σας χαλαρώσουν.

Η μελέτη διεξήχθη σε συμμετέχοντες που προσπαθούσαν να λύσουν δύσκολα παζλ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα παζλ προκαλούσαν ένα συγκεκριμένο επίπεδο στρες ενώ οι συμμετέχοντες άκουγαν παράλληλα διάφορα μουσικά κομμάτια. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές μετρούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα και την κατάσταση του κάθε οργανισμού, με βάση τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, το ρυθμό αναπνοής και άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Δρ David Lewis-Hodgson της Mindlab International, της εταιρείας που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα, μόνο το πρώτο μουσικό κομμάτι της λίστας, το «Weightless», οδήγησε σε μια εντυπωσιακή μείωση κατά 65% του συνολικού άγχους των συμμετεχόντων, αλλά και σε μια μείωση κατά 35% των φυσιολογικών ρυθμών.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο κομμάτι των Marconi Union δημιουργήθηκε σε συνεργασία με ειδικούς θεραπευτές. Οι αρμονίες, οι ρυθμοί και τα μπάσα που ακούγονται μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην ελάττωση των επιπέδων της κορτιζόλης, που θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Lewis-Hodgson αναφέρει πως «το Weightless είναι τόσο αποτελεσματικό που πολλές γυναίκες παρουσίασαν υπνηλία, οπότε θα συμβούλευα να μην οδηγείτε ενώ το ακούτε, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο».

Η λίστα των κομματιών είναι η ακόλουθη (με links προς το YouTube), την οποία σας καλούμε να ακούσετε με.. προσοχή και χωρίς κίνδυνο. Η ιστοσελίδα Fastcompany δημιούργησε και μια playlist στο Spotify με τα συγκεκριμένα κομμάτια την οποία μπορείτε να ακολουθήσετε.

  1. We Can Fly - Rue du Soleil (Café Del Mar)
  2. Canzonetta Sull’aria - Mozart
  3. Someone Like You - Adele
  4. Pure Shores - All Saints
  5. Please Don’t Go - Barcelona
  6. Strawberry Swing - Coldplay
  7. Watermark - Enya
  8. Mellomaniac (Chill Out Mix) - DJ Shah
  9. Electra - Airstream
  10. Weightless - Marconi Union [10ωρη έκδοση]
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr