NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Το ευρώ κλείνει σήμερα τα πρώτα 20 χρόνια του

Το ευρώ κλείνει σήμερα τα πρώτα 20 χρόνια του
01_01_2019 | 15:47 01_01_2019 | 15:50
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση, Κοινωνία

Ακριβώς πριν από 20 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου του 1999, 11 χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ, και εισήγαγαν μια κοινή νομισματική πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τονίζει, σε σχετική ανακοίνωση, πως «η ιστορική στιγμή ήταν ένα ορόσημο σε ένα ταξίδι που οδηγείται από τη φιλοδοξία της εξασφάλισης σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη», το ευρώ είναι ήδη το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη μέλη.

Την 1η Ιανουαρίου 1999, το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα 11 κρατών μελών, με αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής να αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα. Τα αρχικά μέλη ήταν οι Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, Η Ελλάδα προσχώρησε το 2001. Από τότε, άλλα επτά κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει το ευρώ (Κύπρος, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία).

Το ευρώ «έχει προσφέρει απτά οφέλη για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστατευμένες αποταμιεύσεις, πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές και αύξηση του εμπορίου» όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.

«Περίπου 60 χώρες σε όλο τον κόσμο συνδέουν τα νομίσματά τους με το ευρώ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και μπορούμε και κάνουμε περισσότερα για να αφήσουμε το ευρώ να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο του στη διεθνή σκηνή. Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ μόλις εκπληρωθούν τα κριτήρια» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr