NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Li Ka-shing: Η ιστορία του «superman», του εργάτη που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας

Li Ka-shing: Η ιστορία του «superman», του εργάτη που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας

Με μια περιουσία που υπολογίζεται πως ξεπερνάει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Li Ka-shing θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ασία και ο πλουσιότερος του Χονγκ Κονγκ. Η ζωή του, όμως, θα μπορούσε εύκολα να γίνει σενάριο ταινίας, αποτελώντας ένα ακόμη παράδειγμα του πως κάποιος έφτασε από την απόλυτη φτώχεια στα πλούτη.

Ο Li γεννιέται στην περιοχή Chaozhou της κινεζικής επαρχίας Guangdong το καλοκαίρι του 1928. Πηγαίνει ακόμη δημοτικό όταν οι ιαπωνικές βόμβες πέφτουν λίγα μέτρα παραπέρα. Βρισκόμαστε στα χρόνια του δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου, στα 1940, και η οικογένεια του Li αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο Χονγκ Κονγκ.

Λίγο μετά την άφιξη τους, ο πατέρας του Li, ο οποίος είναι διευθυντής σχολείου, πεθαίνει από φυματίωση, ενώ η ασθένεια χτυπάει και τον ίδιο. Πριν κλείσει τα 15, ο Li βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πόλεμο, την απώλεια του πατέρα του, μια σοβαρή ασθένεια και την φτώχεια, παράγοντες που επηρεάζουν την μετέπειτα πορεία του.

Ο Li αναγκάζεται να αφήσει το σχολείο για να εργαστεί ως μαθητευόμενος σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πλαστικά λουράκια ρολογιών, βοηθώντας έτσι στην επιβίωση της οικογένειας του. Το 1950, σε ηλικία 22 ετών και έχοντας αποκτήσει την σχετική τεχνογνωσία, ξεκινάει την δική του επιχείρηση, κατασκευάζοντας πλαστικά παιχνίδια.

Έχοντας ακούσει για την ζήτηση που έχουν στην Ιταλία, ο Li αποφασίζει να αλλάξει το προϊόν της επιχείρησης του. Πλέον, θα κατασκευάζει πλαστικά λουλούδια και θα την ονομάζει Cheung Kong. Θα εμπνευστεί την συγκεκριμένη ονομασία από τον ποταμό Yangtze, εκεί όπου συγκλίνουν αμέτρητοι χείμαρροι και παραπόταμοι, συμβολίζοντας την πίστη του στη συνέργεια και τη δύναμη των συνεργατικών προσπαθειών.

Λίγα χρόνια αργότερα, η εταιρεία εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πλαστικών λουλουδιών στην Ασία. Την ίδια περίοδο, αρχίζει να αγοράζει κτίρια και εργοστάσια σε ολόκληρο το Χονγκ Κονγκ. Λόγω της κοινωνικής αναταραχής στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο Li είναι σε θέση να τα αποκτήσει σε πολύ χαμηλές τιμές από όσους μεταναστεύουν, «ποντάροντας» στο ότι η κρίση θα είναι προσωρινή και οι τιμές θα παρουσιάσουν άνοδο.

Από εκεί και πέρα, αναπτύσσεται περαιτέρω στην αγορά του real estate, την εποχή που το Χονγκ Κονγκ μετατρέπεται σε έναν «ασιατικό τίγρη». Το 1979, η εταιρεία του αποκτά τον έλεγχο της βρετανικής επενδυτικής Hutchison Whampoa, Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ορόσημο, αποδεικνύοντας την αυξημένη δυναμική του Χονγκ Κονγκ, το οποίο μπορεί πλέον να αναπτυχθεί με τα δικά του επιχειρηματικά «μυαλά».

Το 1987 ο Li είναι πια δισεκατομμυριούχος. Η αυτοκρατορία του επεκτείνεται στον Καναδά, εκεί όπου θα σπουδάσουν και οι δύο γιοί του, με τον ίδιο να αποκτά ποσοστά της Husky Energy. Δεν θα σταματήσει όμως εδώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις. Κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσες να πεις πως είναι σε θέση να ελέγξει ολόκληρο το Χονγκ Κονγκ από την κορυφή του πύργου του.

Σημαντικές είναι όμως και οι επενδύσεις που πραγματοποιεί στον τεχνολογικό τομέα. Το 2007, θα χρειαστεί περίπου πέντε λεπτά για να επενδύσει 120 εκατομμύρια δολάρια στο Facebook, μια υπηρεσία που δεν παρουσιάζει κέρδη και που έχει μόλις ανοίξει τις εγγραφές για κάθε ενδιαφερόμενο, πέρα από φοιτητές κολεγίων. Το 0,8% που είχε τότε αγοράσει υπολογιζόταν, πριν από λίγο καιρό, πως άξιζε 900 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2005 επενδύει στο Skype, το οποίο εκείνη την εποχή χάνει χρήματα. Έναν χρόνο μετά, το eBay θα πληρώσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την εφαρμογή. Παράλληλα, υποστηρίζει το Siri, το οποίο θα εξαγοραστεί από την Apple το 2010, αλλά και το Spotify. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, ο Li θα υποστηρίξει πως ήθελε το Spotify να παίζει και στο αυτοκίνητο του. Όλα αυτά, πολύ πριν αυτό αποκτήσει mobile εφαρμογή.

Στον Li έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «superman», λόγω του επιχειρηματικού του δαιμόνιου και της ικανότητας του να κλείνει σημαντικές συμφωνίες. Ο ίδιος παρουσιάζει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω του Li Ka-shing Foundation, έχοντας δηλώσει, το 2006, πως σκοπεύει να δώσει το 1/3 της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, επενδύοντας σε projects γύρω από την εκπαίδευση και την υγεία.

Ο Li αποσύρθηκε από την «ενεργό δράση» μόλις, πέρυσι, τον Μάρτιο του 2018, λίγες εβδομάδες πριν τα 90α του γενέθλια. Τα «σκήπτρα» του ομίλου, ο οποίος αποτελείται από 323.000 υπαλλήλους και δραστηριότητες σε περισσότερες από 50 χώρες, δόθηκαν στον μεγαλύτερο γιο του, τον Victor.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Li, παρά τα πλούτη του, φορούσε ένα ρολόι των 50 δολαρίων για πολλές δεκαετίες. Μόλις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί ένα των 500 δολαρίων για την άνεση που του προσφέρει αλλά και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Σε αντίθεση με κάποιον που φοράει ρολόγια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, «εγώ δεν χρειάζεται να είμαι προσεκτικός» θα δηλώσει χαρακτηριστικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr