NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Digital Marketing
ανάγνωση

Affiliate Marketing: Απάτη ή εύκολα λεφτά;

Affiliate Marketing: Απάτη ή εύκολα λεφτά;

Και πως μπορείτε να κάνετε αυτό το μοντέλο να δουλέψει για εσάς.

Σηκώνεσαι το πρωί και ανοίγεις το PC. Τσεκάρεις τα κέρδη που έβγαλες τον προηγούμενο μήνα προωθώντας προϊόντα άλλων εταιριών στο product review site σου. Ανοίγεις καινούργιο tab και κλείνεις διακοπές Μπαχάμες για το επόμενο διβδόμαδο. Γιατί αυτό είναι το Affiliate Marketing και τα κέρδη που αποφέρει είναι γρήγορα και εύκολα, έτσι; Μπα, μάλλον όχι. Και τότε τι; Είναι απάτη; Σίγουρα ούτε αυτό.

Τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι με αυτό το φοβέρα παρεξηγημένο μοντέλο marketing. Και είναι παρεξηγημένο γιατί συχνά συνδέεται με τον εύκολο πλουτισμό (ακόμα δεν έχω καταλάβει το γιατί), αλλά και με spam sites όπου πρέπει να περάσεις από μια Οδύσσεια 700 banners και 1200 pop-ups για να βρεις την πληροφορία που σε ενδιαφέρει.

Όπως όλες λοιπόν οι business πρακτικές, το κατά πόσο είναι κερδοφόρο ή απάτη εξαρτάται από το πώς το εφαρμόζει ο καθένας. Για αυτό και σε αυτό το άρθρο θα περιγράψω 4 επιτυχημένες τακτικές για το Affiliate Marketing που όλοι οι γνωστοί του είδους εφαρμόζουν και αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτό το μοντέλο κάθε άλλο παρά απάτη είναι. Ας ξεκινήσουμε δίνοντας ένα σύντομο ορισμό όμως πρώτα.

Τι είναι το Affiliate Marketing;

Η μετάφραση του Affiliate Marketing στα ελληνικά είναι Marketing συνεργατών και πρόκειται για ένα μοντέλο Performance-based Marketing. Σε αυτό, λοιπόν, το μοντέλο υπάρχουν τρεις συνισταμένες: 1) ο διαφημιζόμενος (ή αλλιώς Merchant/Advertiser), 2) ο διαφημιστής (ή αλλιώς Affiliate/Publisher), 3) η Affiliate πλατφόρμα που συνδέει αυτούς τους δύο.

Η σχέση του διαφημιζόμενου με τον Affiliate είναι αρκετά απλή σε πρώτο επίπεδο. O Affiliate, μέσα από στοχευμένο και χρήσιμο (ιδανικά) περιεχόμενο, προωθεί τα προϊόντα του πρώτου και στέλνει traffic στο site του διαφημιζόμενου μέσω ενός affiliate link. Εάν κάποιος από αυτούς τους επισκέπτες πραγματοποιήσει αγορά, τότε ο Affiliate παίρνει μια προμήθεια επί της αγοράς.

Ο διαφημιζόμενος, από την άλλη, πληρώνει προμήθεια στον affiliate μόνο κάθε φορά που επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί. Συνήθως αυτός ο στόχος είναι η πώληση αλλά αρκετές φορές δεν περιορίζεται μόνο εκεί, καθώς μπορεί να είναι και η απλή εγγραφή κάπου.

Πως μπορώ να κάνω Affiliate Marketing;

Πρακτικά λοιπόν, Affiliate Marketing μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε έχει ένα site/blog ή ένα λογαριασμό στα social media (και μεγάλο κοινό φυσικά). Το μοντέλο στηρίζεται στην επίτευξη αγοράς μέσω του διαμοιρασμού και στρατηγικής τοποθέτησης ενός affiliate link μέσα σε χρήσιμο περιεχόμενο (φυσικά είναι αρκετά πιο πολύπλοκο σε μετέπειτα στάδια).

Οι εταιρίες Affiliate Marketing είναι αυτές που παρέχουν στον Affiliate την πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να μπει και να βρει τα προϊόντα που θα προωθήσει, καθώς και όλα τα διαφημιστικά μέσα για να το πετύχει αυτό (text links, banners κτλ). Η πιο γνωστή τέτοια πλατφόρμα Affiliate Marketing στην Ελλάδα είναι της Linkwise, καθώς το μοντέλο αυτό κάθε άλλο παρά διαδεδομένο είναι στην Ελληνική αγορά συγκριτικά με το εξωτερικό.

Εταιρίες όπως η Amazon παρ’ όλα αυτά, η οποία έχει και το δικό της Affiliate πρόγραμμα και έναν ολόκληρο στρατό από Affiliates, βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτό για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Ένα industry το οποίο είναι κατά κόρον συνδεδεμένο με hardcore πρακτικές Affiliate Marketing είναι το Online Gambling, στο οποίο και απασχολούμαι στην παρούσα φάση.

Για να κάνεις Affiliate Marketing και να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γνωρίζεις πώς να κινηθείς και τι να αποφύγεις. Κανείς δεν θα ακούσει εσένα που φωνάζεις «αγόρασε αυτό το προϊόν ΤΩΡΑ πριν εξαντληθεί» μέσα στον απίστευτο θόρυβο του Internet.

Τέσσερις all-time classic στρατηγικές Affiliate Marketing

Αυτό το μοντέλο Marketing είναι φοβερά ανταγωνιστικό, οπότε για να γίνει κάποιος Affiliate και να δει πραγματικά αποτέλεσμα και κερδοφορία καλό είναι να ξέρει τι κάνει. Το Affiliate Marketing δεν είναι απάτη, αλλά σίγουρα παίρνει χρόνο και πολλή προσπάθεια μέχρι να αρχίσεις να βλέπεις τις καταθέσεις να αυξάνονται. Παρακάτω παραθέτω αυτά που η έως τώρα εμπειρία μου έχει δείξει.

  1. Προωθήστε προϊόντα που γνωρίζετε και σας αρέσουν πραγματικά: Όπως όλα τα πράγματα στην ζωή, αν δεν σου αρέσει κάτι ή δεν το γνωρίζεις αρκετά καλά, θα φανεί και δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οπότε πρέπει να επιλέξετε προϊόντα και ένα industry που σας ενδιαφέρει και το ξέρετε σε βάθος, και όχι να προωθείτε προϊόντα που νομίζετε ότι είναι δημοφιλή ή θα οδηγήσουν πιο εύκολα σε πωλήσεις. Το πιο συχνό λάθος στο Affiliate Marketing είναι να πηγαίνουμε για το «Quick buck» που λένε και οι Αμερικάνοι. Οι χρήστες που μπαίνουν σε product review sites είναι πολύ εξειδικευμένοι πολλές φορές, οπότε θα καταλάβουν με τη μια εάν δεν ξέρετε καλά για τι μιλάτε. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι κάλλιστα μπορεί να έχουν τσεκάρει και site ανταγωνιστών σας, πράγμα το οποίο θα οξύνει ακόμη περισσότερο αυτό το πρόβλημα, εάν το content τους είναι καλύτερο. Ένας τύπος Review content που δουλεύει πολύ καλά σε αρκετά industries είναι τα Head-to-Head. Άρθρα δηλαδή που συγκρίνουν δύο ανταγωνιστικά προϊόντα παραθέτοντας τα υπέρ και τα κατά του καθενός, καταλήγοντας στο ποιό είναι το καλύτερο (συνήθως αυτό από το οποίο θα πληρωθεί ο Affiliate φυσικά).
  2. Επενδύστε πολύ στο SEO: Τα Affiliate Marketing sites είναι, ως επί το πλείστον, sites που στοχεύουν σε πωλήσεις μέσω οργανικού traffic, άρα προσπαθούν να προσελκύουν όσο περισσότερους επισκέπτες γίνεται από τις μηχανές αναζήτησης. Κατ’ επέκταση το SEO και όλες οι πτυχές του (On-Page, Off-Page, Technical) είναι απολύτως σημαντικές για να ανέβει ένα τέτοιο site πιο ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα για keywords που θα του αποφέρουν κέρδη. Το Content των Affiliate sites πρέπει να είναι πάντα optimized και χτισμένο γύρω από τέτοια keywords λοιπόν, σε όλες τις On-Page πτυχές του. Επίσης, ένα πράγμα που κάνουν πάντα αυτά τα site είναι η σκληροπυρηνική αναζήτηση ποιοτικών backlinks για να boostάρουν το Off-Page SEO τους, καθώς και το να κάνουν βελτιώσεις σε όλες τις τεχνικές πτυχές τους, όπως η ταχύτητα φόρτωσης, η αρχιτεκτονική του site ή προβλήματα indexing από τις μηχανές αναζήτησης. Ο ανταγωνισμός στο κομμάτι του SEO ανάμεσα στα Affiliate sites είναι τεράστιος, αλλά ευτυχώς υπάρχουν διάφορα tools που βοηθάνε στο να μάθεις τι στρατηγικές εφαρμόζει ο ανταγωνιστής και να τις κοπιάρεις. Εν κατακλείδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι από την στιγμή που το Affiliate Marketing στηρίζεται πολύ στο SEO, τα κέρδη από αυτό δεν είναι ούτε γρήγορα ούτε εύκολα, όπως και το ίδιο το SEO άλλωστε.
  3. Δημιουργήστε πρωτότυπο περιεχόμενο που πληροφορεί πραγματικά, όχι μόνο πουλάει: Κάποιοι Affiliates επιλέγουν να είναι ξεκάθαροι για το γεγονός ότι βγάζουν λεφτά από το περιεχόμενο που παράγουν, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι επιτυχημένοι guru του χώρου δημιουργούν περιεχόμενο που είναι άκρως ενδιαφέρον, δίνει ουσιαστική πληροφορία και αξία στον χρήστη. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να ποστάρετε Content που κάνει υπερβολικά εμφανές ότι πάτε με γνώμονα το κέρδος και μόνο αυτό. Δεν χρειάζονται 77 CTA σε κάθε σελίδα, ούτε ενοχλητικά pop-ups και banners, καθώς δεν είναι αυτά τα οποία θα κάνουν τον κόσμο να σας εμπιστευτεί και να αγοράσει το προϊόν που του προτείνετε. Το ζητούμενο εδώ είναι να θεμελιωθείτε ως αντικειμενικός και αξιόπιστος κριτής που ξέρει για τι μιλάει και το κάνει μέσα από original περιεχόμενο που δεν μπορούν οι χρήστες να το βρουν αλλού. Αυτό που με βοηθάει εμένα προσωπικά ως Affiliate Marketer να το πετύχω αυτό είναι να σκέφτομαι ότι δεν προσπαθώ να πουλήσω μόνο, αλλά να βοηθήσω χρήστες παραθέτοντας αντικειμενικά reviews που ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά. 
  4. Χτίστε email list: Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι οι χρήστες που μπαίνουν σε ένα affiliate site πραγματοποιούν το εκάστοτε conversion που θέλουμε με τη μια, και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα και πλουσιότερα. Αλλά επειδή η πραγματικότητα απέχει μακράν από αυτό και αρκετοί χρήστες δεν θα convert-άρουν με τη μια, η δημιουργία κάποιου offering προκειμένου να πάρετε το mail τους και να μπορέσετε μετά να τους στείλετε newsletters με χρήσιμο περιεχόμενο ή αποκλειστικές προσφορές που θα τους ενδιαφέρουν είναι all-time classic στρατηγική και στο affiliate marketing. Φροντίστε μόνο το σημείο που θα βάλετε την φόρμα εγγραφής να είναι εμφανές και η σελίδα να μην έχει 2-3 άλλα CTA που τους ζητάνε να κάνουν διαφορετικά πράγματα, καθώς στο τέλος θα καταλήξουν να μην κάνουν κανένα. Το κατά πόσο θα γραφτούν στη λίστα σας έχει επίσης να κάνει πολύ συχνά μεταξύ άλλων και με το πόσο δελεαστικό είναι το αντάλλαγμα, καθώς και με το πόσο σας εμπιστεύονται ως site.

Πάνω από όλα το Affiliate Marketing, όπως και όλα τα υπόλοιπα μοντέλα, στηρίζονται σε σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον marketer και το κοινό. Σχέσεις οι οποίες προφανώς δεν κατάφεραν να χτίσουν όλοι αυτοί που το αποκαλούν απάτη. Από την άλλη βέβαια, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι συνδέεται με το εύκολο κέρδος ή ότι δεν παίρνει κάποιο διάστημα μέχρι να αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα. Όπως τα πάντα στο marketing, θέλει τρόπο, χρόνο, να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να ξανασηκώνεσαι δυνατότερος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr