NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Work-life balance: Τι είναι και γιατί όλοι μιλούν για αυτό;

Work-life balance: Τι είναι και γιατί όλοι μιλούν για αυτό;

​Σε ένα κόσμο όπου το multitasking αποτελεί βασικό κριτήριο επιτυχίας, σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής κάνει την εμφάνιση του ένας όρος, για τον οποίο ακούγονται πολλά και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, νέες απόψεις εμπλουτίζουν τη σημασία του. Φυσικά, μιλάμε για το work-life balance.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε μερικές προτάσεις για το πώς θα πετύχουμε το work-life balance. Επίσης, θα εξετάσουμε κατά πόσο είναι κάτι εφικτό και θα επιχειρήσουμε να βρούμε τη δική μας χρυσή τομή για το πώς θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και ισορροπημένοι στην ζωή μας.

Τι είναι το work-life balance;

Για τον όρο work-life balance υπάρχουν πολλοί ορισμοί. Ο πιο γνωστός που έχει δοθεί από τον Greenhaus και τους συνεργάτες του αναφέρει πως πρόκειται για την «ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής ιδιαίτερα, όσον αφορά στο κατά πόσον το άτομο ασκεί ισόρροπα τους ρόλους του στην εργασία και την οικογένειά του, καθώς και στο κατά πόσον αντλεί ίση ικανοποίηση από αυτούς» (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2012).

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη ισορροπία;

Από την πλευρά του εργαζόμενου

Υπάρχουν πολλοί προτεινόμενοι τρόποι για την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Κοινή συνισταμένη των περισσότερων προτάσεων είναι η προσπάθεια οργάνωσης των εργασιών ή δραστηριοτήτων, που πρέπει να γίνουν σε ημερήσια διάταξη, με τέτοιο τρόπο ώστε να αφιερωθεί χρόνος σε όλες τις δραστηριότητες μέσα σε ένα 24ωρο. Στα πλαίσια επίτευξης αυτής της ισορροπίας, διαπιστώνεται πως η άθληση αλλά και ο διαλογισμός έχουν ευεργετικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα προτείνεται η καταγραφή για τον καθένα των προτεραιοτήτων που θέτει και η εστίαση σε αυτές.

Από τη πλευρά της επιχείρησης

Επειδή η ισορροπία των εργαζομένων είναι άρρηκτα δεμένη με την επιτυχή πορεία των επιχειρήσεων, στο διαδίκτυο συναντάμε ενδιαφέρουσες προτάσεις για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθεια του work-life balance των εργαζομένων τους.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αυτές εστιάζουν στην ανάγκη ευελιξίας των επιχειρήσεων ως προς αρκετούς τομείς, όπως, για παράδειγμα, ως προς τον τόπο εργασίας των εργαζομένων τους (π.χ. τηλε-εργασία) αλλά και ως προς το ωράριο, ενώ την προσοχή μας προκαλούν διάφορες συνδυαστικές προτάσεις, όπως αυτή που μιλά για τη «συμπιεσμένη εβδομάδα εργασίας που προβλέπει την μείωση του αριθμού των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα με ταυτόχρονη αύξηση των εργάσιμων ωρών» (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, 2012).

Η άλλη άποψη

Στον αντίποδα των παραπάνω απόψεων, πολλοί πιστεύουν ότι ο όρος work-life balance προσεγγίζεται από λανθασμένη οπτική γωνία. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης διατείνονται πως ο όρος balance δεν είναι ορθός, καθώς τα πράγματα στη ζωή είναι ρευστά, ενώ η ταυτόχρονη και συνεχής προσπάθεια εξισορρόπησης όλων των εργασιών είναι μη ρεαλιστική.

Επίσης, ένα στοιχείο, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερο βάρος είναι η αντίθεση στους χρονικούς περιορισμούς που μπορεί να επιτάσσει η απόπειρα υλοποίησης του work-life balance και, μάλιστα σε αυτό αντιπροτείνουν ότι έμφαση γενικότερα πρέπει να δίνεται στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα, δηλαδή, στο σύνολο ωρών που αφιερώθηκε κάπου. Τέλος, υποστηρίζεται ότι η εργασία και η ζωή ενός ανθρώπου είναι στοιχεία που δεν μπορούν να διαχωριστούν και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ενιαίο σύνολο.

Αντί επιλόγου

Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, μας γεννώνται σίγουρα μερικά καίρια ερωτήματα. Υπάρχει άραγε, και κατά πόσο είναι δυνατό το work-life balance; Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος, έτσι ώστε να το προσεγγίσουμε όλοι;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πληθώρα απόψεων έχει διατυπωθεί σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτεραιότητες αναφορικά με τις ημερήσιες δραστηριότητες του. Έτσι, παρόλο που υπάρχει μια αντίθεση απόψεων επί του θέματος, αυτό στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι εργαζόμενοι είναι η επιθυμία του καθενός να είναι όσο το δυνατόν πιο χαρούμενος και ισορροπημένος στη καθημερινότητα του.

Ασφαλώς, όμως, δεν υπάρχει ένας μοναδικός δρόμος, για να φτάσουν όλοι στην πολυπόθητη ισορροπία. Οι τρόποι για να προσεγγίσει ο καθένας μια ισορροπημένη στάση ζωής είναι πολλοί. Έγκειται λοιπόν, στον καθένα να συνειδητοποιήσει αρχικά την αξία της ισορροπίας και, στη συνέχεια, να αναζητήσει τον τρόπο που του ταιριάζει περισσότερο, είτε αυτό ονομάζεται work-life balance είτε κάπως αλλιώς.

Δικτυογραφία

Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. (2012). E-fact 57: Οικογένεια και ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής [Ημερομηνία πρόσβασης 18 Ιανουαρίου 2019]

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr