NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

John Paul DeJoria: Ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος που έμεινε δύο φορές άστεγος

John Paul DeJoria: Ο ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος που έμεινε δύο φορές άστεγος
Φωτογραφία: John Paul DeJoria

Ο John Paul DeJoria, γιος Ιταλού μετανάστη και Ελληνίδας μετανάστριας, έμεινε ακόμη και άστεγος πριν πετύχει στον επιχειρηματικό κόσμο. Έχοντας ξεκινήσει την εταιρεία του με 700 δολάρια, σήμερα διαθέτει μια μεγάλη αγάπη για τις μοτοσυκλέτες και μια περιουσία που υπολογίζεται πως αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια - παρά το ότι δεν του αρέσουν οι «λίστες δισεκατομμυριούχων».

Ο DeJoria γεννήθηκε το 1944. Ο γονείς του χώρισαν όταν εκείνος ήταν δύο ετών και στα εννιά βρέθηκε να πουλάει χριστουγεννιάτικες κάρτες και εφημερίδες μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του για να υποστηρίξει την οικογένεια. Όταν η μητέρα του θα αρρωστήσει, ο DeJoria θα φιλοξενηθεί σε ανάδοχη οικογένεια. Στα νεανικά του χρόνια θα γίνει ακόμη και μέλος συμμορίας.

Μετά το λύκειο και τη θητεία του στον αμερικανικό στρατό, ο DeJoria θα βρεθεί να κάνει πολλές δουλειές. Από επιστάτης μέχρι πωλητής εγκυκλοπαιδειών, ασφαλειών και βενζίνης. Όπως ο ίδιος αναφέρει, στην ζωή του θα μείνει δύο φορές άστεγος: μια όταν ήταν 22 ετών, έχοντας μαζί και τον γιο του, και άλλη μια λίγο πριν ξεκινήσει την εταιρεία που έμελλε να του αλλάξει την ζωή.

To 1971 εργάζεται στις πωλήσεις της Redken γύρω από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Το 1975, λόγω διαφωνιών, ο DeJoria θα απολυθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Θα δουλέψει και σε άλλες φίρμες του χώρου, όπου θα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και τις σχετικές διασυνδέσεις. Σε αυτήν την πορεία, θα γνωρίσει και τον κομμωτή Paul Mitchell με τον οποία θα γίνουν γρήγορα φίλοι.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι δυο τους αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους επιχειρηματική προσπάθεια, φτιάχνοντας προϊόντα περιποίησης μαλλιών τα οποία θα απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου. Οι δυο τους έχουν έρθει και σε συμφωνία με επενδυτή, ο οποίος θα έπαιρνε και ποσοστό της εταιρείας. Εντούτοις, τελευταία στιγμή ο επενδυτής κάνει πίσω.

Μαζεύουν 700 δολάρια και ξεκινούν την John Paul Mitchell Systems, με τρία προϊόντα, δηλαδή δυο σαμπουάν και ένα conditioner. Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα διατεθούν σε ασπρόμαυρη συσκευασία, λόγω του ότι οι έγχρωμες εκτυπώσεις ήταν τότε πολύ ακριβές. Οι οικονομικές συνθήκες για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολες.

Την τρίτη χρονιά τα έσοδα από τις πωλήσεις θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο δολάρια. Όταν η εταιρεία αρχίζει να αυξάνει ολοένα και περισσότερο τις πωλήσεις και την επιτυχία της, ο Mitchell πεθαίνει, το 1989, σε ηλικία 53 ετών, από καρκίνο στο πάγκρεας. Δεν ήταν λίγοι όσοι, εκείνη την εποχή, θα αμφισβητήσουν το μέλλον της εταιρείας στα χέρια του DeJoria. Σήμερα, η Paul Mitchell ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Την ίδια χρονιά, ο DeJoria ξεκινάει, μαζί με τον Martin Crowley, την Patrón Spirits, μια υπερ-premium τεκίλα. Ο Crowley είχε επιστρέψει από το Μεξικό με ένα χειροποίητο μπουκάλι τεκίλα. Ο DeJoria είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από το συγκεκριμένο μπουκάλι που σκέφτηκε πως με βάση αυτό θα μπορούσαν να αναπτύξουν το δικό τους brand. Κατάφεραν έτσι να κατακτήσουν περισσότερο από το 70% της αγοράς των ΗΠΑ. Στις αρχές του 2018, η Bacardi εξαγόρασε την Patrón έναντι 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο DeJoria δεν έχει μείνει όμως μόνο σε αυτά. Σήμερα, έχει ποσοστά σε διάφορες εταιρείες, όπως στις Rum, Ultimat Vodka, Solar Utility, Sun King Solar, Touchstone Natural Gas, Three Star Energy και Diamond Audio, έχει συνεργασία με την Harley Davidson, έχει εταιρεία διαμαντιών DeJoria, την εταιρεία ανάπτυξης mobile τεχνολογίας ROK και την John Paul Pet company.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζει και σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, μια στάση ζωής που ξεκίνησε από μια δεκάρα που του είχε δώσει η Ελληνίδα μητέρα του. Όπως θα πει πριν χρόνια «κάποια χρονιά, η μητέρα μου έδωσε στον αδερφό μου και σε μένα μια δεκάρα και είπε: "και οι δύο μαζί κρατήστε τη δεκάρα και πηγαίνετε και βάλτε την εκεί". Έτσι κάναμε. Αλλά είπαμε: "Μαμά, αυτή είναι μια δεκάρα. Παίρνουμε δύο μεγάλα αναψυκτικά και τρία γλυκά, γιατί να την βάλουμε στον κουβά εκείνου του ανθρώπου;". Και εκείνη απάντησε: "Αυτός είναι ο Στρατός της Σωτηρίας και να θυμάστε: υπάρχει πάντα κάποιος που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εσένα"».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr