NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Εργασιακή εξατομίκευση: Όταν ο εργαζόμενος επανασχεδιάζει την εργασία του

Εργασιακή εξατομίκευση: Όταν ο εργαζόμενος επανασχεδιάζει την εργασία του

Στο 22ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν και νέες τάσεις που σχετίζονται με το κομμάτι της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα το γεγονός ότι οι εργασίες σήμερα είναι πιο δυναμικές και ρευστές από ότι παλαιότερα.

Μια από αυτές τις τάσεις είναι το job crafting, το οποίο πρεσβεύει την εξατομίκευση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών των ρόλων εργασίας, με πρωτοβουλία των εργαζομένων. Δηλαδή, ο ίδιος ο εργαζόμενος επανασχεδιάζει την εργασία του, από κάτω προς τα πάνω, προκειμένου να ταιριάξει τις αξίες, τα δυνατά σημεία και το πάθος του με τα αντίστοιχα του οργανισμού ή της εταιρίας, ώστε να επιτευχθούν οι ατομικοί και εταιρικοί στόχοι.

Με αυτό τον τρόπο, λαμβάνει υπόψη την εμπλοκή του στην εργασία (πώς και που σπαταλά χρόνο και ενέργεια), την ικανοποίησή του από αυτή, την ανθεκτικότητά του σε αυτή και την ευημερία που του προσφέρει. Έτσι, επιτυγχάνει περισσότερη ευχαρίστηση από την εργασία του, βελτίωση της εργασιακής του απόδοσης, διευκολύνεται στην ανάληψη νέων ρόλων, μειώνει την δυσαρέσκειά του, δίνει νόημα στην εργασία του, ενισχύει την ομαδική εργασία, αυξάνει την απασχολησιμότητα του και την προσαρμοστικότητά του στις μεταβαλλόμενες εργασιακές συνθήκες.

Η εξατομίκευση της εργασίας μπορεί να επιτευχθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.

  1. Εξατομίκευση καθηκόντων. Ο εργαζόμενος προσθέτει νέα ή αφαιρεί διαδικαστικά βήματα, τροποποιεί τον τελικό στόχο ή αλλάζει τον τρόπο ελέγχου για την επίτευξή του.
  2. Εξατομίκευση σχέσεων. Τα άτομα αλλάζουν την φύση ή την έκταση της αλληλεπίδρασής τους με τους συνεργάτες τους
  3. Γνωστική εξατομίκευση. Αναλύεται το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τα βήματα και το νόημα της εργασίας του.

Έχοντας επιλέξει ο εργαζόμενος τον τρόπο προσέγγισης, μπορεί να προβεί στην ακόλουθη βηματική διαδικασία.

  1. Κάνει ανάλυση της εργασίας.
  2. Προσαρμόζει τους εταιρικούς στόχους.
  3. Προσαρμόζει τις αρμοδιότητες των συνεργατών.
  4. Διαμορφώνει τεχνικές λαμβάνοντας υπόψη το τι κάνει, τις σχέσεις αλληλεπίδρασης και το πλαίσιο πότε και που και με τι επιτυγχάνεται η όποια εργασία
  5. Διαμορφώνει σχέδιο δράσης.

Γίνεται αντιληπτό ότι η εφαρμογή της εξατομίκευσης της εργασίας διευκολύνει στην αναγνώριση ευκαιριών. Η ιδέα είναι να δει ο εργαζόμενος την εργασία του ως ένα ευέλικτο, δομικό στοιχείο, το οποίο μπορεί να αναδιοργανώσει, διασκευάσει και επαναπλαισιώσει ώστε να του ταιριάζει. Πάντα βέβαια, εντός της εταιρικής κουλτούρας, των πολιτικών, των αξιών και των στόχων της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr