NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Σταματήστε να βασανίζετε τον κόσμο με αρχεία PDF

Σταματήστε να βασανίζετε τον κόσμο με αρχεία PDF

Όταν η Adobe δημιουργούσε, πίσω στη δεκαετία του '90, το Portable Document Format (PDF), μάλλον δεν είχε στο μυαλό της τα προβλήματα που αυτό θα δημιουργούσε. Και που, όπως φαίνεται, δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε σαν ανθρώπινο είδος.

Ο λόγος που η γνωστή εταιρεία λογισμικού δημιούργησε το PDF εκείνη την εποχή ήταν για να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στο ίδιο περιεχόμενο, με την ίδια μορφοποίηση, ανεξαρτήτως software ή hardware, ανεξαρτήτως τεχνικών ή άλλων περιορισμών. Όλοι βλέπουν το ίδιο, όπως και να το δουν.

Είμαι σίγουρος πως αρκετοί που μετατρέπουν σήμερα τα κείμενα τους σε pdf, το κάνουν με την ίδια λογική: της συμβατότητας (το έχω κάνει κι εγώ, άλλωστε, στο παρελθόν). Εντούτοις, υπάρχει ένα πρόβλημα: όταν το κείμενο που υπάρχει μέσα στο pdf πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να μεταδοθεί. Το να επεξεργαστείς αυτά που υπάρχουν σε ένα pdf είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.

Αν και δεν είναι η πλειοψηφία, υπάρχουν πολλές εταιρείες και δημόσιοι οργανισμοί (το τελευταίο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι μάλιστα ανεπίτρεπτο) που μεταδίδουν τα κείμενα τους σε μορφή PDF. Αυτό σημαίνει πως ναι, η μορφοποίηση διατηρείται, αλλά, λόγω της μορφής του αρχείου, γίνεται πολύ δύσκολη και προβληματική η εκπλήρωση του σκοπού, που δεν είναι άλλος από την αναμετάδοση και την περαιτέρω χρήση του περιεχομένου.

Αν είστε λοιπόν επαγγελματίας, εταιρεία, οργανισμός, σύνδεσμος, υπηρεσία, σύλλογος ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο και διαθέτετε κείμενα και σχετικό υλικό που προορίζεται για αναδημοσίευση και περαιτέρω χρήση, το tip που έχω να σας μεταδώσω σήμερα (σε μορφή απλού κειμένου, όχι pdf) είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο: σταματήστε να χρησιμοποιείτε pdf. Ή, τουλάχιστον, σταματήστε να χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ pdf.

Και αυτό γιατί κάνετε πολύ δύσκολη την χρήση της πληροφορίας που εμπεριέχεται μέσα τους. Το pdf είναι μια χαρά αν θέλετε να μεταδώσετε κάτι, όπως ένα σκαναρισμένο βιβλίο ή μια απόδειξη. Πόσο όμως λογικό σας ακούγεται να ετοιμάζετε ένα κείμενο σε επεξεργάσιμη μορφή (docx ή κάτι άλλο) και να το στέλνετε σε κάποιο περίεργο pdf, ελπίζοντας πως ο παραλήπτης θα βρει την άκρη με το κείμενο που εμπεριέχεται σε αυτό; Πόσο αντιπαραγωγική είναι η συγκεκριμένη διαδικασία;

Αν, για παράδειγμα, είστε εταιρεία και στέλνετε δελτία Τύπου, σταματήστε και σκεφτείτε: το κείμενο που γράφετε είναι προς αναμετάδοση και χρήση, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό. Το έχετε ήδη σε επεξεργάσιμη μορφή, το έχετε ήδη ετοιμάσει, είναι μπροστά σας. Γιατί να το κάνετε pdf και να στείλετε μόνο αυτό; Ποιος ακριβώς είναι ο λόγος να δυσκολέψετε τις καταστάσεις και την περαιτέρω διάδοση των λεγομένων σας;

Ξεπεράστε τη λογική και τη δικαιολογία της συμβατότητας. Δεν ζούμε ούτε στο 1982 ούτε στο 1994. Όποιος δεν μπορεί να ανοίξει ένα κείμενο επεξεργάσιμης μορφής, μάλλον δεν το χρειάζεται. Ή, ενδεχομένως, δεν θέλει να το έχει, οπότε μην τον απασχολείτε με αυτό, δυσκολεύοντας την ζωή των υπολοίπων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr