NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Πάμε Στάση: Η startup που διευκολύνει τους επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς!

Πάμε Στάση: Η startup που διευκολύνει τους επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς!

Η Αράξια Καντικιάν, CEO και co-founder της startup «Πάμε Στάση», μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς η εφαρμογή που αναπτύσσει η εταιρεία διευκολύνει τους επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, για το «κενό» που έρχεται να καλύψει η συγκεκριμένη πρόταση αλλά και για τα επόμενα βήματα.

Τι ακριβώς είναι η εφαρμογή «Πάμε Στάση» και πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της;

H εφαρμογή «Πάμε Στάση» είναι ένα app για smartphones, tablets και wearable συσκευές. Σε ενημερώνει για τις διαδρομές, στάσεις και αφίξεις των λεωφορείων και τρόλεϊ της Αττικής και σε βοηθάει αποστέλλοντας σου ειδοποιήσεις για την ακριβή ώρα άφιξης του λεωφορείου στη στάση που έχεις επιλέξει. Επιπλέον, η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για τα προγραμματισμένα δρομολόγια των λεωφορείων και σε ενημερώνει για τυχόν απεργίες, κλειστούς δρόμους ή προβλήματα στις διαδρομές.

Είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβρη του 2018 και ήδη απαριθμεί περίπου 33.000 εγκαταστάσεις σε συσκευές Android και iPhone και την χρησιμοποιούν 1.500 χρήστες καθημερινά.

Η ιδέα ξεκίνησε όταν, όντας καθημερινοί χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, καταλάβαμε πόσο σημαντικό θα ήταν να είχαμε κάποια ειδοποίηση για την προσέλευση του λεωφορείου μας στην στάση, έτσι ώστε να μη σπαταλάμε χρόνο περιμένοντας.

Μιλήστε μας για την ομάδα που βρίσκεται «πίσω» από την ανάπτυξη της εφαρμογής. Από πόσα άτομα αποτελείται σήμερα το «team» σας και ποια η φιλοσοφία του;

Η ομάδα μας αποτελείται από τέσσερα άτομα αυτή τη στιγμή. Εμένα, τον Δημήτρη, την Χρυσάνθη και την Μάρθα. Οι ειδικότητες μας βρίσκονται κυρίως στα software, marketing, social media και design.

Φυσικά, έχουμε και πολλούς φίλους που μας βοηθούν, υποστηρίζουν και συμβουλεύουν όλο αυτό το διάστημα.

Η φιλοσοφία μας πηγάζει από το γεγονός ότι επιθυμούμε να κάνουμε την ζωή του επιβατικού κοινού ευκολότερη, συμβάλλοντας στην απλούστευση της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς.

araksyakantikyan2.jpg?mtime=20190322205244#asset:118648

Με ποιον τρόπο λαμβάνετε τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στο app και σε τι διαφέρετε από τον ενδεχόμενο ανταγωνισμό; Επί του θέματος, πώς διαφοροποιήστε από την επίσημη εφαρμογή του ΟΑΣΑ; Υπάρχουν «κίνδυνοι» από τον «ανταγωνισμό» με το official app ενός φορέα (όπως, για παράδειγμα, η αδυναμία περαιτέρω καινοτομίας και νέων χαρακτηριστικών);

Κάτοχος και δημιουργός των δεδομένων είναι ο ΟΑΣΑ, όπως αναφέρουμε και στην περιγραφή της εφαρμογής. Η μεγάλη διαφορά που έχουμε από την επίσημη εφαρμογή του ΟΑΣΑ είναι πως η εφαρμογή μας στέλνει ειδοποιήσεις για την ακριβή ώρα άφιξης του λεωφορείου/τρόλεϊ στη στάση καθώς και ειδοποιήσεις για προβλήματα στους δρόμους και στις γραμμές.

Επίσης, σκοπός μας είναι να εντάξουμε και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής, γεγονός το οποίο θα μας διαφοροποιήσει εντελώς από την εφαρμογή του ΟΑΣΑ.

Υπάρχει σήμερα monetization της ιδέας ή σχέδια για υποστήριξη της εφαρμογής σε αυτόν τον τομέα; Υπάρχουν πιθανοί χρηματοδότες της προσπάθειας σας; Είστε σε αναζήτηση τέτοιων;

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποστήριξη της εφαρμογής με χρηματοδότηση. Επιθυμούμε να έχουμε ετοιμάσει σωστά την εφαρμογή και να την έχουμε τεστάρει αρκετά πριν προβούμε σε ένα τέτοιο βήμα. Πιστεύουμε όμως πως είμαστε πια πολύ κοντά σε αυτό.

Πολλά ακούγονται για το πόσο επικερδής μπορεί να είναι η ανάπτυξη ενός mobile app, με αναφορές για σημαντικά ποσά, ιδίως στο εξωτερικό. Μιλήστε μας για αυτό. Μπορεί κάποιος να μάθει προγραμματισμό και να βγάλει «πολλά λεφτά»;

Σίγουρα ο προγραμματισμός είναι ένας τομέας με τρομερή ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα, που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δεν πιστεύω όμως πως αρκεί να γίνει κάποιος προγραμματιστής και να φτιάξει απλώς μια εφαρμογή. Πρέπει να βλέπεις και να καλύπτεις τις ανάγκες του κόσμου, αλλά και να τον ακούς, για να έχεις ανταπόκριση.

araksyakantikyan3.jpg?mtime=20190322205421#asset:118649

Συμμετέχετε όμως και στο ACEin. Ποια είναι τα οφέλη που έχουν υπάρξει από αυτό και ποια τα επόμενα βήματα;

Συμμετέχουμε στο ACEin εδώ και περίπου ένα μήνα και ήδη έχουμε μάθει αρκετά. Έχει βοηθήσει στην οργάνωση της ομάδα μας, έχουμε μέντορα που μας καθοδηγεί και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως, μέσω των σεμιναρίων που διοργανώνει το ACEin, μαθαίνουμε πολλά σε σχέση με την επιχειρηματικότητα αλλά και για τις ελλείψεις και τα δυνατά σημεία της εφαρμογής μας, σε όλους τους τομείς.

Βάσει της δραστηριοποίησης σας στην ελληνική startup σκηνή, ποια είναι η γνώμη σας για αυτήν και για την καινοτομία που παράγεται στην χώρα μας, ιδίως γύρω από το mobile;

Τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, η ελληνική startup σκηνή έχει αναπτυχθεί πολύ. Οι νέοι βρήκαν λύση στα αδιέξοδα της χώρας μέσω της καινοτομίας και της δραστηριοποίησης τους σε αυτήν. Επίσης, με την ανάπτυξη που έχουν οι εφαρμογές των smartphones, είναι λογικό οι startuppers να στρέφονται προς τα εκεί. Και για αυτό έχουμε πληθώρα από καλές ιδέες και εφαρμογές σε αυτόν τον τομέα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή «Πάμε Στάση»; Υπάρχουν νέα features που έχετε «στα σκαριά» και για τα οποία μπορείτε να μας μιλήσετε;

Στα επόμενα βήματα της εφαρμογής είναι η ένταξη και των υπόλοιπων μέσων μαζικής μεταφοράς της Αττικής καθώς και η διαδραστικότητα του χρήστη με τον χάρτη, όπως για παράδειγμα η απεικόνιση των κοντινότερων στάσεων σύμφωνα με την τοποθεσία του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr