NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ned Stark: O άρχοντας του Βορρά που μας εμπνέει!

Ned Stark: O άρχοντας του Βορρά που μας εμπνέει!

Ο Απρίλιος έρχεται και εκτός από την Πρωταπριλιά και την Άνοιξη (ναι ελπίζουμε πως θα έρθει!) μας φέρνει και τι άλλο; Η απάντηση είναι απλή και έρχεται σε 16 μέρες από σήμερα! O 8ος κύκλος του Game of Thrones!

Στο epixeiro.gr είμαστε fan και περιμένουμε με ανυπομονησία (οι περισσότεροι τουλάχιστον) τον καινούργιο κύκλο! Γι’ αυτό λοιπόν και αποφασίσαμε μέχρι να βγει το πρώτο επεισόδιο, να κάνουμε μία σειρά από άρθρα με αγαπημένους και μη χαρακτήρες που θα μας βάλουν στο κλίμα αλλά και θα μας δώσουν μία διαφορετική «επιχειρηματική» οπτική!

Και μιας και μιλάμε για αγαπημένους χαρακτήρες, θα ξεκινήσω από τον δικό μου αγαπημένο, που δυστυχώς τον χάσαμε νωρίς και δεν είναι άλλος από τον Ned Stark ή αλλιώς άρχοντα Eddard Stark, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Sean Bean.

Ο Ned λοιπόν ήταν επικεφαλής του οίκου των Stark, άρχοντας του Winterfell, φύλακας του Βορά και Hand of the King του βασιλιά Robert Baratheon. Με τη γυναίκα του Catelyn Tully είχε πέντε παιδιά: τον Robb, τη Sansa, την Arya, τον Bran και τον Rickon (ο καθένας τους παίζει ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο στη σειρά) ενώ υιοθέτησε και τον John Snow, ο οποίος μεγάλωσε σαν “bastard” -χαρακτηρισμός που του απέδιδαν συχνά-, για να μάθουμε στη συνέχεια πως τελικά ήταν ανιψιός του Ned (μικρό spoiler-ελπίζω να έχετε δει όλους τους κύκλους μέχρι τώρα!).

Δυστυχώς τον χαρήκαμε μόνο στον πρώτο κύκλο καθώς το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου κύκλου σήμανε και το άδοξο τέλος του, κάτι που άφησε άλαλους πολλούς οπαδούς της σειράς, μαζί κι εμένα! Στην αιτία του θανάτου του κρύβονται και χαρακτηριστικά που συνθέτουν την τόσο αγαπητή σε πολλούς προσωπικότητά του. Τι συνέβη; Σε γενικές γραμμές, ο άρχοντας Ned ανακάλυψε και αποκάλυψε σε λάθος πρόσωπο το μυστικό της Cersei Lannister όσον αφορά τα παιδιά της (Ναι δεν ήταν παιδιά του Robert), κάτι που με δολοπλοκίες οδήγησε στη σύλληψή του και τελικά στον θάνατό του τον οποίο και διέταξε ο γιος της Cersei, Joffrey.

Ωραία όλα αυτά και προφανώς τα γνωρίζετε, τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον άρχοντα Ned τόσο αγαπητό; Ήταν ένας στοργικός πατέρας και καλός σύζυγος, ήταν δίκαιος με όλους ακόμα και όταν αυτό ήταν σκληρό, είχε ήθος και αξίες και ήταν ένας από τους πιο αληθινούς χαρακτήρες της σειράς.

Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και πιο συγκεκριμένα από το ότι ήταν δίκαιος, προκύπτει και ένα quote που μας εμπνέει όχι μόνο ηθικά αλλά και επιχειρηματικά.

Στον πρώτο κύκλο λοιπόν ο Ned «αναγκάζεται» να εκτελέσει έναν νεαρό λιποτάκτη από το Night’s Watch ο οποίος πήγε να τον προειδοποιήσει για την επιστροφή των white walkers.

Και τότε ο Ned είπε στον γιο του Bran «Αυτός που διατάζει την ποινή πρέπει να στρέψει το σπαθί».

Τι εννοούσε στην προκειμένη περίπτωση; Ότι αυτός που διατάζει την εκτέλεση ενός ανθρώπου πρέπει να είναι και αυτός που θα τη φέρει σε πέρας και θα «κουβαλήσει» το βάρος της.

Τι σημαίνει στη δική μας περίπτωση και γιατί μας εμπνέει; Η επιχειρηματικότητα βασίζεται στις ιδέες, έτσι δημιουργούνται οι επιχειρήσεις, και εξελίσσονται μέσα από τις ιδέες. Για να υπάρξει όμως δημιουργία και εξέλιξη, το πιο σημαντικό κομμάτι μετά την ύπαρξη της ιδέας (και το πιο δύσκολο πολλές φορές) είναι η υλοποίηση. Αν λοιπόν δύο φίλοι έχουν μία ιδέα πολύ καλή όπως τα συζητάνε στον καφέ τους, αλλά μετά κανείς δεν προχωρήσει στην έρευνα αγοράς, στη δημιουργία του προϊόντος ή της υπηρεσίας, στη δημιουργία της ομάδας, στην εύρεση επενδυτών κλπ θα παραμείνει μία πολύ καλή ιδέα για συζήτηση στον καφέ.

Αντίστοιχα και σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις την εξέλιξη την φέρνουν τα στελέχη και οι επιχειρηματίες που δεν συζητάνε απλά για ιδέες στο κρασί τους, αλλά που έρχονται την επόμενη μέρα με μία ιδέα που συνοδεύεται από συγκεκριμένη πρόταση υλοποίησης, ατόμων που συμπεριλαμβάνονται, χρονοδιαγραμμάτων και άλλων.

Τελικά λοιπόν ο Ned πραγματικά μας εμπνέει, δίνοντας μαθήματα ζωής στον γιο του και άθελά του επιχειρηματικότητας σε εμάς.

Μέχρι λοιπόν το επόμενο άρθρο stay tuned! Winter (or Spring) is coming!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr