NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Reddit, αυτός ο άγνωστος: Το κοινωνικό δίκτυο που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Reddit, αυτός ο άγνωστος: Το κοινωνικό δίκτυο που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι
Φωτογραφία: Antonio Zugaldia

Υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο εκεί έξω που ενδεχομένως δεν γνωρίζεις. Και που, ακόμα και αν γνωρίζεις, ίσως δεν του έχεις δώσει τη σημασία που χρειάζεται. Βέβαια, δεν ξέρω καν αν μπορώ να το χαρακτηρίσω «επισήμως» ως «κοινωνικό δίκτυο». Αλλά, κατά τη γνώμη μου, καλύπτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια υπηρεσία να κατατάσσεται σε αυτήν την κατηγορία.

Ποια είναι αυτά; Μπορείς να ανεβάσεις περιεχόμενο - είτε links είτε κείμενο, να δημιουργήσεις κοινότητες, να κάνεις «φίλους» (και εχθρούς), να έχεις προφίλ, να σχολιάζεις και να σε σχολιάζουν. Η βασική διαφορά είναι πως αυτά γίνονται με μια σχετική ανωνυμία, καθώς μπορείς να είσαι ο «superduper21» ή η «blondie2675». Και κανείς να μην ασχοληθεί με αυτό. Και όλοι να σε φωνάζουν έτσι.

Ίσως κάποιος να χαρακτήριζε το Reddit ως έναν geek που ακούει alternative μουσική, φοράει casual ρούχα και πάει στα «διαφορετικά» στέκια της πόλης, μακριά από εκεί που πάει το «rich kid» Facebook ή το «κολλητάρι» του, το Twitter. Αλλά αυτό θα είναι απλώς η μια όψη του νομίσματος, αφού αυτός ο «cool geek» αξίζει πλέον 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είμαι βέβαιος πως όταν άρχισες να διαβάζεις δεν περίμενες την παραπάνω παρομοίωση. Και δεν ξέρω πως φτάσαμε σε αυτό. Οπότε, επιστρέφουμε στο θέμα μας. Ποιο είναι το βασικό που θα πρέπει να γνωρίζεις για το Reddit; Μα φυσικά τα subreddits, που μπορεί να φτιάξει ο οποιοσδήποτε, αποτελώντας γειτονιές που περιστρέφονται γύρω από κάποια θεματική. Για επιχειρηματικότητα, τεχνολογία, γάτες που γαβγίζουν ή σκύλους που νιαουρίζουν. Αν το σκέφτηκες, μάλλον υπάρχει σε subreddit.

Όλο το περιεχόμενο του Reddit και η προβολή που αυτό λαμβάνει βασίζεται στην αξιολόγηση που παίρνει από τους χρήστες. Έτσι, αν κάτι σου αρέσει το κάνεις «upvote», αν δεν σου αρέσει το κάνεις «downvote». Ο τελικός αριθμός ψήφων που σχηματίζεται εμφανίζεται δίπλα από κάθε post και με βάση αυτόν πραγματοποιείται και η «διάχυση» του σε ολόκληρο το κοινωνικό δίκτυο.

Αυτά είναι τα πολύ βασικά, καθώς δεν είχα σκοπό να γράψω ένα ολόκληρο how-to για το Reddit. Αυτό όμως που είχα σκοπό να κάνω (και που θα κάνω) είναι να σου παρουσιάσω κάποια subreddits που ενδεχομένως, ως αναγνώστης ενός portal που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, την καινοτομία και τις startups (το epixeiro.gr είναι αυτό) σε ενδιαφέρουν.

Αυτά είναι τα ακόλουθα:

Θα ήταν ανώφελο να προσπαθήσω να αναφέρω κάθε σχετικό subreddit, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα παραπάνω για να ξεκινήσεις την ανακάλυψη του Reddit (αν δεν το έχεις ήδη κάνει). Με προσοχή, γιατί όποιος ψάχνει... βρίσκει!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr