NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Jukeros: Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις «που ξεφεύγουν από το φολκλόρ»

Jukeros: Ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις «που ξεφεύγουν από το φολκλόρ»

Ο Δημήτρης Χωματάς, σεφ και ιδιοκτήτης της Jukeros, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τα «χειροποίητα εδέσματα και ροφήματα πολύ υψηλής ποιότητας και αισθητικής» που παράγει η εταιρεία, την ελληνική αγορά αλλά και για την «μόδα» που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την μαγειρική.

Μιλήστε μας για την Jukeros, για το πως προέκυψε η δημιουργία της και την ομάδα που βρίσκεται «πίσω» από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

H Jukeros by Dimitris Chomatas ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην Καλλιθέα, στην οδό Γρυπάρη 52 όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής και η κεντρική διάθεση των προϊόντων.

Η δημιουργία της Jukeros by Dimitris Chomatas ξεκίνησε από προσωπική φιλοδοξία και όνειρο ζωής. Η μαγειρική ήταν και παραμένει το πάθος μου από πολύ μικρή ηλικία και διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Εργάστηκα πολλά χρόνια στο χώρο της εστίασης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχω εργαστεί σε όλες τις θέσεις εντός της κουζίνας αλλά και στη διαχείριση εστιατορίων. Έχοντας συλλέξει πολύτιμη βιωματική εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις, αποφάσισα να κάνω το πάθος μου επιχειρηματική πραγματικότητα. Η αγάπη για τις ευχάριστες γευστικές εκπλήξεις και τη μοναδική, πλούσια Ελληνική φύση με τα υπέροχα βότανα σε συνδυασμό με την παράδοση στις μεθόδους παραγωγής και διαχείρισης, μας οδήγησαν στη δημιουργία μιας δραστηριότητας που αγαπάμε και επενδύουμε.

Πάντα με σεβασμό στην αειφόρα ανάπτυξη του περιβάλλοντος και την επιθυμία να προσφέρουμε νόστιμες και οικείες γευστικές προτάσεις, ξεκινήσαμε με μια δυνατή και αξιόλογη ομάδα την Jukeros με σκοπό να αναδείξουμε ιδέες και γεύσεις της Ελλάδας αλλά και του κόσμου που μας αρέσουν, που ξεφεύγουν από το φολκλόρ και διατηρούν αναλλοίωτα στοιχεία της παράδοσης, της ποιότητας και της υψηλής διατροφικής αξίας.

Θέλουμε να προσφέρουμε χειροποίητα προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ευφάνταστους γευστικούς συνδυασμούς, χωρίς συντηρητικά. Με την απαραίτητη έμφαση στην ασφάλεια και διαχείριση των προϊόντων σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης, εφαρμόζουμε πλήρως τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής HACCP και ISO 22000. Επιπλέον, είμαστε περήφανοι για τις πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις και δράσεις Ελλήνων παραγωγών και στηρίζουμε σημαντικά την προσπάθεια τους, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες από πιστοποιημένους παραγωγούς.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η προϊοντική σας γραμμή και σε τι θα λέγατε πως ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό; Ποια είναι η φιλοσοφία σας, όσον αφορά στα προϊόντα που παράγετε;

H σειρά προϊόντων αποτελείται από χειροποίητα εδέσματα και ροφήματα πολύ υψηλής ποιότητας και αισθητικής, πάντα σε ιδιαίτερες γεύσεις και συνδυασμούς, χωρίς συντηρητικά, πρόσθετα και χρωστικές. Είναι προϊόντα ελληνικής παραγωγής, με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες που απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Είναι ιδανική λύση για όλα τα μαγειρέματα και τις γευστικές δημιουργίες.

Εκτός από κλασσικές αγαπημένες και πολύ οικείες γεύσεις και αρώματα, στα προϊόντα μας υπάρχουν και προτάσεις που θα δώσουν τη δική τους ξεχωριστή νότα ευχάριστης έκπληξης σε κάθε είδους τραπέζι. Δημιουργούμε με φαντασία και μαγειρεύουμε με κέφι και όρεξη και το στοιχείο της ανατροπής, του διαφορετικού μας είναι γνώριμο και αγαπημένο. Τολμάμε να συνδυάσουμε και να δοκιμάσουμε υλικά, μυρωδιές και γεύσεις και τα αποτελέσματα είναι απολαυστικά. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία τους είναι προϊόντα χωρίς γλουτένη και λακτόζη, κατάλληλα για χορτοφαγική διατροφή.

Διαθέτουμε πλήρη σειρά από σάλτσες και τσάτνει, κέτσαπ, μπάρμπεκιου και τσιλι σως, μπρουσκέτες, μαρμελάδες, αλείμματα με ζάχαρη ή χωρίς, λεμονάδες και ροφήματα με αγαύη αντί ζάχαρης και υποβρύχια. Επιπλέον, διαθέτουμε την σειρά Jukeros - HORECA σε επιλεγμένα προϊόντα σε συσκευασίες των 3οg και 450g για επαγγελματική χρήση. Την αποκλειστική διακίνηση των προϊόντων Jukeros - HORECA για την Ελλάδα την έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΛΕΤΡΟ. Οι φίνες γεύσεις και τα ελκυστικά αρώματα τους δίνουν μια διαφορετική, εναλλακτική νότα σε πρωινά και μπουφέ, ενώ οι συσκευασίες τους τα καθιστούν ιδανικά και για welcome gifts στους επισκέπτες.

jukeros_product1.jpg?mtime=20190419202317#asset:122405


Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα προϊόντα σας και ποια η τρέχουσα παρουσία σας σε αγορές του εξωτερικού;

Τα προϊόντα μας μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος σε πολλά και διάφορα σημεία διανομής. Βρίσκονται σε επιλεγμένα online shops που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια αγορά όπως το amazon.uk, το trofos, το yolenis, το greek gourmet, filofron, meliory και αρκετά ακόμα. Σε ότι αφορά στην παρουσία μας σε φυσικά καταστήματα, τα προϊόντα μας βρίσκονται ήδη σε αρκετά σημεία πώλησης και διανομής, delicatessen, κάβες, παντοπωλεία, καθώς επίσης διατίθενται μέσα από τον δίκτυο καταστημάτων τριών αλυσίδων supermarket στην Ελλάδα και συνεχώς προσθέτουμε νέα σημεία διάθεσης.

Αυτή τη στιγμή απαριθμούμε πάνω από 300 σημεία διανομής και πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Στο εξωτερικό, τα προϊόντα μας βρίσκονται σε επιλεγμένα delicatessen σε Αμερική, Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία, Βέλγιο, Κύπρο, Αγγλία, Ισπανία και σύντομα σε Αυστραλία και Καναδά. Επίσης, όλη η προϊοντική σειρά μας διατίθεται στο eshop μας jukeros.gr και jukeros.com τα οποία εξυπηρετούν το ελληνόφωνο και το αγγλόφωνο κοινό.

Ποια ήταν η στρατηγική που ακολουθήσατε για την προώθηση ενός νέου brand στον χώρο της διατροφής και ποια η ανταπόκριση του κοινού, εντός και εκτός Ελλάδας;

Για το αρχικό λανσάρισμα των προϊόντων μας, κινηθήκαμε με την απευθείας προώθηση σε επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος, όπως delicatessen και παντοπωλεία, όπου μέσω της γευστικής δοκιμής φέραμε τον κόσμο σε επαφή με τα προϊόντα μας. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τη σειρά Jukeros – HORECA σε επιλεγμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπου οι καταναλωτές, μέσω την συνεργαζόμενης εταιρείας μας, μπορούσαν να δουν πολλαπλές δυνατότητες χρήσης τους και να δοκιμάσουν νέες γευστικές προτάσεις.

Τα τελευταία τρία χρόνια συμμετέχουμε στις εκθέσεις Food Expo με μεγάλη επιτυχία, κρίνοντας από την αποδοχή των προϊόντων και από την αύξηση των σημείων παρουσίας μας, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, έχουμε κάνει την είσοδο μας σε μεγάλες αλυσίδες supermarket με επιλεγμένους κωδικούς, οπότε τα προϊόντα μας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στο χώρο της διατροφής και πλέον είναι διαθέσιμα σε ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας, στην πλήρη απουσία χημικών και πρόσθετων συντηρητικών και χρωστικών και στην παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων μας αποκλειστικά με παραδοσιακό, χειροποίητο τρόπο. Θεωρούμε ότι έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην αποδοχή και διεύρυνση του μεριδίου μας στην αγορά της διατροφής. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊόντα μας είναι χωρίς γλουτένη, λακτόζη και είναι κατάλληλα και για χορτοφαγική διατροφή, είναι εξίσου σημαντική παράμετρος, δεδομένου ότι πρόκειται για διατροφικές τάσεις που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με μεγάλη χαρά βλέπουμε τον κόσμο να επιλέγει πλέον με μεγαλύτερη συνείδηση τις διατροφικές του συνήθειες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και παραμέτρους όπως η αειφορία, η φυσική γεύση, η προέλευση της πρώτης ύλης και η μεθοδολογία παραγωγής. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες που έχουμε ενσωματώσει στην φιλοσοφία και τα προϊόντα μας.

jukeros_product2.jpg?mtime=20190419202331#asset:122406

Μιλήστε μας για το B2B κομμάτι και τις συνεργασίες σας με ξενοδοχεία. Τι είναι αυτό που ψάχνει σήμερα ο επιχειρηματίας από ένα προϊόν διατροφής και γιατί να επιλέξει την Jukeros;

Η επιχειρηματική μας δράση στον τομέα B2B ξεκίνησε παράλληλα με την αρχική διάθεση των προϊόντων μας, μιας και στους αρχικούς στόχους μας ήταν και παραμένει η διάθεση χειροποίητων εδεσμάτων και ροφημάτων πολύ υψηλής ποιότητας και αισθητικής στους επαγγελματίες στο χώρο της διατροφής. Εστιάζουμε σε εστιατόρια, delicatessen, παντοπωλεία, all day spots που ενδιαφέρονται να δώσουν στους πελάτες τους μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Εκτός από την πλήρη υποστήριξη και τις γευστικές προτάσεις μας για την καλύτερη δυνατή χρήση τους με σκοπό την βέλτιστη γαστρονομική εμπειρία των πελατών τους, προτείνουμε συχνά την οργάνωση γευστικών αφιερωμάτων. Με την ομάδας μας, οργανώνουμε και πραγματοποιούμε events γευσιγνωσίας για τα προϊόντα μας στο χώρο τους, ώστε να γνωρίσουν οι επαγγελματίες αλλά και οι καταναλωτές τις ιδιαιτερότητες, τα οφέλη τους και τις νόστιμες γεύσεις τους.

Για τα ξενοδοχεία, έχουμε την αποκλειστική σειρά Jukeros Preserves, τα οποία είναι επιλεγμένα προϊόντα σε ατομική συσκευασία των 30 γρ., ιδανικά για πρωινά και μπουφέ καθώς και για welcome gifts στους επισκέπτες. Έχουμε ήδη κάποιες συνεργασίες με ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η ανταπόκριση που έχουμε από τις υπάρχουσες συνεργασίες μας είναι άκρως ενθαρρυντική και ευοίωνη. Είναι ένας από τους τομείς που μας ενδιαφέρει πολύ στρατηγικά και στοχεύουμε στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος.

Ξεκινήσατε την Jukeros το 2015. Υπήρξαν δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή του εγχειρήματος; Πως τις ξεπεράσατε; Ποια η γνώμη σας για το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας;

Το να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην «Ελλάδα της κρίσης» χαρακτηρίστηκε παράτολμο από πολλούς και σίγουρα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Οι δυσκολίες πολλές σε όλα τα επίπεδα, από την γραφειοκρατία μέχρι τα πρακτικά θέματα παραγωγής και τυποποίησης, οι εγκαταστάσεις, οι πιστοποιήσεις, βρίσκαμε εμπόδια παντού. Δεν απογοητευτήκαμε όμως ποτέ και δεν υποχωρήσαμε. Η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και η ενθαρρυντική ανταπόκριση του κόσμου, η συνεχόμενη αύξηση των συνεργατών, η συνεχής διεύρυνση των προϊόντων μας, μας έκαναν ακόμα πιο αποφασιστικούς και συνεχίζουμε ακόμα να προσπαθούμε με το ίδιο κέφι και την όρεξη να κερδίσουμε το στοίχημα.

Δυσκολίες συνεχίζουν να υπάρχουν σε αρκετά επίπεδα, όπως καθυστερήσεις πληρωμών, δυσκολίες και μειώσεις των προμηθευτών των πρώτων υλών, γραφειοκρατικές πρακτικές και συνεχείς αλλαγές στα επιχειρηματικά φορολογικά και όχι μόνο. Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με ψυχραιμία και υπομονή, με αισιοδοξία και ισχυρή πίστη στις δυνατότητες μας. Προσπαθούμε να αναπτυχθούμε σε πολλά επίπεδα για να μην εξαρτόμαστε αποκλειστικά από μια δραστηριότητα, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της τρέχουσας ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας. Η ως τώρα πορεία μας, όμως, μας κάνει να βλέπουμε το φως στο μεγάλο, σκοτεινό ελληνικό τούνελ και είμαστε από τους αισιόδοξους.

jukeros_product3.jpg?mtime=20190419202343#asset:122407

Μπορούμε να πούμε πως η μαγειρική έχει γίνει τα τελευταία χρόνια «της μόδας», κάτι που φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό σχετικών τηλεοπτικών εκπομπών. Ως σεφ, ποια η γνώμη σας επί του θέματος; Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει πραγματικά να ασχοληθεί με τον χώρο; Υπάρχουν οι ανάλογες επιχειρηματικές ευκαιρίες;

Αναμφίβολα η τόσο έντονη προβολή και η εκτενής αναφορά από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και όλα τα κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως, έχουν εκτινάξει τη μαγειρική και τη γαστρονομία σε απίθανα ύψη παγκοσμίως αλλά και ειδικότερα στη χώρα μας. Είναι σίγουρα της μόδας η ενασχόληση με τη μαγειρική ως δημιουργική απασχόληση, είτε ως χόμπι, είτε ως τέχνη και γι’ αυτό βλέπουμε ολοένα και περισσότερους να δραστηριοποιούνται.

Αυτό είναι μεν ευχάριστο αλλά κατά τη γνώμη μου κρύβει και παγίδες. Ας πούμε βλέπουμε μια τάση για εκλεπτυσμένη και ψαγμένη ονομασία, για gourmet μπλεξίματα και τάσεις που όμως δεν έχουν πάντα βάση και νόημα. Επιπλέον, βλέπουμε μια περιθωριοποίηση ενίοτε και απαξίωση των απλών, βασικών στοιχείων, όπως είναι η γεύση και η καθαρότητα της στο συνδυασμό των υλικών και αυτό είναι σφάλμα. Βλέπουμε κόσμο που ασχολείται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τη μαγειρική να ασχολείται περισσότερο με την ονομασία, την πολυπλοκότητα των υλικών και το στήσιμο μιας δημιουργίας παρά με τις πρώτες ύλες και τη γεύση. Η μαγειρική απευθύνεται πρωτίστως στη γεύση και στη συνέχεια στις υπόλοιπες αισθήσεις.

Φυσικά και υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις και άνθρωποι, εταιρίες και ιδέες μέσα σε όλη αυτή τη μαγειρική πραγματικότητα που ξεχωρίζουν και πάντα θα υπάρχουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι όποιος αγαπάει αυτό που κάνει, ή όποιος κάνει αυτό που αγαπάει, έχει όλα τα εφόδια να πετύχει, όπως ορίζει ο καθένας την επιτυχία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Jukeros, οι επόμενοι στόχοι;

Στα άμεσα πλάνα μας είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων και των υποδομών μας. Ήδη η παραγωγή μας είναι σε οριακό επίπεδο οπότε και είμαστε ήδη στη διαδικασία αναζήτησης νέου χώρου που θα μας καλύψει και θα μας ενισχύσει ώστε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, δεδομένων νέων συνεργασιών με εταιρείες διανομής τροφίμων στο εξωτερικό, έχουμε προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοποίησης HACCP και ISO 22000 με το διεθνές πιστοποιητικό FSSC 22000, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο.

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματικούς στόχους μας, στα άμεσα πλάνα μας είναι η ανάπτυξη του δικτύου B2B, η εύρεση στρατηγικών συνεργατών και δικτύων διανομής για χώρες του εξωτερικού καθώς και η ανάπτυξη στο κομμάτι των ξενοδοχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η διάθεση περισσότερων κωδικών από την προϊοντική μας σειρά στα σημεία πώλησης και διανομής που διαθέτουμε ήδη παρουσία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr