NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Γραβάτα στη δουλειά; Μήπως να το ξανασκεφτείς;

Γραβάτα στη δουλειά; Μήπως να το ξανασκεφτείς;
03_05_2019

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.

Πώς και γιατί η γραβάτα μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σου.

Αν ακούσεις την άποψη των ενδυματολόγων, θα σου πουν ότι το να φοράς γραβάτα στον εργασιακό σου χώρο μπορεί να αυξήσει την εγκυρότητα, την αξιοπιστία αλλά και την κυριαρχία σου ως επαγγελματία, όποια κι αν είναι η θέση σου. Ότι προσδίδει μια αίσθηση ανωτερότητας στο πρόσωπό σου, κύρος στην εικόνα σου, ενώ παράλληλα ενισχύει τον σεβασμό των άλλων προς εσένα.

Με την υγεία σου όμως; Τι γίνεται; Πόσο υγιεινό τελικά είναι να φοράει ένας άνδρας γραβάτα στη δουλειά κατά το τυπικό οκτάωρο εργασίας; Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τις οκτώ ώρες, αν συνοπολογήσεις και το πήγαινε έλα της διαδρομής από και προς το σπίτι. Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, το να φοράει ένας άνδρας γραβάτα κατά το οκτάωρο εργασίας δεν είναι ό,τι καλυτερο για την υγεία του.

Η γραβάτα βλάπτει σοβαρά την υγεία σου

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το University Ηοspital Schleswig-Holsteing στη Γερμανία, μια σφιχτά δεμένη γραβάτα μπορεί να πιέζει τα αγγεία στον λαιμό, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που έχουν προβλήματα με την αρτηριακή πίεση. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι καπνιστές και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ένδυση με γραβάτα με την οφθαλμική πίεση, πράγμα που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για τη δυνητική εκδήλωση γλαυκώματος (μιας σοβαρής οφθαλμολογικής πάθησης).

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neuroradiology έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με γραβάτα είχαν 7,5% λιγότερη αιμάτωση του εγκεφάλου σε σχέση με εκείνους που δεν φόραγαν γραβάτα. Η χαμηλή αιμάτωση, όμως, εγκεφάλου συνεπάγεται και λιγότερο οξυγόνο, πράγμα που, εκτός του ότι πλήττει την αποδοτικότητα, μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση και στην υγεία.

Παρόλο που η έρευνα διεξήχθη σε σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων, επιβεβαιώνει μια επιβάρυνση στο κυκλοφορικό σύστημα. Ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν σίγουρα να τα λάβουν υπόψη τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου που προαναφέρονται, όπως για παράδειγμα οι καπνιστές.

Αν, λοιπόν, είσαι άντρας και fan της γραβάτας, μπορείς να συνεχίσεις να την επιλέγεις για τις κοινωνικές σου εξόδους. Στον εργασιακό σου χώρο, όμως; Μήπως θα ήταν καλύτερα να την αποφεύγεις; Φυσικά, αν το dress code του γραφείου το επιβάλλει, τουλάχιστον φρόντισε να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρά δεμένη.


Αρχική δημοσίευση στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Ροή

ειδήσεων

    Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr