NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις καινοτόμες ομάδες;

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις καινοτόμες ομάδες;

Τα τελευταία χρόνια ακoύμε συχνά τον όρο καινοτομία, καθώς νέες ιδέες εντάσσονται στον επιχειρηματικό κόσμο. Πολλές φορές μάλιστα, συνδέουμε τον όρο startup ή νεοφυής επιχείρηση με τον όρο καινοτομία, το οποίο είναι αρκετά λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας ορισμός για τον όρο startup είναι ότι «πρόκειται για την επιχείρηση που φέρει μία καινοτόμα ταυτότητα, απευθύνεται σε μεγάλα τμήματα της αγοράς και στοχεύει παράλληλα σε μία εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη» (Καραούλης, 2013).

Παρόλα αυτά, καινοτομία μπορεί να παραχθεί σε ποικίλα επιχειρηματικά πλαίσια, όπως λόγου χάρη από ένα τμήμα μιας επιχείρησης που μπορεί να μετρά ήδη αρκετά χρόνια δραστηριοποίησης στην αγορά. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, κοινό χαρακτηριστικό και των δύο προαναφερθεισών περιπτώσεων είναι η ομάδα, η οποία θα παράξει την καινοτομία, όποια μορφή και αν έχει αυτή η καινοτομία.

Και γίνεται λόγος για ομάδα μιας και ακόμη και στην περίπτωση του ενός ατόμου που μπορεί να έχει μια startup ή να εργάζεται σε μια επιχείρηση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα χρειαστεί τουλάχιστον σε κάποια - αν όχι σε όλα - από τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας να συνεργαστεί με άλλα άτομα. Έτσι, με βάση τα προηγούμενα, στο παρόν άρθρο θα πλοηγηθούμε στον κόσμο των καινοτόμων ομάδων και θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τα κομβικά χαρακτηριστικά τους.

Τι δένει λοιπόν, μια ομάδα που παράγει καινοτομία; Υπάρχει κάποια μαγική συνταγή ή είναι απλώς αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς; Σαφώς, η σκληρή δουλειά παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής καινοτομίας στο πολυσχιδές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σίγουρα, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η εύρεση ενός μοντέλου χρηματοδότησης, το οποίο θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη φύση της επιχείρησης και το ρίσκο που αυτή επιθυμεί να αναλάβει στη διαδικασία παραγωγής της καινοτομίας, είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας. Ωστόσο, στην παρούσα φάση θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο κομμάτι των ανθρωπίνων πόρων και στον γενικότερο σχεδιασμό που συνέχει μια καινοτόμα ομάδα.

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η καινοτομία να είναι συνδεδεμένη με την επιχείρηση και πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική της. Κατά συνέπεια, ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που οδηγεί στην καινοτομία, ακόμα και αν ο επαγγελματικός τους τίτλος δεν περιλαμβάνει αυτή τη λέξη (Tucker, 2018). Επιπλέον, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα ενιαίο σύνολο με συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι δεν αποκλίνουν από τη στρατηγική και το όραμα της επιχείρησης.

Παράλληλα, πρωταρχικής σημασίας για να «ανθίσει» μια καινοτόμα ιδέα είναι να μπορέσει να ακουστεί. Για αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει ένα κλίμα κατανόησης που να προάγει την έκφραση νέων ιδεών από τα μέλη της ομάδας χωρίς να αισθάνονται τη δαμόκλειο σπάθη από πάνω τους, σε περίπτωση που εκφράσουν κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμητή λύση που επιδιώκει να βρει η ομάδα.

Για να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα, για να μπορέσει να υπάρξει καινοτομία σε οποιονδήποτε τομέα μέσα στο επιχειρηματικό πλαίσιο, είναι ουσιαστικό να δίνονται κίνητρα. Και το πιο ελκυστικό ίσως κίνητρο είναι η αναγνώριση της δουλειάς που έκανε η ομάδα.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με την παραγωγή καινοτομίας εστιάζει στο ότι η καινοτομία αφορά στην επίλυση προβλημάτων και δεν είναι απλά μια ιδέα που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω (Satell, 2018). Είτε κάποιος συμμερίζεται την άποψη αυτή είτε όχι, καλό είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι εντάσσονται στο δυναμικό μιας καινοτόμου ομάδας, να ενδιαφέρονται να λύσουν και να απαντήσουν στα προβλήματα τα οποία τίθενται από την επιχείρηση, στην οποία ανήκουν.

Φυσικά, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας την αξία που πρέπει να δίνεται στην ομάδα και στη δυναμική της. Η ποικιλομορφία είναι βασικό συστατικό μιας καινοτόμου ομάδας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στα μέλη, τα οποία, όπως είναι λογικό, σκέφτονται διαφορετικά, να αλληλοσυμπληρώνονται. Σαφώς, η ύπαρξη μιας ποικιλόμορφης ομάδας και ο συντονισμός της σε ένα ανοιχτό περιβάλλον έκφρασης που να χαρακτηρίζεται από κατανόηση, μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικός συνδυασμός, για αυτό και οι ισορροπίες είναι λεπτές. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να βρεθεί η φόρμουλα, χάρη στην οποία θα γίνει εφικτός ο συνδυασμός των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών.

Κλείνοντας, αυτό το οποίο παίζει εξέχοντα ρόλο στο πλαίσιο μιας καινοτόμου ομάδας, είναι το κάθε μέλος της να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα, αφενός για να είναι και το ίδιο το μέλος ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα που παράγει και αφετέρου για να είναι πιο αποδοτικό.

Όπως είναι λογικό, από ομάδα σε ομάδα, η σύσταση, η κουλτούρα και οι στόχοι, που τίθενται, αλλάζουν, αυτό όμως που παραμένει ίδιο είναι η επιθυμία δημιουργίας καινοτομίας. Για αυτό τον λόγο, είναι κρίσιμο να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα να αναπτυχθεί και να εκπληρώσει τους στόχους της.


Για περαιτέρω μελέτη:

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr