NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Κρυπτονομίσματα: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Κρυπτονομίσματα: Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Με τόσες ραγδαίες εξελίξεις, νομίζω ότι η επιστροφή στην αρθρογραφία ήταν επιβεβλημένη. Πολλές και σημαντικές υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά από το αγαπημένο μου κοινό, όμως επιστρέφω και περνάω απευθείας στα σημαντικά νέα.

Το κυριότερο νέο είναι η επιστροφή του Bitcoin (για άλλη μία φορά) την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας κλονίζει τις διεθνείς αγορές. Αυτό όμως είναι και το ανησυχητικό της υπόθεσης. Το νέο είναι η άνοδος και όχι κάποια είδηση που να προκαλεί την άνοδο.

Το Bitcoin επιστρέφει κυριαρχικά και, κατά την γνώμη μου, ο περισσότερος κόσμος θα ποντάρει ολοκληρωτικά σε αυτό για να βγάλει τα σπασμένα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό; Όσοι έχετε έρθει να με παρακολουθήσετε θα έχετε δει ένα διάγραμμα που χρησιμοποιώ από την πρώτη παρουσίαση και είναι το παρακάτω:

bitcoin_maios.jpg?mtime=20190518192821#asset:125692

Στις 31 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου του Greek Trader, παρουσίασα αυτό το διάγραμμα που δείχνει την εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης της αγοράς από το 2013. Από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2014, η τότε μικρή αγορά έζησε ένα ανεπανάληπτο ράλι από τα 1,6 Δις μέχρι τα 6,2 Δις. Ακολούθησε μία διόρθωση 50% στα 3,5 Δις τον Μάιο του 2015. Προέβλεψα λοιπόν ότι ζούμε το δεύτερο 2013-2014 και από το Μάιο του 2018 και τα 428 Δις η αγορά θα έφτανε φέτος το 50% του προηγούμενου χρόνου και εδώ είμαστε στα 240 Δις.

Ποια είναι όμως τα επόμενα βήματα και ποιες οι εξελίξεις; Όπως σας έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, η τεχνολογία ωριμάζει αλλά χρειάζονται να γίνουν σημαντικά βήματα.

Η πιο σημαντική είδηση είναι η παραβίαση των μέτρων ασφαλείας του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου της αγοράς και η απώλεια 7074 BTC (σχεδόν 42,8 εκατ. δολάρια) μόλις πριν μερικές ημέρες.

Άρα λοιπόν, δεν είναι λίγο παράλογο από τη μία ένα ράλι του Bitcoin και από την άλλη η είδηση της κλοπής Bitcoin από το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα το Binance Coin ανεβαίνει σταθερά. Δεν υπάρχει λογική σε όλο αυτό.

Ποια θα είναι η εξέλιξη; Με αφορμή την άνοδο, αρκετός κόσμος θα τρέξει να προλάβει και αρκετοί θα φοβηθούν να μπουν υπό την σκέψη της διόρθωσης. Το Bitcoin θα συνεχίσει να αποτελεί το No1 ψηφιακό νόμισμα και μόνο όταν πιάσει την επόμενη κορυφή η αξία θα αρχίζει να μετακομίζει στα altcoins. Και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι, παρόλο που το Bitcoin ανεβαίνει, τα υπόλοιπα νομίσματα δεν επανακάμπτουν.

Το καλοκαίρι θα έχει εξελίξεις. Η Bakkt (η πλατφόρμα που σας έχω ενημερώσει σε προηγούμενα άρθρα) ανακοίνωσε την έκδοση των Bitcoin Futures (παράγωγα επενδυτικά προϊόντα βασισμένα στο Bitcoin) ενώ εταιρείες όπως το Facebook προχωρούν ταχύτατα στην έκδοση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.

Για όλα αυτά, μαζί με τον συνεργάτη μου Αθανάσιο Λαδόπουλο, σας ενημερώνουμε σε τακτική βάση όπως και για την εξέλιξη του blockchain και την εφαρμογή του στην πραγματική οικονομία, μέσω του αγγλόφωνου newsletter μας του Crypto Advanced.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας ενός επενδυτή πρέπει να είναι η στρατηγική. Να έχει αποφασίσει, δηλαδή, πότε θα κάνει μία επένδυση και πότε θα βγει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε μία τιμή είναι όντως στο χαμηλότερο σημείο ή πότε θα τελειώσει το ράλι.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι να υπάρχει η κατανόηση ότι τα ψηφιακά νομίσματα συνδέονται με την χρήση της τεχνολογίας του blockchain στην πραγματική οικονομία και δεν είναι μετοχές καθώς επίσης πως ένα αντικειμενικά πραγματικό ψηφιακό νόμισμα είναι αυτό που ανά πάσα στιγμή ο επενδυτής μπορεί να το ρευστοποιήσει, είτε σε Bitcoin ή Ethereum και να το μετατρέψει σε ευρώ.

Ποια είναι λοιπόν τα σενάρια της επόμενης μέρας; Όπως είχε συμβεί και το 2017, μεγάλες άνοδοι του Bitcoin ακολουθούνται από ρευστοποιήσεις και τοποθετήσεις σε altcoins. Βέβαια, μία σημαντική διαφορά αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στο 2018 πολλοί μικροί επενδυτές παγιδεύτηκαν, οπότε ίσως δεν συμβεί το ίδιο παρά μόνο διακυμάνσεις της τιμής του Bitcoin. Η καλύτερη στρατηγική, βέβαια, είναι η μακροπρόθεσμη επένδυση, όπως σας έχω ενημερώσει σε προηγούμενα άρθρα, οπότε σε αυτή την περίπτωση ένας επενδυτής απλά παρακολουθεί έχοντας ορίζοντα τριετίας.

Δίνουμε ραντεβού για τον Ιούνιο.

Όπως κάνουμε κάθε φορά, επαναλαμβάνουμε ότι τα άρθρα μας δεν αποτελούν οικονομικές ή επενδυτικές συμβουλές και συγγράφονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Ο κάθε αναγνώστης οφείλει να κάνει τη δική του έρευνα και να μην επενδύει χρήματα που δεν είναι διατεθειμένος να απολέσει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr