NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Τι αλλάζει άμεσα στη φορολογία των επιχειρήσεων - Όλες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Τι αλλάζει άμεσα στη φορολογία των επιχειρήσεων - Όλες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τους επόμενους μήνες, βρίσκεται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών και η επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό, τα ναυπηγεία και σειρά άλλων επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου, μέσω του οποίου γίνεται γνωστό πως οι προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, θα πραγματοποιηθούν αύριο, Δευτέρα 22 Ιουλίου, στις 18.00. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός «θα εστιάσει στην ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Άλλωστε, σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις αναφέρθηκε και ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στα συγκεκριμένα θέματα εντοπίζεται, πέρα από την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις, καθώς τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%. Αυξάνεται, όμως «και η φορολογική ευθύνη των επιχειρήσεων. Διευρύνεται η φορολογική βάση με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτέλους, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός «προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου, ενώ γίνεται ελκυστική και η φορολογική εγκατάσταση στην πατρίδα μας. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σταδιακά καταργούμε Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος. Και κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%. Προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίζουν τελικά φθηνότερα. Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ πλην του υπερκατώτατου, ο οποίος προφανώς διατηρείται, θα καταλήξουν στο 11% και στο 22% από το 13% και 24% που είναι σήμερα».

Όσον αφορά στις 120 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Εντούτοις, τονίστηκε πως «πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Και καλώ όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν δυσκολίες, να την αξιοποιήσουν. Διότι ο στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι διττός: Πρώτον να ελαφρύνουμε από τα χρέη όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Και δεύτερον, αυτό να γίνει χωρίς να πλήξει την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας που έχει τόσο ταλαιπωρηθεί από την αντιαναπτυξιακή φορολόγηση και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις».

Για το θέμα της ΔΕΗ, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας. Και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου». Την ίδια στιγμή, «αποφασιστικά προχωρούμε στην πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και σε νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων. Ενώ παράλληλα προχωρούμε με γρήγορα βήματα στην αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου». Για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αναφέρθηκε πως «τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν και το Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της νέας Ελλάδας της ποιότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Για τις τράπεζες και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωράμε ταχύτατα και τα δύο σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδας. Ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν την κεντρική τους αποστολή, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύονται οι δομές για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ενώ τα 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό πάρκο με αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο «ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων, λοιπόν, ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος». Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πράσινη ατζέντα της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα με την πιο όμορφη φύση οφείλει να την προστατέψει. Έμπρακτα. Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr