NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

7+1 λόγοι για να προσλάβετε έναν σκακιστή

7+1 λόγοι για να προσλάβετε έναν σκακιστή

Σύμφωνα με επαγγελματίες σύμβουλους καριέρας και αναζήτησης εργασίας, η Επίλυση Προβλημάτων, η Οργάνωση, αλλά και η Ικανότητα να ενεργείς κάτω από πίεση, είναι ανάμεσα στις Top-10 δεξιότητες ενός νέου εργαζόμενου.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου στην αναζήτηση εργασίας, θα πρόσθετα την στρατηγική σκέψη και το Πάθος. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μερικές ακόμα δεξιότητες, είναι έμφυτα και καλά εκπαιδευμένα χαρακτηριστικά σε έναν σκακιστή.

Αν και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και η πρότερη εργασιακή εμπειρία είναι σημαντικά στοιχεία για έναν εργαζόμενο, δεν είναι αυτά που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει και θα του προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, η συνεχής προσπάθεια και οι επιλογές που έχει κάνει σε βάθος χρόνου είναι αυτές που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και τις δεξιότητες ενός ατόμου και τον μετατρέπουν από έναν απλό εργαζόμενο μίας εταιρείας σε ένα πολύτιμο μέλος μίας ομάδας. Παρακάτω παρατίθενται 7 + 1 λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες πρέπει να προσλάβουν ένα σκακιστή.

1. Οι Σκακιστές είναι δεινοί Λύτες Προβλημάτων

Ακόμα και ένας νέος αρχάριος σκακιστής λύνει τουλάχιστον 20 σκακιστικά προβλήματα την εβδομάδα, όταν σε ημί-επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να λύσει ακόμα και 20 προβλήματα την ημέρα. Από αυτή τη διαδικασία, δεν αναπτύσσεται μόνο η ικανότητα ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων, αλλά και η επιμονή, έτσι ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση. Επομένως, από επαγγελματικής απόψεως ένας σκακιστής είναι ένας επίμονος λύτης προβλημάτων που στοχεύει στο να υπερπηδήσει κάθε εμπόδιο που θα συναντήσει στο δρόμο του.

2. Οι Σκακιστές κάνουν σωστή Διαχείριση του Χρόνου

Αν και το σκάκι θεωρείται ένα πολύ αργό άθλημα, αυτή δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Κατά μέσο όρο ένας επαγγελματικός αγώνας διαρκεί δύο ώρες για τον κάθε παίχτη, μέσα στις οποίες πρέπει να παίξει κατά μέσο όρο 40 κινήσεις, που αναλογούν σε 3 μόλις λεπτά για τη κάθε κίνηση. Εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσο ένας επαγγελματίας μπορεί μέσα σε δύο ώρες να πάρει 40 αποφάσεις από τις οποίες εξαρτάται άμεσα η δουλειά του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο σκακιστής πρέπει να διαθέσει αποτελεσματικά το χρόνο του έτσι ώστε να μη βρεθεί σε πίεση αλλά και να επιτύχει το απαιτούμενο αποτέλεσμα.

3. Οι Σκακιστές ενεργούν κάτω από Πίεση Χρόνου

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και εάν ο σκακιστής έχει κάνει άψογη διαχείριση του χρόνου, αυτό απλά δεν αρκεί και αναπόφευκτα βρίσκεται σε πίεση χρόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο σκακιστής πρέπει να ενεργήσει και να πάρει μία απόφαση σε λιγότερο και από ένα λεπτό, μαθαίνοντας έτσι να λειτουργεί κάτω από πίεση. Η εξάσκηση στο να αποφασίζει και να ενεργεί κάτω από πίεση χρόνου μπορεί να βοηθήσει έναν επαγγελματία στο να ανταπεξέλθει σε προθεσμίες και να αποδίδει ακόμα και με περιορισμένους πόρους.

4. Οι Σκακιστές έχουν Οργάνωση

Ο σκακιστής ξέρει πως να «βάλει» κάθε τι σε σειρά και να θέσει προτεραιότητες. Όταν η καθημερινότητα του είναι εντός σειρών, στηλών και διαγώνιων, η σκέψη του οργανώνεται έτσι ώστε να εργάζεται με μεθοδικότητα για να εκπληρώσει κάποια υποχρέωσή του. Είναι απαραίτητο, σε ένα τόσο ευμετάβολο, αβέβαιο, σύνθετο, και διφορούμενο περιβάλλον, ο εργαζόμενος να έχει μία ξεκάθαρη και οργανωμένη προσέγγιση, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά.

5. Οι Σκακιστές έχουν Πάθος για αυτό που κάνουν

Το να κερδίζεις τίτλους και να είσαι πρωταθλητής είναι ένας εύκολος και επιθυμητός στόχος για τον καθένα, ωστόσο, για να επιτευχθεί, ένας σκακιστής πρέπει να κάνει πολλές θυσίες. Η επιθυμία να γίνεις ο καλύτερος απαιτεί προσωπικές θυσίες ακόμα και από νεαρά ηλικία, σε ένα άθλημα που δεν έχει τη δόξα και την αναγνωρισιμότητα του ποδοσφαίρου ή του μπάσκετ. Αυτό το πάθος και η εσωτερική παρακίνηση για ένα τόσο περίεργο και σύνθετο άθλημα όπως το σκάκι είναι αυτό που κάνει τους σκακιστές να ξεχωρίζουν. Παρομοίως, ο σκακιστής ως εργαζόμενος μπορεί να έχει το ίδιο πάθος και θέληση για την εργασία του όταν αυτή τον εμπνέει και του δίνει προοπτικές εξέλιξης.

6. Οι Σκακιστές έχουν Υπομονή και Μακροπρόθεσμο Προσανατολισμό

Το σκάκι δεν επιτρέπει εύκολες και γρήγορες νίκες, απαιτεί μακροπρόθεσμους στόχους και υπομονή. Οποιοδήποτε όφελος δεν είναι εύκολα ορατό, αφού ο σκακιστής δεν μπορεί να δει το σώμα του να αλλάζει να γίνεται πιο δυνατό ή πιο γρήγορο. Η υπομονή και ο μακρόπνοος σχεδιασμός είναι απολύτως απαραίτητα ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όπως αναφέρθηκε, κατά μέσο όρο ένας αγώνας διαρκεί 40 κινήσεις οι οποίες πρέπει να υπολογισθούν με ακρίβεια αφού ακόμα και ένα μικρός λάθος μπορεί να κάνει μια κερδισμένη θέση να καταρρεύσει. Αυτή η υπομονή και ο μακροπρόθεσμος προσανατολισμός μπορούν να βοηθήσουν έναν εργαζόμενο να δει τη μεγαλύτερη εικόνα και να μη βιαστεί να διαλέξει εύκολες και γρήγορες λύσεις αλλά να αναζητήσει την αιτία του προβλήματος.

7. Οι Σκακιστές έχουν Δημιουργική Σκέψη

Το σκάκι μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βαρετό και ανιαρό άθλημα μαθηματικών υπολογισμών και ανάλυσης, ωστόσο, προκειμένου να γίνει καλύτερος ο σκακιστής, οφείλει να έχει δημιουργική σκέψη. Να σκέφτεται και να φαντάζεται την εξέλιξη του αγώνα, αφού το να σκεφτεί όλους τους πιθανούς συνδυασμούς μόνο για 3 κινήσεις μετά προϋποθέτει 4 δις διαφορετικές εκδοχές. Καθότι αυτό είναι μάταιο, η δημιουργικότητα βοηθάει έναν σκακιστή να βρει καινοτόμες λύσεις και στρατηγικές με λιγότερους υπολογισμούς. Επομένως, όταν συνδυάζει αυτή τη δημιουργική σκέψη, με αφηρημένες έννοιες και την ικανότητα αναγνώρισης μοτίβων, μπορεί ως εργαζόμενος σε προβλήματα της καθημερινότητας να βρει καινοτόμες λύσεις.

7+1. Οι Σκακιστές έχουν Στρατηγική Σκέψη

Η στρατηγική, εν ολίγοις, συνιστάται στο να έχεις ένα πλάνο και να εκτελείς αυτό το πλάνο, παρομοίως η στρατηγική στο σκάκι είναι η ίδια διαδικασία. Οι σκακιστές συνδυάζουν την ικανότητα τους να λύνουν προβλήματα με τη δημιουργική τους σκέψη, σεβόμενοι πάντα όποιους περιορισμούς, έτσι ώστε να καταστρώσουν και να εκτελέσουν το σχέδιό τους. Αυτή η διαδικασία απαιτεί υπομονή και ακρίβεια μέχρι τέλους έτσι ώστε να είναι επιτυχημένη. Παρόλα αυτά, ακόμα και ένας χαμένος αγώνας μπορεί να είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Επομένως, σε εργασιακό επίπεδο, ένας σκακιστής μπορεί να είναι υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος μπορεί και να σχεδιάσει αλλά και να εκτελέσει τη κατάλληλη εταιρική στρατηγική, αποφεύγοντας όποια πιθανή απόκλιση από αυτή τη διαδικασία.

References

  • Bennett, N. & Lemoine, G. J., 2014. What VUCA Really Means for You. Harvard Business Review, January-February.
  • Burgoyne, A. P. et al., 2016. The relationship between cognitive ability and chess skill: A comprehensive meta-analysis. Intelligence, Volume 59, pp. 72-83.
  • Mintzberg, H., Ahlstrand, B. & Lampel, J., 2009. Strategy Safari: The complete guide through the wilds of strategic management. 2nd ed. Harlow: Pearson Education Limited.
  • Rice, B., 2008. Three Moves Ahead: What Chess can teach you about Business ( even if you've never played). 1st ed. San Francisco: Jossey-Bass.
  • TARGETjobs, nd. TARGETjobs. [Online]
  • Unterrainer, J., Kaller, C., Leonhart, R. & Rahm, B., 2011. Revising superior planning performance in chess players : The impact of time restriction and motivation aspects.. American Journal of Psychology, Volume 124, p. 213–225.
  • Waters, A. J., Gobet, F. & Leyden, G., 2002. Visuo-spatial abilities in chess players. British Journal of Psychology, Volume 30, pp. 303-311.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr