NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Πότε και πώς θα τεθεί σε λειτουργία

Έρχεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας: Πότε και πώς θα τεθεί σε λειτουργία

Σταδιακά θα κάνει την εμφάνιση της στον ιδιωτικό τομέα η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Αρχικά, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, με το πλάνο να περιλαμβάνει την επέκταση της σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής οικονομίας.

Η σχετική νομοθετική παρέμβαση ωστόσο δεν προβλέπεται να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί επί συζήτηση στη Βουλή τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτη ενέργεια αποτελεί η αποστολή προσκλήσεων στους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο τη διαβούλευση επί των τεχνικών παραμέτρων. Υπολογίζεται πως απαιτείται αρχικά ένα δίμηνο για τα τεχνικά θέματα εφαρμογής, ενώ ως τελικό σημείο έναρξης υπολογίζεται ο Ιανουάριος του 2020.

Τη θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως «πρόκειται για μέτρο που θα κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας ενώ θα στοχεύει και στον έλεγχο της υπερωριακής απασχόλησης».

Στόχος της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας συνιστά η διαπίστωση - σε πραγματικό χρόνο - του πραγματικού ωραρίου απασχόλησης του μισθωτού ώστε να παταχθεί η υποδηλωμένη εργασία, η ψευδώς δηλωμένη μερική απασχόληση και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Υπό το πρίσμα αυτό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο σύνδεσης της ηλεκτρονικής κάρτας με το σύστημα «Εργάνη» ώστε να καθίσταται η δυνατή η διασταύρωση στοιχείων για την εργασία και ασφάλιση των μισθωτών.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας είχε αρχικώς θεσμοθετηθεί το 2011, χωρίς όμως να υλοποιηθεί λόγω της μη έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές το μέτρο δεν έγινε δεκτό από τους δανειστές ενώ προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις εκ μέρους τους. Την ίδια στιγμή προέκυψαν διχογνωμίες σχετικά με θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων ενώ αντιδράσεις προέκυψαν και από τη πλευρά των συνδικάτων.

Με πληροφορίες από Έθνος

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr