NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Χειροποίητα παπούτσια χορού διά χειρός Joanna

Χειροποίητα παπούτσια χορού διά χειρός Joanna

Σε ένα μικρό στενό δρομάκι του Ψυρρή, στην οδό Αριστοφάνους, στον αριθμό 14, εδρεύει εδώ και 40 χρόνια η επιχείρηση JOANNA, το πρώτο εργαστήριο χειροποίητων, δερμάτινων παπουτσιών κλασικού χορού.

Εκεί, συναντήσαμε την Joanna Αλιφραγκή, ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, η οποία μας μίλησε για την τέχνη της κατασκευής χειροποίητων παπουτσιών χορού, τη συνταγή της επιτυχίας της, τη λατρεία της, όπως μας είπε, για τη δουλειά αυτή, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά και για το όραμά της για το μέλλον.

Πώς όμως ξεκίνησε η συγκεκριμένη επιχείρηση; "Ένα θλιβερό γεγονός αποτέλεσε την αφορμή" μας είπε η Joanna. "Όταν έχασα τον άντρα μου σε τροχαίο, έπρεπε να κάνω κάτι για να ζήσω εγώ και τα δυο παιδιά μου. Τότε, το μαγαζί αυτό το είχε μία ηλικιωμένη κυρία, η οποία ετοιμάζονταν να πάρει σύνταξη. Εγώ έκανα πολλά χρόνια κλασικό χορό. Έτσι, μου ήλθε η ιδέα, να το αγοράσω και να ξεκινήσω να φτιάχνω χειροποίητα δερμάτινα παπούτσια κλασικού χορού -τα μαλακά-. Για να μάθω την τέχνη κάλεσα μία τεχνήτρια του είδους, για να με διδάξει. Σε αυτό με βοήθησε και μία χορεύτρια, γιατί με γνώμονα τις απαιτήσεις της τελειοποίησα τα παπούτσια".

Σε όλο αυτό το εγχείρημα η Joanna δεν δυσκολεύτηκε καθόλου "όταν έχεις όρεξη να φτιάξεις κάτι το φτιάχνεις", δήλωσε. "Είχα τη θέληση... Όταν θέλεις να πετύχεις και είναι δική σου η δουλειά, θα κάνεις μερικές προσπάθειες, αρχικά θα δυσκολευτείς μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά στο τέλος θα το πετύχεις. Κανείς δεν γεννιέται, γνωρίζοντας τα πάντα. Είναι μία δουλειά που μαθαίνεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και λίγο μυαλό".

H Joanna, ωστόσο, δεν έμεινε πίσω στις εξελίξεις, καθώς καταπιάστηκε και με την κατασκευή χειροποίητων παπουτσιών για παραδοσιακούς χορούς, τις λεγόμενες μπαρέτες, αλλά και για λάτιν. "Θυμάμαι, όταν ήλθε η αείμνηστη Δώρα Στράτου και μου ζήτησε να τις φτιάξω μπαρέτες", είπε χαρακτηριστικά. "Τώρα φτιάχνουμε και παπούτσια κατά παραγγελία για πονεμένα πόδια, που μπορούν να φορεθούν και στον δρόμο", πρόσθεσε. Όμως και οι στολές χορού περνάνε πλέον, από τα χέρια της Joanna και της κόρης της, καθώς επεκτάθηκαν επιχειρηματικά και σε αυτό τον τομέα.

Τα παπούτσια χορού της επιχείρηση JOANNA είναι διάσημα σε όλους όσους ασχολούνται με τον χορό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό που τα κάνει τόσο ξεχωριστά δεν είναι μόνο ότι είναι χειροποίητα. "Στα παπούτσια που φτιάχνω χρησιμοποιώ αποκλειστικά γνήσιο δέρμα από κατσίκι. Επιπλέον, τα δικά μου παπούτσια είναι προσαρμοσμένα στα ελληνικά πόδια, γιατί διαφορετικά πέλματα έχουν οι Γερμανίδες, διαφορετικά οι Γαλλίδες και διαφορετικά οι Ελληνίδες. Επίσης, υπάρχουν κάποια μυστικά ως προς την κατασκευή τους, γιατί τα έφτιαξα πάνω στα πόδια χορεύτριας, αλλά και στα δικά μου που χόρευα και γνώριζα τις ανάγκες".

Όλα αυτά τα χρόνια τα πράγματα ήλθαν βολικά για την Joanna, η οποία όπως μας δήλωσε δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες. "Έβγαζα πολλά χρήματα και πλήρωνα στο ακέραιο της υποχρεώσεις μου, οπότε δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Αγόραζα πάντα με μετρητά, για αυτό και όλοι στην αγορά με εμπιστεύονταν. Οι τράπεζες μου προσέφεραν πολλές φορές δάνεια, αλλά δεν χρειάστηκα ποτέ να πάρω, γιατί έβγαζα αρκετά χρήματα, από τη δουλειά μου και με αυτά συναλλασσόμουν".

Tα παπούτσια χορού και οι στολές της Joanna βρίσκονταν σε όλες τις σχολές, τους συλλόγους και τα θέατρα όλης της χώρας. "Στη δουλειά μου ήμουν πάντα πολύ συνεπής, για τον λόγο αυτό είχα και τους καλύτερους πελάτες και έδινα παπούτσια σε όλη την Ελλάδα. Aπό εμένα προμηθεύονταν ρούχα και παπούτσια χορού όλα τα θέατρα. Συνεργαζόμουν για πολλά χρόνια με το Εθνικό Θέατρο και με το Μέγαρο Μουσικής" τόνισε η Joanna. Και συνέχισε λέγοντας "Τώρα από εμένα παίρνουν μόνο οι πρωταγωνιστές, καθώς έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις και προσπαθούν να νοικιάζουν στολές μόνο από το βεστιάριο και αγοράζουν πιο φθηνά παπούτσια από την Κίνα".

Η οικονομική κρίση όμως δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη βιοτεχνία παπουτσιών χορού. Στο παρελθόν στη βιοτεχνία απασχολούνταν 4 υπάλληλοι. Αυτή τη στιγμή, μόνο η Joanna με την κόρη της εργάζονται μέρα-νύχτα προκειμένου να προλάβουν τις παραγγελίες. "Δεν μπορούμε με τις παρούσες συνθήκες να συντηρήσουμε και εργαζόμενους. Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να επιβιώσουμε και να μην κλείσουμε. Ο Φ.Π.Α είναι πολύ υψηλός και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει και η τιμή του προϊόντος και να μειώνεται η ζήτηση. Ακόμα, η ζήτηση έχει μειωθεί 50% , με ότι αυτό συνεπάγεται για εμάς".

Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της έλλειψης σε δέρματα από κατσίκια, η Joanna αναγκάζεται να εισάγει παπούτσια χορού και από το εξωτερικό. "Τώρα δίνουμε σε συλλόγους παραδοσιακών χορών και σε σχολές μπαλέτου. Το πρόβλημά μας είναι ότι έχουμε έλλειψη στο δέρμα από κατσίκια. Βλέπετε... τα δέρματα που έχει η Ελλάδα, εξάγονται στην Τουρκία. Έτσι και εμείς στην προσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε παπούτσια χορού, εξαιρετικής ποιότητας, από την Αγγλία (Bloch), αλλά και παπούτσια για λάτιν".

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλές βιοτεχνίες που φτιάχνουν είδη χορού, ωστόσο ακόμα το όνομα σήμα κατατεθέν είναι αυτό της βιοτεχνίας JOANNA. "Έχουν ανοίξει πολλά εργαστήρια, όμως φτιάχνουν απομιμήσεις των δικών μου και το λέω με περηφάνια χωρίς να τους κατηγορώ.". Και συμπλήρωσε "Τα δικά μου παπούτσια τα δίνω με εγγύηση δέκα ετών".

Συνταγή επιτυχίας αποτελεί η αγάπη της για τη δουλειά, αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει τόσα χρόνια με τους πελάτες της. "Λατρεύω αυτή τη δουλειά, για αυτό και την κάνω τέλεια. Όμως και οι πελάτες μου με εκτιμούν πολύ, γιατί δε θα προσπαθήσω να τους ξεγελάσω σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Σέβομαι τα χρήματα που μου δίνουν".

Η Joanna δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για το πως βλέπει το μέλλον της επιχείρηση. "Αυτή τη στιγμή δεν επιθυμώ να εξαπλωθώ επιχειρηματικά, γιατί η εποχή δεν είναι για επαγγελματικά άλματα. Το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε τώρα. Αυτό και μόνο μου αρκεί".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr