NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το Πάσχα, το τσουρέκι και η τέχνη «συναντιούνται» στον Τερκενλή

Το Πάσχα, το τσουρέκι και η τέχνη «συναντιούνται» στον Τερκενλή

Το ελληνικό Πάσχα και το τσουρέκι είναι ταυτισμένα με την επιχείρηση Τερκενλής. Έχουν περάσει 68 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο Σταύρος Τερκενλής, ο οποίος εργάζονταν σε μία επιχείρηση ζαχαροπλαστικής στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο κατάστημα αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία “Τερκενλής”.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η επιχείρηση μετράει 12 ιδιόκτητα καταστήματα και ακόμα δέκα συνεργαζόμενα όπως είναι αυτά, που βρίσκονται σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας. Από το 1988 στο τιμόνι της επιχείρησης πέρασε ο γιος του, Παύλος Τερκενλής, ο οποίος ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της εταιρείας.

Τα προϊόντα Τερκενλής εκτός από την εγχώρια αγορά εξάγονται και σε διάφορα καταστήματα, που βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο. “Εξάγουμε κυρίως Χριστούγεννα και Πάσχα είδη ζαχαροπλαστικής, δηλαδή τσουρέκια, σοκολάτες και μπάρες δημητριακών”, μας εξήγησε ο κ. Παύλος Τερκενλής.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα τσουρέκια Τερκενλής να γίνονται ανάρπαστα όλα αυτά τα χρόνια; “Όπως αντιλαμβάνεστε για ορισμένες δουλειές, εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή, που απαιτείται -μηχανήματα, πρώτες ύλες- σημαντικό ρόλο παίζουν και κάποια άυλα συστατικά όπως η έμπνευση, η φαντασία, η προσαρμοστικότητα στις συνθήκες της αγοράς, το συναίσθημα, που επενδύει ο επιχειρηματίας, η προσωπική σχέση που χτίζει με τον πελάτη. Επίσης, η δική μας δουλειά, η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη. Όλα αυτά αν τα συνθέσεις μαζί, προκύπτει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει. Άλλωστε, από την παραγωγική μας μονάδα έχουν περάσει αρκετοί, που γνωρίζουν τις συνταγές των προϊόντων μας, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...” μας είπε ο κ. Τερκενλής.

Η επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης Τερκενλής, από την ημέρα έναρξής της μέχρι το 2009 διαγράφονταν λαμπρή, από εκεί και έπειτα η οικονομική ύφεση ανέκοψε την ανοδική της πορεία. “Το 2014 πήγε λίγο να φρενάρει η πτώση μας, όμως μετά τον Ιούνιο του 2015 με το δημοψήφισμα και την εφαρμογή των capital control είχαμε πάλι αρνητική καμπύλη ζήτησης”, μας εξήγησε ο κ. Τερκενλής.

Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, που αντιμετώπισε η εταιρεία του κ. Παύλου Τερκενλή. “Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε επιχειρηματική, αλλά ούτε και επαγγελματική παιδεία. Δηλαδή, οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι τους γίνεται κυριολεκτικά και αυτοί που εργάζονται στις επιχειρήσεις δεν έχουν εκπαιδευτεί να εργάζονται και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει δουλειά. Και αυτό συμβαίνει, διότι υπάρχει μεγάλο κενό από τη βασική εκπαίδευση που παίρνουμε όλοι από το σχολείο, μέχρι να φτάσουμε στην πόρτα της επιχείρησης για να εργαστούμε. Ακόμα και πανεπιστήμιο να τελειώσει κάποιος δεν αποκτά επαγγελματική ιδιότητα. Το ζητούμενο δεν είναι να μάθεις να κάνεις μία δουλειά, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς. Το πιο σημαντικό όλων είναι να μαθαίνεις”, τόνισε ο κ. Τερκενλής. Και συνέχισε λέγοντας “Όμως και ως επιχειρηματίες δεν ξέρουμε να στήνουμε μια επιχείρηση. Δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει δεοντολογία με τον πελάτη, τον συνεργάτη, τον προμηθευτή, τον ανταγωνιστή”.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τερκενλής αναφέρθηκε και στην επιχειρηματική κατάσταση, που επικρατεί στην Ελλάδα σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι επιχειρούμε στο δυσκολότερο μέρος του κόσμου. Το σύστημα είναι τόσο πολύπλοκο και αυτό συμβαίνει για να επωφελούνται ορισμένοι.

Επίσης, δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τη μεγάλη αδικία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στη χώρα. “Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν επιβραβεύεται ποτέ αυτός που αξίζει. Το μπόνους το παίρνει πάντα αυτός, που δεν υπήρξε έντιμος. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα λύσουμε μέσα σε μία νύχτα, αλλά δεν γίνεται, γιατί εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα. Το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι διοργανωτές σύστησαν τον ΕΦΕΤ, προκειμένου να μην χρειάζεται να απευθύνονται σε δεκάδες υπηρεσίες και χρονοτριβούν. Όταν, λοιπόν, τελείωσε η Ολυμπιάδα, έμεινε ο ΕΦΕΤ, αλλά παρέμειναν και όλες οι άλλες υπηρεσίες. Σκεφτείτε ότι σήμερα τα τρόφιμα ελέγχονται από 4 διαφορετικά υπουργεία και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί μας κάνουν όλο αυτό το καψόνι. Οποιαδήποτε απόφαση βγαίνει από τον έναν φορέα, ο άλλος δεν τη γνωρίζει και τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα φάει το θήραμα, γιατί περί θηράματος πρόκειται”.

Ο κ. Τερκενλής με τη μεγάλη πείρα που διαθέτει στον επιχειρηματικό κλάδο, θέλησε να δώσει και μερικές συμβουλές σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με το επιχειρείν στην Ελλάδα. “Εάν κάποιος έχει την πολυτέλεια του χρόνου, μιας και θα χάσει κάποια χρόνια από τη ζωή του, προκειμένου να στήσει την επιχείρηση και διαθέτει μεγάλη υπομονή, τότε να το πράξει. Όμως να ξέρει, ότι αυτό που θα του δώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, είναι ότι θα αποκτήσει καταδρομικές ιδιότητες. Δηλαδή, θα μάθει να ελίσσεται, να βρίσκει λύσεις, να κρύβεται, να εκτίθεται να αμύνεται. Επίσης, δεν θα του συνιστούσα να μην έχει μέσα στο πλάνο του την εξάπλωσή του και σε χώρες του εξωτερικού, διότι η φορολογία στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή. Είναι αδιανόητο να θεωρείται ότι κάποιος μπορεί να είναι επιχειρηματίας και δεν θα πρέπει να έχει κέρδος. Δηλαδή, έρχεται ένας επιχειρηματίας και επενδύει το κεφάλαιό του, βάζει τον κόπο του, παίρνει το ρίσκο και αν έχει κέρδος θεωρούν ότι πρέπει να τιμωρηθεί. Δε νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει εδώ μπορεί κανείς να το συναντήσει κάπου αλλού”.

Μέσα σε ένα τόσο ασταθές οικονομικό περιβάλλον κύρια επιδίωξη του κ. Τερκενλή είναι η επιβίωση, όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά. “Όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα πλέον. Για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε να συνδέσουμε την επιχείρηση με τις αγορές του εξωτερικού, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο απλό, καθώς αναφερόμαστε σε ένα ευπαθές προϊόν, που δεν διατηρείται πολύ. Η ανάπτυξη στο εξωτερικό, με οποιοδήποτε τρόπο, νομίζω ότι αποτελεί ένα κομμάτι του οράματος. Βέβαια, είμαστε μία ελληνική επιχείρηση, που έχουμε την έδρα μας στην Ελλάδα. Αν δεν καταφέρουμε να επιβιώσουμε θα κλείσουμε, καθώς δεν θέλω να αλλάξουμε χώρα”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr