NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Yuboto: Η ΕΚΕ σαν μία πραγματική ανθρώπινη ανάγκη προσφοράς

Yuboto: Η ΕΚΕ σαν μία πραγματική ανθρώπινη ανάγκη προσφοράς

Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Eμπορικός Διευθυντής της Yuboto LTD, μίας ηγέτιδας εταιρείας στον χώρο του Mobile Marketing και των Τηλεπικοινωνιακών Λύσεων με 7 διακρίσεις στον Τομέα της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και της Εξυπηρέτησης Πελατών, μιλάει στη στήλη «Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα» του epixeiro.gr για την εταιρική υπευθυνότητα, για την ομάδα CSR της εταιρείας, καθώς και για την στρατηγική και τις δράσεις της.

Τι σημαίνει για εσάς Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και πάνω σε ποιες αξίες και αρχές στηρίζετε την εταιρική σας υπευθυνότητα;

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για όλους εμάς στη Yuboto, είναι o αυτονόητος σεβασμός του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ο στοιχειώδης φόρος τιμής του ενεργού επιχειρείν, προς οποιοδήποτε στοιχείο του κοινωνικού και περιβαλλοντικού ιστού χρειάζεται υποστήριξη.

Πρόσφατα βραβευτήκατε στα Responsible Business Awards 2015 με χρυσό βραβείο, ως η ομάδα CSR της χρονιάς. Μιλήστε μας για την ομάδα σας. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι την έκανε να ξεχωρίσει;

Η Βράβευση αυτή αποτέλεσε για όλους εμάς στη Yuboto μία απροσδόκητη έκπληξη. Γνωρίζοντας πως στην ίδια κατηγορία κατεβαίνουν όλοι οι Τιτάνες του Ελληνικού Επιχειρείν καθώς και όλες σχεδόν οι Πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η πιθανότητα να κερδίσουμε το ύψιστο Βραβείο του θεσμού, ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Παρόλα αυτά η ανακοίνωση της Yuboto στα Βραβεία Responsible Greece, ως Ομάδα Ε.Κ.Ε. της Χρονιάς 2015 είναι κάτι που όχι μόνο μας έδωσε χαμόγελο, αλλά πρόσθετα αποτέλεσε και τρανή απόδειξη πως ενέργειες τέτοιου είδους, δύνανται να επιτύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα και να ξεχωρίζουν μόνο όταν αυτές είναι αληθινές, εμπεριέχουν αγάπη και υλοποιούνται μέσα από την καρδιά σου.

Η ομάδα της Yuboto στηρίζει εδώ και χρόνια, με απόλυτο σεβασμό και αγάπη περισσότερες από 10 δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης. Δράσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με τις ανυπεράσπιστες φύσει και θέσει κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και οι τετράποδοι φίλοι μας. Αναλυτικά:
Στην κοινωνική δράση της, ανήκουν οι παρακάτω δράσεις της εταιρείας:

  • Υποστηρίζει τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Actionaid» με την υιοθέτηση ενός παιδιού για κάθε υπάλληλο της Yuboto.
  • Παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υποστηρίζει τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος».
  • Στηρίζει τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Love Kids» ως επίσημος χορηγός τηλεπικοινωνιών, ενισχύοντας το έργο στήριξης οικογενειών που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά είδη επιβίωσης (τρόφιμα, ένδυση, παιχνίδι, ψυχολογική υποστήριξη).
  • Ενισχύει τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Κέντρο Ζωής» που υποστηρίζει οροθετικούς ασθενείς, παρέχοντας υπηρεσίες μαζικής επικοινωνίας.
  • Στηρίζει, Συμβουλεύει και Εκπαιδεύει τη Φοιτητική οργάνωση «AIESEC», με πλήθος σεμιναρίων, διαλέξεων και εκπαιδευτικών δράσεων που ενισχύουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες των νέων μέσα από βιωματικές εμπειρίες και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.
  • Υποστηρίζει τους τετράποδους φίλους της κοινωνίας μας, μέσα από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε έξι φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία.

Πρόσθετα η υποστήριξη όλων των παραπάνω φορέων αποτελεί για όλους εμάς στη Yuboto μία εξαιρετική ευκαιρία να πούμε έμπρακτα ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σε όλους αυτούς που αφιερώνουν τη ζωή τους επιλέγοντας να πραγματοποιήσουν όλα αυτά που όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε.

Yuboto%20CSR%20Team.jpg

Ποια είναι η στρατηγική σας όσον αφορά την ΕΚΕ και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Η Yuboto υιοθέτησε δράσεις Ε.Κ.Ε. από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της το 2007. Και αυτό δεν παρακινείται από εμπορικούς λόγους, όσο από την δική μας βαθιά ηθική υποχρέωση που αφορά στην ευγνωμοσύνη για αυτό που είμαστε. Και αυτό που είμαστε δεν αφορά σε οικονομικά κριτήρια, αλλά σε απλά και στοιχειώδη ανθρώπινα συμπεράσματα όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι γεννηθήκαμε υγιείς, ότι μεγαλώσαμε σε μία χώρα που μπορούσαμε να λάβουμε εκπαίδευση, ότι δρούμε σε μία χώρα που διακατέχεται από ελευθερία, ότι το νερό το βρίσκουμε σε λίγα μέτρα από το χέρι μας. Όταν λοιπόν λέμε ευγνωμοσύνη εννοούμε όλα αυτά τα αυτονόητα που ενώ θα έπρεπε να ισχύουν για όλους, δυστυχώς δεν ισχύουν. Κατά συνέπεια η καταβολή του ελάχιστου φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλα αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που δεν είχαν την τύχη να απολαμβάνουν αυτά που αυτονόητα απολαμβάνουμε εμείς, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Με γνώμονα τα παραπάνω η στρατηγική της Yuboto απέναντι στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν εμπίπτει και δεν υλοποιείται μέσα από ένα γενικότερο πλαίσιο marketing ενεργειών, αλλά σε μία πραγματική ανθρώπινη ανάγκη προσφοράς όποτε και όταν η ανάγκη αυτή προκύπτει.

Για ποιες κοινωνικές δράσεις είστε υπερήφανοι και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Δεν υπάρχει κάποια δράση που μας κάνει υπερήφανους περισσότερο από όλες τις άλλες. Και αυτό είναι ειλικρινές. Αν όμως ξεχώριζε μία δράση θα ήταν αυτή της Action Aid που αφορά στην υιοθεσία ενός παιδιού για κάθε υπάλληλο της Yuboto. Και ο λόγος που ξεχωρίζει είναι αυτός που η ίδια κριτική επιτροπή σχολίασε και αποφάσισε να μας χαρίσει το Βραβείο της Ομάδας της Χρονιάς 2015. Και αυτός δεν ήταν άλλος από το ότι η Yuboto, ήταν η μόνη επιχείρηση που επέλεξε να ασκήσει Ε.Κ.Ε. εμπλέκοντας μέσα σε αυτή, ένα προς ένα, όλο της το δυναμικό προσωπικό.
Τα σχέδιά μας για το μέλλον εμπεριέχουν φυσικά την συνέχιση της υποστήριξης των παραπάνω φορέων, αλλά και την ένταξη νέων ΜΚΟ που ασχολούνται κυρίως με το παιδί και ήδη έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.

ActionAid%20Kids%20Painting.jpg

Πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι οι συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ;

Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία, ενώ θα μπορούσε, για κάποιο λόγο δεν είναι «αγγελικά πλασμένη». Έτσι η συνεργασία των επιχειρήσεων με ΜΚΟ και Κοινωνικούς φορείς, μέσα από την κάλυψη των κενών Κράτους, Θεσμών, Κοινωνίας, αποτελεί το ένα και μοναδικό αντίδοτο απέναντι στον πόνο. Και όπως είναι γνωστό, ο πόνος, δεν μπορεί να περιμένει. Ειδικά στις εποχές μας και στις μέρες μας, όσο αυξάνει η απόσταση του Κράτους με τις Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ή της Παγκόσμιας Κοινωνικής μέριμνας με τις χώρες που αφανίζονται από πολέμους και πείνα, οι συνεργασίες επιχειρήσεων και ΜΚΟ δεν είναι μόνο σημαντικές. Είναι απαραίτητες.

Andreas%20Constantinides%20CSR%202015.jp

Πιστεύετε ότι όλες οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να είναι κοινωνικά ενεργές και υπεύθυνες; Ή αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το μέγεθός τους και την οικονομική συγκυρία;

Όλες οι επιχειρήσεις – ακόμη και οι πιο μικρές - έχουν την δυνατότητα να είναι κοινωνικά ενεργές και υπεύθυνες. Και αυτό πιστέψτε με, προκύπτει ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών. Είναι κάτι που πιστεύω ακράδαντα και σας διαβεβαιώ πως όπως θα διαπιστώσετε με το παράδειγμα που θα σας αναφέρω, είναι και ιδιαιτέρως εύκολο. Ναι, είναι γνωστό πως για κάποιο λόγο στην Ελλάδα, οι περισσότερες επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν συμμετέχουν καθόλου σε δράσεις Ε.Κ.Ε.

Είμαι όμως σίγουρος πως αυτό δεν εμποδίζεται από τους οικονομικούς δείκτες των επιχειρήσεων, αλλά από μία λανθασμένη εικόνα που μπορεί να έχουν για τις δράσεις αυτές άλλα και το κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν. Κάθε Μ.Κ.Ο. δεν ζητά πολλά από έναν. Σκοπός είναι να συγκεντρώσει λίγα από πολλούς. Αν για παράδειγμα ένας αριθμός 100.000 μικρών επιχειρήσεων (εταιρειών και καταστημάτων) έκαναν μία ελάχιστη δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με κόστος μόνον 10 ευρώ το μήνα, που μεταφράζεται στο πόσο των 120 ευρώ το χρόνο, η Κοινότητα των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών στην Ελλάδα θα μοιραζόταν το ποσό των 12εκ. ευρώ ετησίως. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο να σκεφτεί κανείς πόσο πόνο μπορείς να απαλύνεις, πόση φτώχεια μπορείς να κατευνάσεις και πόσα χαμόγελα μπορείς να μοιράσεις με ένα τέτοιο ποσό.

Είναι λοιπόν ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι η Ε.Κ.Ε. δεν είναι μία οικονομική κατάσταση που απαιτεί θυσίες και τεράστια κεφάλαια. Είναι απλώς μία κατάσταση προσωπικής ενσυναίσθησης. Γιατί την απόφαση για μία τέτοια ελάχιστη δράση Ε.Κ.Ε. δεν την λαμβάνουν ούτε οι επιγραφές, ούτε τα γραφεία ούτε οι τοίχοι, ούτε οι καρέκλες κάθε επιχείρησης. Αλλά οι άνθρωποι που αποτελούν την ψυχή της επιχείρησης αυτής.
Είναι τόσο απλό. Και όλα μπορούν να ξεκινήσουν από τους πολίτες, επιλέγοντας έναν οποιονδήποτε Μ.Κ.Ο. προκειμένου να δαπανήσουν σε αυτόν 10 ευρώ το μήνα ή ακόμη και 12 διαφορετικούς Μ.Κ.Ο στους οποίους θα δώσουν μόνον 10 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, προσφέροντας έτσι ένα χαμόγελο σε κάποιον συνάνθρωπο οπουδήποτε και αν αυτός βρίσκεται. Δεν θέλει ούτε κόπο, ούτε χρήμα. Θέλει μόνο αγάπη.

Δείτε το εταιρικό Video της Yuboto σχετικά με τις δράσεις E.KE. 

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr