NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Χρήσιμες συμβουλές για ένα επιτυχημένο βιογραφικό σημείωμα

Χρήσιμες συμβουλές για ένα επιτυχημένο βιογραφικό σημείωμα

Το βιογραφικό σημείωμα («Curriculum Vitae» = «Περίληψη Ζωής») αποτελεί ουσιαστικά την επαγγελματική σας ταυτότητα, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται με τρόπο συνοπτικό και ακριβή οι γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητές σας, προκειμένου να πετύχετε την είσοδό σας στην αγορά εργασίας. Στη συνέχεια, παρατίθενται στοιχεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματός σας.

Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει:

  1. Να είναι σύντομο και η έκτασή του να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες. Αν είστε κάτοχος πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης να εισάγετε τα πιστοποιητικά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μόνο αν συνδέονται με την επιδιωκόμενη θέση εργασίας.
  2. Να διακρίνεται από απλότητα, πληρότητα, εγκυρότητα και σαφήνεια, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα στον υπεύθυνο προσλήψεων χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις. Φροντίστε για τη διαρκή ενημέρωση του βιογραφικού σημειώματός σας.
  3. Να αναφέρονται οι πληροφορίες (κυρίως στα πεδία εκπαίδευσης, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας) ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο στοιχείο και συνεχίζοντας με το παλαιότερο.
  4. Να χρησιμοποιούνται ουδέτερες εκφράσεις και να αποφεύγονται το α΄ ενικό πρόσωπο και οι αντωνυμίες («εγώ εργάστηκα στην εταιρεία...»). Να αποφεύγονται –επίσης- οι συντομογραφίες (γράφουμε «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» και όχι «Ο.Π.Α»), καθώς και οι άστοχες ή περιττές εκφράσεις («τα καθήκοντά μου περιλάμβαναν»).
  5. Να επιλέγεται 1,5 διάστιχο ανάμεσα στις γραμμές και διπλό διάστημα ανάμεσα στις παραγράφους. Το μέγεθος γραμματοσειράς που προτείνεται είναι οι 12 στιγμές για το κείμενο και οι 14 στιγμές για τις επικεφαλίδες. Η απόσταση του κειμένου από τα περιθώρια της σελίδας να είναι 2,5 εκατοστά. Το ονοματεπώνυμο να γράφεται με έντονη γραφή και να είναι είτε υπογραμμισμένο είτε γραμμένο με κεφαλαία γράμματα.
  6. Να μην παρουσιάζει λάθη στην ορθογραφία, τη σύνταξη ή τη στίξη. Είναι σημαντικό να δίνεται η εικόνα ενός ευανάγνωστου και προσεγμένου βιογραφικού σημειώματος.
  7. Για την εκτύπωση του βιογραφικού σημειώματος επιλέγεται σελίδα μεγέθους Α4.

Σύμφωνα με το Cedefop - Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος μπορούν να παρουσιάζονται με την ακόλουθη σειρά:

  • Προσωπικές πληροφορίες
  • Επαγγελματικός στόχος
  • Επαγγελματική εμπειρία
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση
  • Ατομικές δεξιότητες (ξένες γλώσσες, δεξιότητες πληροφορικής, δίπλωμα οδήγησης κ.α.)
  • Πρόσθετες πληροφορίες (διακρίσεις- δημοσιεύσεις- μέλος επαγγελματικών ενώσεων- προσωπικά ενδιαφέροντα- συστάσεις).
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr