NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

5+1 tips για ομαλή μετάβαση στην επαγγελματική ζωή

5+1 tips για ομαλή μετάβαση στην επαγγελματική ζωή

"Έχω θαυμάσια νέα! Προσλήφθηκα! Θα δουλέψω για πρώτη φορά"!

Κάθε επιτυχία είναι σημαντική για τον άνθρωπο, αλλά κάποιες είναι ιδιαίτερες και χαράζονται στη μνήμη του. Μία από αυτές είναι η πρόσληψη στην πρώτη δουλειά, οι καταστάσεις και οι εμπειρίες που βίωσε εκεί, καθώς και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε.

Όταν λοιπόν, άκουσα τα παραπάνω λόγια από ένα πολύ κοντινό μου άνθρωπο, θυμήθηκα πολλές στιγμές, όμορφες και άσχημες. Ιδιαίτερη εμπειρία είναι η πρώτη μέρα στη δουλειά, η οποία συνήθως συνοδεύεται από άγχος, προσμονή και αμηχανία. Σκεπτόμενος τη δική μου πρώτη μέρα στη δουλειά, τα λάθη και τις λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά, προσπάθησα να συγκεντρώσω ένα μικρό αριθμό συμβουλών, ώστε να βοηθήσω στην ομαλή του μετάβαση στην επαγγελματική ζωή. Οι συμβουλές αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:

1.Αναγνώρισε την Εταιρική Κουλτούρα

Η επικοινωνία, η ένδυση και οι εσωτερικές σχέσεις διαφέρουν αρκετά από οργανισμό σε οργανισμό. Για αυτό τον λόγο, ο νέος εργαζόμενος πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε να μην ξεφεύγει από το καθιερωμένο στυλ και πρότυπο. Για παράδειγμα, η επιλογή ενός τζιν δεν προκαλεί καλή εντύπωση, όταν ο ενδυματολογικός κώδικας της επιχείρησης προκρίνει την ένδυση με κοστούμι. Η πρώτη επαφή, μέσω της συνέντευξης, και η αναζήτηση πληροφοριών για την επιχείρηση συνεισφέρουν σε αυτή την προετοιμασία.

2.Μελέτησε τη γλώσσα του σώματος

Τα μη λεκτικά μηνύματα αποτελούν μεγάλο ποσοστό της πληροφορίας που μεταφέρουμε σε κάθε διαπροσωπική επαφή. Με βάση αυτά, ο συνομιλητής ή ο συνεργάτης μας έχει τη δυνατότητα να υποθέσει κάποια στοιχεία της προσωπικότητας μας, συναισθήματα, προβληματισμούς, καθώς και τη στάση μας ως προς τους συνεργάτες και την εργασία. Συνεπώς, μια θετική και γεμάτη διάθεση εικόνα κρίνεται πολύ σημαντική για μία καλή πρώτη εντύπωση.

3.Αξιολόγησε με ακρίβεια τον χρόνο μετακίνησης

Όπως θα έγινε σαφές και από την πιθανή συνέντευξη που προηγήθηκε, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν επιτρέπουν την παραμικρή καθυστέρηση. Επομένως, η σωστή αξιολόγηση του χρόνου μετακίνησης στο χώρο εργασίας, καθώς και κάποιων αστάθμητων παραγόντων (π.χ. κίνηση στο δρόμο, απεργίες, μη προγραμματισμένη καθυστέρηση λεωφορείου) απαιτεί μεγάλη προσοχή και προετοιμασία για την ομαλή ένταξη στην επαγγελματική ζωή.

Η αργοπορία την πρώτη μέρα της δουλειάς θα προκαλέσει, πέρα από την αρνητική αντιμετώπιση των άλλων εργαζομένων, σύγχυση και άγχος στον νέο εργαζόμενο σε μια πιθανή προσπάθειά του να απολογηθεί. H στάση αυτή θα προκαταβάλει αρνητικά και τον προϊστάμενο, ο οποίος αναζητά εργαζομένους με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και δυνατότητα διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.

4.Επικοινώνησε ισάξια με τους συνεργάτες

Κάθε άνθρωπος ταιριάζει καλύτερα με συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων, με τους οποίους είναι λογικό να προτιμά να επικοινωνεί και να συνεργάζεται. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι σε μια επιχείρηση, συνυπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι προσωπικοτήτων. Ως εκ τούτου, ο νέος εργαζόμενος οφείλει να δείξει, με τον τρόπο του, ότι μπορεί να προσαρμοστεί και να συνεργαστεί με το σύνολο των εργαζομένων.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι η ισάξια αντιμετώπιση όλων των συνεργατών και η διαρκής επικοινωνία με όλους. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα φανούν τυχόν προτιμήσεις και διακρίσεις. Επιπρόσθετα, η στάση αυτή διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί αρνητική πρώτη επαφή με τους συναδέλφους, κάποιοι από τους οποίους είναι πιθανόν να τον εκπαιδεύουν, να του αναθέτουν καθήκοντα ή να επηρεάζουν την εξέλιξη του.

5.Εξοικειώσου με το χώρο και τις απαιτήσεις

Η γρήγορη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον είναι απαραίτητη για την ομαλή ένταξη στην επιχείρηση. Αυτός ο στόχος είναι αρκετά δύσκολος, μιας και είναι το πρώτο επαγγελματικό περιβάλλον για το άτομο. Παρ’ όλα αυτά, αν αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο στην εξοικείωσή του, η προσπάθεια αυτή θα διευκολυνθεί. Πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός του προσωπικού του χώρου, η εξοικείωση με τα απαραίτητα εργαλεία δουλειάς (π.χ. προσωπικός υπολογιστής) και η αναγνώριση των βασικών χώρων της επιχείρησης μπορούν να κάνουν το άτομο να νιώσει πιο οικεία.

Σε δεύτερο επίπεδο, οφείλει να αναρωτηθεί, να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο και να αναλύσει τα βασικά καθήκοντά του. Συνήθως, η πρόσληψη ενός ατόμου για πρώτη φορά δεν συνοδεύεται από εξειδικευμένα και πολύπλοκα καθήκοντα. Επομένως, η παραπάνω ανάλυση θα καθησυχάσει πολύ τον νέο εργαζόμενο, ο οποίος θα παρατηρήσει ότι τα καθήκοντά του πραγματοποιούνται με διαδικασίες και απλά βήματα.

6.Διεκδίκησε ευθύνες

Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις αναζητούν εργατικούς και αποτελεσματικούς εργαζόμενους. Η πρώτη μέρα στο χώρο εργασίας δεν θα πρέπει να αξιοποιηθεί μόνο στην προσαρμογή στο περιβάλλον. Ο νέος εργαζόμενος οφείλει να αποδείξει ότι έχει προσόντα και τη διάθεση να τα αξιοποιήσει. Για αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να μη διστάσει να ζητήσει σημαντικές αρμοδιότητες από τους προϊσταμένους. Άλλωστε, αυτό είναι ένα καλό σημάδι για τους διοικητικούς ηγέτες, οι οποίοι πιθανόν να είχαν στην πρώτη τους δουλειά την ίδια εργατικότητα και δίψα για διάκριση.

Βέβαια όλες οι παραπάνω κινήσεις θα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Ένα σφάλμα στο οποίο συχνά πέφτουν οι νέοι εργαζόμενοι, είναι ότι δείχνουν υπερβολική διάθεση, χωρίς όρια και περιορισμούς. Από αυτό το γεγονός μπορούν να επωφεληθούν κάποιοι εργοδότες, οι οποίοι θα διαμορφώσουν υπερβολικές απαιτήσεις.

Ανάλογα με το είδος της δουλειάς και τις ιδιαίτερες συνθήκες ενός οργανισμού, η λίστα αυτή ενδεχομένως να συμπληρώνεται και με άλλες συμβουλές. Εν τέλει, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι να αρπάζουμε με θάρρος και αυτοπεποίθηση κάθε ευκαιρία, καθώς “ένα γραμμάριο εμπειρίας αξίζει όσο ένας τόνος θεωρίας” (Λόρδος Salisbury, πρώην Βρετανός πρωθυπουργός).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr