NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Αυτογνωσία, επιλογή καριέρας και προσωπική ευτυχία 6 βασικές ερωτήσεις για να τα ανακαλύψουμε!

Αυτογνωσία, επιλογή καριέρας και προσωπική ευτυχία 6 βασικές ερωτήσεις για να τα ανακαλύψουμε!

Το μυστικό στην επιλογή σωστής επαγγελματικής κατεύθυνσης είναι να ξέρεις τον εαυτό σου.

Πολλές φορές συχνά γύρω μας, βλέπουμε ανθρώπους υψηλά ιστάμενους στον επαγγελματικό τους χώρο να έχουν τελματώσει. Η επαγγελματική τους ανέλιξη τούς κρατούσε σε εγρήγορση για κάποιο διάστημα, αλλά μόλις έφτασαν στο πολυπόθητο σημείο, έχασαν το κίνητρό τους και δηλώνουν πλέον ότι έχουν χάσει το νόημα και το σκοπό. Ποιο είναι το μυστικό για να επιλέξουμε σωστή επαγγελματική κατεύθυνση;

Με δεδομένο ότι δαπανούμε πολύ χρόνο στην εργασία μας, η σωστή επιλογή καριέρας επηρεάζει άμεσα την προσωπική μας ευτυχία. Πώς όμως μπορούμε να επιλέξουμε τη σωστή καριέρα; Η απάντηση βρίσκεται στο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, πριν επιλέξουμε επάγγελμα.

Αυτογνωσία, επιλογή καριέρας και προσωπική ευτυχία 6 βασικές ερωτήσεις για να τα ανακαλύψουμε!

Ακολουθούν 6 ερωτήσεις που θα συμβάλλουν στην αυτογνωσία μας.

1. Που βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρονια;

Απαντήστε σε αυτή την ερώτηση όχι με βάση μια επαγγελματική θέση εργασίας αλλά με βάση το ποιος/ποια πραγματικά είστε. Η Laurie Simon Hodrick, που ψηφίστηκε ως η καλύτερη καθηγήτρια στο Columbia Business School, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο των financial times τι σημαίνει να είσαι καθηγήτρια, απάντησε το εξής: «Κατάλαβα ότι το να είμαι καθηγήτρια δεν είναι εργασιακός τίτλος αλλά τρόπος ζωής. Το ότι είμαι καθηγήτρια δεν είναι κάτι που κάνω, αλλά αυτό που είμαι. Είμαι καθηγήτρια τόσο όταν βρίσκομαι στο πανεπιστήμιο όσο και όταν εργάζομαι σε επενδυτική τράπεζα».

2. Τι είναι αυτό που σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου;

Προσοχή! Η ερώτηση δεν υπονοεί ότι αν σας αρέσει να παίζετε ποδόσφαιρο πρέπει να γίνετε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το γεγονός όμως ότι έχετε επιλέξει ένα ομαδικό άθλημα (και όχι ατομικό) δείχνει ότι προτιμάτε να δουλεύετε ως μέλος μιας ομάδας, παρά μόνος σας.

Σας αρέσει να ηγείστε μιας ομάδας; Ή προτιμάτε να συγκεντρώνεστε αποκλειστικά σε κάποιο τεχνικό κομμάτι μιας δραστηριότητας; Στην πρώτη περίπτωση, καλό είναι να αναλάβετε (και) διοικητικές ευθύνες στη δουλειά σας˙ στη δεύτερη,  βρείτε μια θέση που θα σας επιτρέπει να αφοσιωθείτε στο τεχνικό κομμάτι της δουλειά σας και αφήστε τους άλλους να «ανησυχούν»  για τις τρέχουσες υποθέσεις ενός οργανισμού. Κάντε μια λίστα με δραστηριότητες της αρεσκείας σας και ύστερα αντιστοιχήστε τις με πιθανά επαγγέλματα. Υπάρχουν στην αγορά διάφορα τεστ που αξιολογούν τα ενδιαφέροντά σας και τα αντιστοιχούν με πιθανές καριέρες.

3. Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία;

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες μας και εστιάζουμε στο να τις διορθώσουμε, ώστε να προχωρήσουμε στην καριέρα μας. Αυτό μακροχρόνια έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η αυτοπεποίθηση μας.

Ανακαλύψτε τα δυνατά σας σημεία και αναπτύξτε τα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να έχει φυσικές ηγετικές ικανότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως διαθέτει τη γνώση και τις δεξιότητες να ηγηθεί μιας ομάδας. Πρέπει να μάθει πώς καθοδηγείται αποτελεσματικά μια ομάδα, πώς διεξάγεται η επικοινωνία με τους ανωτέρους κοκ. Το ίδρυμα Gallup προσφέρει ψυχομετρικά τεστ που βοηθούν στην ανακάλυψη των δυνατών μας σημείων (strengths finder 2.0)

4. Ποιο είναι το αξιακό σου σύστημα;

Το αξιακό μας σύστημα περιλαμβάνει τις αξίες εκείνες και τις πεποιθήσεις που είναι σημαντικές για μας και που κατευθύνουν τις ενέργειές μας. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ποιοι είμαστε και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επαγγελματική μας ευτυχία. Θέλετε να είστε ανεξάρτητοι στη δουλειά σας και να παίρνετε εσείς τις αποφάσεις; Θέλετε να σας αναγνωρίζουν ως ειδήμονες σε αυτό που κάνετε; Θέλετε να βγάλετε πολλά χρήματα στη ζωή σας; Ανακαλύψτε τις αξίες σας μέσα από διάφορα τεστ που υπάρχουν στην αγορά.

5. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή καριέρας;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν επηρεάσει/επηρεάζουν την επιλογή καριέρας: οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε (γονείς, φίλοι, καθηγητές κλπ), έχουν συχνά μια καθοριστική σημασία στον τρόπο που βλέπουμε το κόσμο και στη θέση που έχουμε σε αυτόν˙ επιπλέον, ο τόπος όπου μένουμε, η κουλτούρα, η μόρφωση... Μερικές από αυτές τις επιρροές είναι τόσο βαθιά ριζωμένες μέσα μας, που αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι του ποιοι είμαστε, ενώ άλλες μπορούμε να τις απορρίψουμε. Καλό είναι να τις συνειδητοποιήσετε και να τις εντοπίσετε, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε στη συνέχεια αν θέλετε να συνεχίζουν να σας επηρεάζουν ή όχι στις επόμενες αποφάσεις της καριέρας σας.

6. Τι θέλεις από την επαγγελματική σου καριέρα και τη ζωή σου γενικότερα;

Όλοι μας έχουμε επαγγελματικές αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες. Σημαντικό είναι να τις ορίσουμε και να διαλέξουμε ένα επάγγελμα που να μην τις φέρνει σε σύγκρουση μεταξύ τους, αλλά αντίθετα να τις κάνει να εναρμονίζονται. Ποιός θέλετε να είναι ο τρόπος ζωής σας και πόσα χρήματα απαιτούνται για να τον πραγματοποιήσετε; Θέλετε ένα επάγγελμα που να σας επιτρέπει να συνδυάσετε την οικογενειακή σας ζωή με την καριέρα, ή ιεραρχείτε διαφορετικά αυτά τα δύο; Θέλετε να ταξιδέψετε στον κόσμο;

Αξίζει να θυμόμαστε ότι ενώ για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί ενδεχομένως να φέρνουμε σε πέρας με αποτελεσματικότητα κάποια πράγματα που δεν μας αρέσουν, σε βάθος χρόνου αυτό θα αποδειχθεί προβληματικό, θα μας φέρει σε δυσάρεστη θέση και ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία.

Βάλτε στόχο να συνεργαστείτε με κάποιον εξειδικευμένο Σύμβουλο Καριέρας (career coach), ώστε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις δεξιότητές σας, τα ενδιαφέροντα, τα δυνατά σας σημεία και τις προτιμήσεις σας, ώστε να κατορθώσετε να επιλέξετε τον «αληθινό» σας προορισμό στην επαγγελματική σας ζωή!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr