NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Όσο πιο προετοιμασμένος είσαι σε μια συνέντευξη εργασίας τόσο το καλύτερο!

Όσο πιο προετοιμασμένος είσαι σε μια συνέντευξη εργασίας τόσο το καλύτερο!

Η κα. Ρόζα Ταπίνη, HR Manager στο Skroutz μας μίλησε για τις δεξιότητες που θα ήθελε να έχει ένα υποψήφιος εργαζόμενος.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που πάντα ψάχνετε σε έναν υποψήφιο;

Στο Skroutz αναζητούμε υποψήφιους που μοιράζονται το όραμά μας, που είναι παθιασμένοι με το Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό εμπόριο και γεμάτοι όρεξη να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν νέα πράγματα. Έτσι, το cultural fit είναι το χαρακτηριστικό που αξιολογούμε πάντα σε έναν υποψήφιο. Για εμάς, η σημαντικότερη ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι το «γιατί θέλεις να ενταχθείς στην ομάδα του Skroutz». Θέλουμε τα νέα μέλη να μοιραζόνται τόσο τις ίδιες αξίες, όσο και το ίδιο workplace mindset.

Ποιες είναι οι 3 πιο σημαντικές δεξιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος στην εταιρεία σας;

Οι δεξιότητες που έχουν όλα τα μέλη της ομάδας μας είναι στοιχεία της ταυτότητας και της κουλτούρας του Skroutz. Αρχικά, μοιραζόμαστε μια έντονη αίσθηση ομαδικού πνεύματος. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, αναγνωρίζουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία του καθένα και εργαζόμαστε όλοι μαζί καθημερινά για να πετύχουμε έναν κοινό στόχο. Σαφέστατα στην πορεία υπάρχουν δυσκολίες, έχουμε όμως “ownership” το οποίο μας βοηθά και μας ωθεί στο να βρούμε λύσεις και να τις αντιμετωπίσουμε. Τέλος, στο Skroutz χαρακτηριζόμαστε από περιέργεια και αυτό μας κινητοποιεί να μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα, να σκεφτόμαστε «εκτός κουτιού», να είμαστε δημιουργικοί και να καινοτομούμε.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι;

Το πιο συχνό λάθος είναι η μη επαρκής προετοιμασία τόσο κατά την αίτησή τους για μία θέση, όσο και όταν ο υποψήφιος έρχεται στη συνέντευξη. Πολλές φορές διαβάζουμε βιογραφικά φτιαγμένα με προχειρότητα και με ορθογραφικά λάθη, με άναρχη μορφοποίηση, όπου είναι αδύνατον να καταλάβεις την πορεία και τις ικανότητες του υποψηφίου. Πολύ συχνά, επίσης, οι υποψήφιοι έρχονται απροετοίμαστοι και στη συνέντευξη. Έχοντας στη διάθεσή τους πληθώρα σχετικών πληροφοριών στο Internet αλλά και με μία προσεχτική ανάγνωση των απαιτήσεων της θέσης, νομίζω πως όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν μια εικόνα για το τι θα ερωτηθούν και να προετοιμαστούν ανάλογα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Προσεγμένο ντύσιμο, σωστή χειραψία και η στάση σώματος είναι αυτά που πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι.

Τι ψάχνετε σε ένα βιογραφικό; Και πως το αξιολογείτε;

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε με μια γρήγορη ματιά να κατανοήσουμε με τι έχει ασχοληθεί ο υποψήφιος και αν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Επιπρόσθετα, για εμάς είναι σημαντικό και το cover letter, όπου εκεί θέλουμε να δούμε ποιο είναι το κίνητρο του υποψηφίου, τι πιστεύει ότι θα κερδίσει εντασσόμενος στην ομάδα του Skroutz, αλλά και τι έχει να προσφέρει. Τέλος, η σωστή δομή, η ορθογραφία και η καθαρή εικόνα ενός βιογραφικού είναι στοιχεία που κοιτάμε και αξιολογούμε.

Τι συμβουλές έχετε να δώσετε στους υποψήφιους; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα του τι πρέπει να κάνει κανείς για να πάρει την δουλειά που θέλει;

Αρχικά, θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και διαβασμένοι, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Η συνέντευξη είναι μια ευκαιρία για να «πουλήσουν» τις ικανότητες τους όσο καλύτερα μπορούν και ταυτόχρονα να αξιολογήσουν αν ο υποψήφιος εργοδότης είναι ο κατάλληλος για εκείνους. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να δίνουν ολοκληρωμένες απαντήσεις συνοδευόμενες από σχετικά παραδείγματα. Τέλος, προσεγμένο ντύσιμο, σωστή χειραψία και η στάση τους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, είναι στοιχεία που όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν στο νου τους.

Έχετε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παρακινείτε την ομάδα σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Παρακινούμε τα μέλη μας με διάφορους τρόπους, τόσο σε επίπεδο ομάδας όσο και σε επίπεδο εταιρείας. Κάθε ομάδα έχει στη διάθεσή της ένα “happy budget”, ώστε να το χρησιμοποιήσει σε δραστηριότητες παρακίνησης και επιβράβευσης, ενώ σε εταιρικό επίπεδο οργανώνουμε ένα ετήσιο team building event και πολλές ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας με τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν. Επιπρόσθετα έχουμε σχεδιάσει ένα πακέτο παροχών με κύριο στόχο την εξέλιξη και την ενίσχυση της δέσμευσης των εργαζομένων μας. Για παράδειγμα, θέλοντας να προωθήσουμε μια κουλτούρα εκπαίδευσης και να ικανοποιήσουμε την επιθυμία των εργαζομένων μας για ανάπτυξη επιδοτούμε τη συμμετοχή σε συνέδρια του εξωτερικού για όλα τα μέλη μας.

Ενόψει των Χριστουγέννων, τι είδους δώρα συνηθίζει να κάνει το skroutz στους υπαλλήλους του για τις γιορτές;

Συνήθως δίνουμε κάποιο χρηστικό δώρο συνοδευόμενο από διάφορες λιχουδιές, γλυκές ή αλμυρές. Για τα φετινά Χριστούγεννα θα δωρίσουμε σε όλους ένα κουτί με ζεστά ροφήματα, σοκολάτα-τσάι και κάποιες λιχουδιές και μια ζεστή κουβέρτα. Βέβαια δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε τα παιδιά έξω από αυτό, οπότε έχουμε οργανώσει παράλληλα μία γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων μας με διάφορες δραστηριότητες και δώρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr